Banes Motor České Budějovice
20.01.2022, Michal Špírek

Nenominace Gulaše mě překvapila, nezastírá Jaroslav Modrý. Venkrbec jde na hostování

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Po karanténě se Motor vrací na extraligovou scénu. A zápasů si teď motoráci užijí dost a dost - při pohledu na kalendář utkání je jasné, že na Českobudějovické čeká nesmírně nabité období. Pro klubový web se k aktuálním tématům kolem týmu vyjádřil trenér Jaroslav Modrý.

Po zdravotní stránce už je tým v pořádku, s následky onemocnění laboruje už jen jeden hráč. "Jsme připravení," nenechává na pochybách kouč Motoru Jaroslav Modrý. Z posledního utkání odstoupil obránce Martin Bučko, i ten bude připraven naskočit do utkání. Ze hry venku je Matěj Toman, který potřebuje čas na rekonvalescenci po zlomenině ruky. Každým dnem je ale blíže návratu obránce David Štich.

Extraliga se bude hrát i v době konání olympijského turnaje. A Motor má vypadá to jistotu, že během tohoto období nijak neoslabí, když se pozvánka do národních týmů vyhnula Milanu Gulašovi, ale třeba i obráncům Martinu Bučkovi a Kristofersi Bindulisovi. Možná oproti předpokladům tak bude moci trenérský štáb Motoru pracovat při olympiádě s kompletním kádrem. Čekal to Jaroslav Modrý? "Spíš jsem čekal, že nominován bude Milan Gulaš. Já samozřejmě nominaci nedělám, respektuji rozhodnutí jejích tvůrců. Ale když jsem viděl, jakou měli vazbu na posledním reprezentačním turnaji Milan a Honza Kovář, tak si myslím, že tam bylo na čem stavět. Ale nevidím do toho konceptu, jak si chtějí tým postavit, nechci to v žádném případě kritizovat. Jen říkám, že jsem byl trochu překvapený, myslel jsem, že ta zmíněná vazba fungovala. Od toho ty turnaje jsou, aby se takové dvojice nebo dokonce trojice, které by spolu mohly mít úspěch, našly," říká Modrý.

Čtvrteční novinkou z týmu je pak angažování nadějného věkem ještě juniora Josefa Koláčka. Jak k útočníkově angažmá došlo? "Řeknu to úplně jednoduše. Potřebujeme mladé kluky a budovat naší kulturu na mládí, na elánu. A potřebujeme tyto talentované mladíky zapojovat do dění," vysvětluje budějovický kouč. Koláček bude po boku Tomáše Chlubny druhým hráčem v motorácké kabině, který reprezentoval na posledním šampionátu dvacítek. Chlubna přišel z Jihlavy, Koláček hokejově vyrostl v Chomutově. "Samozřejmě, že se snažíme najít i Jihočechy, kluky, co to mají k Budějovicím blíž, ale když to nejde, musíme sáhnout trochu dál, to je prostě realita. Koláček nám zapadá do konceptu mladých kluků, kteří mají potenciál. Bude záležet jen na něm, jak se u nás srovná se seniorským hokejem. Nějakou zkušeností už si prošel v Litoměřicích, uvidíme, jak se s tím popasuje ve vyšší soutěži," komentuje příchod devatenáctiletého hráče Jaroslav Modrý.

A jakou roli tedy pro Chlubnu nebo Koláčka chystá? "Oba jsou na stejné startovní čáře a bude záležet na nich, jakou porci dortu si ukrojí a zda prokážou, že jsou schopní být součástí extraligového týmu. Šanci dostanou a když v ní obstojí, získají roli, kterou si vybojují. Není to o tom, že bychom měli talentovanému mladíkovi rozvinout koberec a měl by mít vše jednoduché. Kluci si to musí uhrát, stejně jako všichni před nimi. Je fajn, že můžeme s mladými ambiciózními kluky pracovat. Práce s nimi je samozřejmě jiná než s pětatřicetiletým hráčem, můžete s ním ještě vylepšovat jeho návyky, zdokonalovat, pracovat s ním, v tom je práce trenéra krásná, že z takového hráče můžete udělat lepšího hokejistu," říká Jaroslav Modrý.

A úplně poslední, čerstvou změnou v Motoru je to, že na hostování do Vsetína odchází do konce sezóny útočník Matouš Venkrbec. "Matouš je v posledním roce svého kontraktu, potřebuje hrát o pokračování své kariéry na té nejvyšší úrovni. Po svém zranění měl pomalejší vstup zpátky, myslíme si, že mu hostování v jeho aktuální situaci pomůže ukázat všem, co dokáže. Ve Vsetíně dostane větší roli a minuty. Chceme k němu být upřímní a ukázat mu, že nám na něm záleží a dáme mu prostor se ukázat," vysvětluje hlavní trenér Motoru.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....