Banes Motor České Budějovice
17.12.2021, Klub

Legendární útočník Čeněk Pícha byl uveden do Síně slávy českého hokeje

Čeněk Pícha byl první velkou hvězdou českobudějovického hokeje a jeho akce zvedaly fanoušky ze sedadel. Svou ligovou kariéru začal už v 15 letech, a když na prahu čtyřicítky svou kariéru v českobudějovickém A týmu definitivně uzavřel, měl už ve sbírce tituly mistra republiky, nejlepšího střelce ligy i mistra světa a Evropy! Nyní byl Čeněk Pícha in memoriam uveden do Síně slávy českého hokeje.

Čeněk Pícha

Narozen: 17. května 1921 v Českých Budějovicích

Zemřel: 15. dubna 1984 v Českých Budějovicích

Pozice: levé křídlo

Bilance v nejvyšší soutěži: 19 sezon / 102 branek

Reprezentační bilance: 19 utkání / 5 branek

Byl neuvěřitelně všestranným sportovcem. Byl vynikajícím fotbalistou a v zelenobílém dresu Meteoru České Budějovice to dotáhl až do druhé ligy! Byl výborným plavcem, hrál závodně vodní pólo, dále pak házenou, dosahoval řady úspěchů v atletice, miloval jízdu na kánoi a byl vášnivým sjezdovým lyžařem. Nakonec si však vybral lední hokej, ke kterému jej dovedl kamarád Roman Charypar.

Jeho vstup do seniorského hokeje byl bleskový. První zápas kariéry sehrál 27. ledna 1937 v utkání proti Vítkovicím, který českobudějovický Stadion vyhrál 3:2. Tehdy bylo Čeňku Píchovi pouhých pátnáct let - na dlouhá léta tak vytvořil rekord naší nejvyšší soutěže. Tehdy ale nikoho podobné rekordy nezajímaly, mladý křídelník hrál prostě proto, že to byl výjimečně talentovaný hokejista. Okamžitě se postavil po bok svého o dva roky staršího dvojčete - Františka Mizery - a společně dosáhli úspěchů, o kterých se jim při začátcích na zamrzlých českobudějovických řekách ani nesnilo.

V dresu prvního mužstva Českých Budějovic působil Pícha bez přestávky dlouhých 22 let. Dočkal se velkých úspěchů, a to jak na ligovém, tak i na mezinárodním poli. Jako jeden z prvních mimopražských hokejistů se dostal do československého národního mužstva a v dresu se lvíčkem na prsou odehrál celkem devatenáct utkání. V roce 1949 byl nominován na světový šampionát ve Stockholmu, kde Československo vybojovalo díky závěrečné výhře 3:0 nad domácími Švédy druhý titul mistrů světa. Na turnaji odehrál Pícha všech 7 zápasů, Finsku nastřílel hattrick a k tomu na turnaji přidal ještě 3 nahrávky. Byl tak u toho, když Československo poprvé v historii porazilo Kanadu a hlavně byl u toho, když tým získal zlaté světové medaile! Národní tým se po návratu do Československa dočkal ohromných ovací. Komunistický režim, který se v únoru 1948 dostal k moci, okamžitě využil stockholmského triumfu ke své propagandě, ovšem během jednoho roku udělal z hrdinů psance a řada opor reprezentačního mužstva skončila neprávem v nápravných zařízeních.

Čeněk Pícha mezi nespravedlivě odsouzené naštěstí nepatřil a dále brázdil ligová kolbiště. Ale národní tým mu vedoucí pohlaváři také zakázali. V sezoně 1950/1951 se s Českými Budějovicemi radoval zatím z jediného prvenství v nejvyšší soutěži. Jihočeši soutěž vyhráli o pouhý bod před druhými Vítkovicemi a Pícha sám nastřílel v ročníku ve čtrnácti zápasech čtyřiadvacet branek a stal se králem střelců.

Jak léta běžela, stáhl se někdejší skvělý střelec do obrany a pokračoval ve spolehlivých výkonech. Kariéru na nejvyšší úrovni ukončil sezonou 1957-58 po neskutečných 22 letech v českobudějovickém A týmu a pokračoval ještě v nižší soutěži za béčko. Ale ještě 8. února 1961, kdy mu bylo 39 let a 267 dnů, vypomohl v ligovém zápase v Plzni! To bylo 24 let poté, co v lize debutoval! Čísla jeho kariéry jsou úchvatná. Za českobudějovický A tým sehrál za 23 sezon kolem 200 mistrovských utkání a v nich dal minimálně 123 branek. V nejvyšší soutěži z toho bylo cca 170 zápasů a 102 gólů. Kromě titulu z roku 1951 získal s týmem i bronzové medaile v letech 1937 a 1953. V reprezentaci pak stihl 19 oficiálních zápasů a 5 gólů, dalších 9 duelů bylo v neoficiálních duelech, kdy se trefil pětkrát.

Čeněk Pícha se vyučil litografii, stal se dokonce ofsetovým mistrem, ale kvůli astmatickým potížím musel změnit povolání. Proto se stal správcem českobudějovického zimního stadionu a po jeho vyhoření stál u zrodu výstavby kryté hokejové haly, kde působil jako ledmistr.

Ve věku nedožitých třiašedesátin prohrál mistr světa a Evropy 15. dubna 1984 svůj boj se zákeřnou nemocí.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....