Banes Motor České Budějovice
29.01.2022, Michal Špírek

Tygři jsou nám v zádech. Zvýší Motor v neděli svůj náskok?

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jedna výhra, jedna porážka. S Libercem sehrál Motor v sezóně velmi vyrovnané zápasy. Jak to dopadne v neděli pod Ještědem? Úvodní buly bude vhozeno v 16:00.

O soupeři - Bílí Tygři Liberec

Liberec už se s Motorem v průběhu tohoto měsíce setkal. Jihočeši doma 9. ledna slavili výhru 5:4. Pak se extraligou prohnala vlna karantén, v mezidobí od vzájemného zápasu vyhráli Tygři tři zápasy za tři body a poskočili tabulkou. Ani libereckému kádru se ale nakonec koronavirus nevyhnul. Od 18. ledna tak Liberečtí deset dní čekali na další utkání. A to jim v pátek vůbec nevyšlo - s Hradcem Králové prohráli vysoko 2:6. "Přišlo mi, že od začátku jsme neměli nohy, soupeř byl všude rychleji, vyhrával osobní souboje a každou naši chybu potrestal," komentoval utkání liberecký kouč Patrik Augusta.

Liberec je naším tabulkovým sousedem, se shodným počtem odehraných zápasů nasbíral o bod méně. Tygři se spoléhají na střelecké umění Jaroslava Vlacha a Tomáše Filippiho (oba 14 gólů). Liberec již po návratu po zdravotních problémech využívá služeb obránce Ladislava Šmída. Co se týče týmových statistik, Tygrům v sezóně nevycházejí přesilovky, s úspěšností necelých 14 procent má výběr trenéra Patrika Augusty co zlepšovat. Suverénně nejlepší v extralize je pak Liberec co se týče vyhraných vhazování, Petr Jelínek, Tomáš Filippi, Jan Šír i David Gríger mají úspěšnost přes 60 procent. Liberec toho umí v zápasech náležitě využívat, především na buly v obranném pásmu si bude muset Motor dávat bedlivý pozor.

Sestava z posledního zápasu: Kváča (J. Pavelka) – Štibingr, L. Šmíd (A), M. Ivan, M. Rosandić, Melancon, Derner – A. Najman, Filippi, Birner (A) – M. Zachar, Gríger, Ordoš – Klapka, P. Jelínek (C), J. Vlach – Faško-Rudáš, J. Šír, Rychlovský – Čederle.

Z kabiny Motoru

Motor už v sezóně několikrát prokázal, že dokáže překonat i ty nejtěžší protivníky. Naposledy v pátek, kdy si vyšlápl rovnou na lídra tabulky a vsítil mu pět gólů. Teď je na řadě v pořadí třetí sezónní střetnutí s Libercem. S tím měli Jihočeši nepříjemnou bilanci, padli s ním ve všech čtyřech zápasech minulé sezóny i v úvodním duelu aktuálního ročníku. Tuto sérii ale v v Budvar aréně při posledním klání zlomili a další výzvou tak je uspět i na ledě protivníka. Motoru v posledním zápase už vypomohl útočník Miroslav Holec, mimo hru kvůli zranění zůstávají obránce Jan Piskáček a útočník Jindřich Abdul.

Sestava z minulého utkání: Hrachovina – Bučko, Percy, Šenkeřík, Bindulis, Štencel, Vráblík, Štich – J. Ondráček, J. Novotný, Valský – Holec, Pech, Gulaš – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – Vondrka, Koláček, Chlubna.

Vzájemné zápasy:
14. kolo: Liberec - České Budějovice 3:2
Motor vedl do 40. minuty. Ve třetí třetině prohrával 1:3, po gólu Lukáše Pecha ještě sahal po vyrovnání, ale body nakonec nezískal.

29. kolo: České Budějovice - Liberec 5:4
Televizní zápas, který máte jistě ještě v paměti. Motor potvrdil formu, ale mohl si vyčítat závěr utkání, kdy Tygři snížili domácí čtyřgólový náskok na rozdíl jediné trefy.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....