Banes Motor České Budějovice
20.01.2022, Michal Špírek

V základní části naposledy s Kladnem

ČESKÉ BUDĚJOVICE — V turbulentním období extraligy ovlivněném aktuální epidemiologickou situací došlo ke změně našeho pátečního soupeře, kterým bude nakonec Kladno! S ním jsme sehráli už tři střetnutí a nyní se tedy utká Motor s Rytíři naposledy. Zápas odstartuje v Chomutově v 18:00, Jihočeši budou chtít proti soupeři udržet pozitivní bilanci.

O soupeři - Rytíři Kladno

Kladno patří k týmům, které mohou zaklepat na dřevo, že se jim zatím vyhýbá nákaza omikronem a povinnost absolvovat karanténu. Na rozdíl od Motoru tak v posledním týdnu sehrálo alespoň dva zápasy. A v boji o udržení extraligy, který Kladno svádí se Zlínem, si Jágr a spol. připsali cenné body. Bodovali už třikrát po sobě (výhra nad Olomoucí a prohry v prodloužení s Pardubicemi a Plzní). Poslední utkání s Plzní sehrálo Kladno v neděli, po zápase si útočník Antonín Melka zisk bodů do tabulky z posledních kladenských utkání pochvaloval: "Pomohlo nám to a teď se cítíme dobře. Atmosféra v týmu je lepší než předtím." Rytíři drží před Zlínem osmibodový náskok.

Kladno se snaží pro závěr sezóny posílit, z první ligy ukázalo na sokolovského útočníka Filipa Kuťáka. Tým se musí v sezóně vypořádat s tím, že domácí zápasy hraje v azylu chomutovského stadionu. A Rytíři si zde s bilancí 8 výher a 11 porážek nevedou špatně. Horší už je to při venkovních zápasech, kde Kladno z 19 duelů vyhrálo jen dva. Trápí ho defenzivní činnost, z extraligových týmů nikdo neinkasoval více branek (140). Souvisí s tím hra v oslabení, kde má Kladno nejnižší úspěšnost ubráněných přesilovek soupeře. Kladno je také nejvylučovanějším týmem soutěže, zároveň patří co se týče hitů k těm nejdůraznějším.

Rytíři se mohou spolehnout na umění Tomáše Plekance, jedenáctého nejproduktivnějšího hráče soutěže. Jaromír Jágr je v klubovém bodování třetí s 19 získanými body ve 31 zápasech. V obraně trenérské trio Čermák - Burger - Paul sází nejvíce na Jakea Dotchina, hráče se zkušenostmi z NHL. Ten je nejproduktivnějším bekem týmu, ale také jeho nejvylučovanějším hráčem.

Sestava z posledního zápasu: Bow – Dotchin, Kehar, Wood, Ticháček, Babka, Suchánek, Baránek – Hlava, Plekanec, Kubík – Pytlík, Zikmund, Melka – Kristo, Kuťák, Beran – Jágr, Filip, Indrák.

Z kabiny Motoru

Motor má za sebou karanténu, kdy si nákazou covidem-19 prošlo několik hráčů. Tým je po zdravotní stránce připraven, s následky onemocnění se potýká už jen jeden hráč. U obránce Davida Šticha se po operaci lokte situace zlepšuje a blíží se jeho návrat na led. Karanténa postihla tým ve velmi dobrém období sezóny, z posledních deseti zápasů dokonce nikdo nezískal více bodů než Budějovice (21). Teď jen na tyto úspěchy navázat - a nejlépe už v pátek na Kladně.

To Motor v sezóně dvakrát porazil a jednou s ním prohrál, teď s ním změří síly počtvrté. "Ve čtyřech z posledních pěti svých zápasů Kladno bodovalo. Měli rozehrané výborné partie s dobrými týmy, myslím si, že to svědčí o tom, že se Kladno zvedá. Ví, že je doba, kdy musí začít bodovat, bude těžké proti nim hrát. Musíme být připravení, mít dobrý začátek a být silní v osobních soubojích, nedávat jim příležitosti pro jejich přesilovky, v tom jsou silní. A musíme použít naši sílu, což je dobrý přechod přes střední pásmo, forčeking, když se dostaneme do ofenzivní zóny, tak tam máme kvalitu, sílu a kreativitu," sdělil před utkáním pro klubový web kouč Jaroslav Modrý.

Sestava z minulého utkání: Hrachovina – Piskáček, Šenkeřík, Percy, Bučko, Lytvynov, Vráblík, Štencel, Lytvynov – Gulaš, Holec, Ondráček – Karabáček, M. Hanzl, M. Beránek – Doležal, Pech, Vondrka – Venkrbec, Chlubna.

Vzájemné zápasy:
2. kolo: České Budějovice - Kladno 7:5
První domácí utkání sezóny. Rytíři dělali Motoru dlouhou dobu problémy, několikrát se dostali do vedení, ovšem Motor ukázal sílu a pokaždé dokázal srovnat. Poté se sám ujal vedení, které už nepustil. Lukáš Pech zaznamenal pět bodů (2+3), Jindřich Abdul nasázel hattrick.

17. kolo: Kladno - České Budějovice 4:3
Motor v rámci 17. kola zavítal do Chomutova, kde hrají v této sezóně své zápasy kladenští Rytíři. Jihočeši nerozehráli duel špatně, před polovinou zápasu dokonce vedli. Ještě ve druhé třetině ale zápas ztratili a i přes snahu v závěru zápasu odjeli ze severu Čech po výsledku 4:3 pro domácí s prázdnou.

32. kolo: České Budějovice - Kladno 3:2
Dvěma góly přispěl k výhře Jakub Valský, rozhodující trefu si připsal v 51. minutě.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....