Banes Motor České Budějovice
27.01.2022, Tomáš Kobera

Náročná zkouška! Motor doma přivítá lídra extraligy

V rámci pátečního 46. kola zavítají na jih Čech Oceláři Třinec, aktuálně nejlépe postavený tým tabulky Tipsport extraligy. Oba celky spolu odehrály v této sezóně tři utkání, všechna skončila vítězstvím úřadujícího šampiona z východu republiky. Motor se proti Třinci pokusí zlomit nelichotivou sérii, jelikož Ocelářům v posledních čtyřech zápasech nedal ani gól. Zápas odstartuje v 17:30 v Budvar aréně. Duel s Třincem mohou navštívit permanentkáři ze sektorů A2, A3, A4, D3, D4 a D5. Žádáme fanoušky, kteří se na zápas nemohou dostavit, aby svá místa v aplikaci uvolnili jiným (více zde).

Z kabiny Motoru

Jihočeský celek po návratu z karantény odehrál celkem tři zápasy, připsal si v nich dva body (venkovní prohry s Kladnem a Plzní, domácí výhra na nájezdy nad Hradcem Králové). Motor se tak pokusí do tabulky, ve které s jednašedesáti body drží sedmou příčku, připsat další zisk z domácího ledu. To však nebude vůbec jednoduché, protože Budějovice Ocelářům v této sezóně nevstřelily ani jednu jedinou branku, což je pro Jihočechy s průměrem téměř tří vstřelených gólů na zápas něco zcela neobvyklého. Tato prokletá série však sahá dokonce až do minulé sezóny, jelikož Budějovice nedaly Třinci gól ani v posledním vzájemném duelu loňského ročníku. Na úspěšnou trefu proti svému pátečnímu soupeři tak čekají neuvěřitelných 257 minut herního času! Motor se v posledních utkáních nemůže opřít o své přesilovky, když v posledních třech zápasech nevyužil ani jednu z devíti nabídnutých příležitostí. Stejný počet přesilovek neproměnil také ve vzájemných utkáních s Třincem v této sezóně. Domácí však může těšit návrat útočníků Chlubny a Doležala, kteří oba naskočili již do zápasu v Plzni. Chybět bude kvůli zdravotním problémům obránce Jan Piskáček.

Pokud má někdo prolomit nepříznivou sérii proti lídrovi ligy, pak se to očekává od útočného dua Pech-Gulaš. Pátý a osmý nejproduktivnější hráč extraligy se podíleli na 117 vstřelených brankách Motoru dohromady 80 body. Právě k této dvojici se trenérská sestava Českých Budějovic snaží najít ideálního parťáka, naposledy tuto pozici zastoupil velezkušený Michal Vondrka. „Sestava je živý organismus. Když už si myslíte, že jste našli to pravé řešení, tak se může někdo zranit nebo onemocnět. Teď jsme přivedli mladého Josefa Koláčka, který přinesl elán a energii. Musíme mu najít ideální roli,“ řekl k rotacím v sestavě pro idnes.cz trenér Motoru Jaroslav Modrý.

Sestava z minulého utkání: Hrachovina – Šenkeřík, Percy, Bindulis, Vráblík, Štencel, Štich - Gulaš, Pech, Vondrka - Valský, Novotný, Ondráček - Karabáček, Hanzl, Beránek - Doležal, Koláček, Chlubna.

O soupeři - Oceláři Třinec

Obhájce titulu a jeden z nejúspěšnějších klubů posledních let je považován za velkého favorita i letos. Nikoho tak výrazně nepřekvapí, že svěřenci Václava Varadi opanují tabulku české extraligy, když v jednačtyřiceti kolech posbírali celkem 90 bodů. Třinec je navíc ve skvělé formě, tříbodovou výhru si připsal v posledních čtyřech zápasech, naposledy vyválčil těsné vítězství 2:1 proti kladenským Rytířům.

Bodově loňského mistra táhne nově nejproduktivnější hráč celé historie Ocelářů Martin Růžička, který posbíral 38 bodů shodně jako domácí Milan Gulaš. Rekordman kanadského bodování třineckého hokeje sbírá více než polovinu bodů při přesilových hrách, ve kterých jsou Oceláři s úspěšností přes 30% suverénně nejlepší v celé lize. Kromě této ofenzivní situace se však Třinec může spolehnout na vynikající obranu, jelikož dostává nejméně gólů v extralize. S tím souvisí i výborná hra v oslabení (celkově 4. místo).

Velkou sílu má slezský celek nejen co do týmových statistik, ale také na individuálních postech. O tom svědčí nominace pěti hráčů na olympijský turnaj. Pod pěti kruhy se za Slovensko představí obránce Marinčin a útočníci Daňo s Romanem, českou sestavu pak doplní beci Kundrátek a Musil.

Sestava z posledního zápasu: Kacetl – Marinčin, Doudera, Kundrátek, Musil, Adámek, Jaroměřský - Růžička, Vrána, Daňo - Kovařčík O., Kovařčík M., Nestrašil - Hrňa, Marcinko, Chmielewski - Dravecký, Roman, Hrehorčák

Vzájemné zápasy:
1. kolo: Třinec - České Budějovice 4:0
Třinec hostil posílený Motor hned v prvním kole nového ročníku extraligy. Již v úvodní desetiminutovce se domácí dostali zásluhou Růžičky do vedení, jež potvrdil v 10. minutě dalším úspěšným zásahem Aron Chmielewski. Po bezgólové druhé části přidali domácí další dvě trefy na začátku poslední třetiny a zaslouženě tak vyhráli 4:0. Budějovice v zápase neproměnily celkem pět početních výhod.

16. kolo: České Budějovice - Třinec 0:1
Vyrovnané utkání se šťastným koncem pro Oceláře. Tak by se dalo nazvat druhé setkání obou celků, tentokrát na jihu Čech. Skóre otevřel v 17. minutě Erik Hrňa. Jeho přesilovkový gól se nakonec ukázal jako jediný v celém zápase, Motor totiž své šance na vyrovnání neproměnil. Třinec si tak domů odvezl všechny 3 body za fotbalový výsledek 0:1.

31. kolo: Třinec - České Budějovice 3:0

Poslední vzájemné klání skončilo opět vítězstvím třineckých hokejistů. Tlak z první třetiny přetavil v gól z přesilovky domácí Kundrátek. Tato trefa z 16. minuty byla nakonec tou vítěznou. Druhá část kromě dvou vyloučení na obou stranách žádnou branku nenabídla. Na tu si diváci ve WERK aréně museli počkat až do třetí části, když Hrachovinu překonal ve 47. minutě Andrej Nestrašil. Třetí vítězství Ocelářů nad českobudějovickým Motorem pečetil přesným zakončením do prázdné brány Ondřej Kovařčík.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....