Banes Motor České Budějovice
07.10.2021, Michal Špírek

Trenér juniorů Josef Turek: Stavíme na dobré partě. Jasným cílem je záchrana

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Juniorka Motoru má za sebou vstup do sezóny. Kvůli odloženému startu z důvody absolvované karantény týmu odehráli junioři zatím čtyři zápasy s bilancí jedné výhry a tří porážek.

Hlavní trenér juniorky Josef Turek byl spokojen s přístupem svých svěřenců v letní přípravě. "Vesměs všichni byli zdraví a hráči šlapali, dávali do toho vše," vrací se k proběhlým tréninkům kouč. Jenomže pak přišla čára přes rozpočet - kvůli pozitivním případům covidu-19 v týmu se hráči juniorky ocitli v karanténě a tři jejich úvodní zápasy tak musely být odloženy. "Byl to pro nás velký zásah, byli jsme na start sezóny dobře nastaveni. Ale stalo se. Dodržovali jsme veškerá pravidla, ale bohužel, jak kluci začali chodit do školy, tak zřejmě někde tam k přenosu došlo," přibližuje Turek nepříjemné starosti.

To už je ale minulostí, juniorka tak zatím stihla odehrát čtyři zápasy. Všechny sehrála v domácím prostředí. Prohrála s Libercem, Mladou Boleslaví a Třincem, jediné vítězství v prodloužení zaznamenali junioři proti Havířovu. "Soupeři jsou velmi silní, hrají proti nám hráči, kteří mají zkušenost s extraligou nebo první ligou mužů. My takové nemáme, kromě Tomáše Chlubny, který nám hodně pomohl hlavně v zápase s Havířovem. Zápas s Libercem byl do 50. minuty vyrovnaný, kdy jsme udělali chybu na útočné modré čáře. Boleslav či Třinec mají kádry bohužel silnější," komentuje dosavadní výsledky Josef Turek.

Devětačtyřicetiletý kouč vede českobudějovickou juniorku prvním rokem a má před sebou jasný cíl - zachránit se v extralize. "Pracujeme s asistentem Jirkou Hanzalem s kádrem, který jsme přebrali. Ročníky 2002, 2003 zažily v dorostu dlouhou sérii proher, tým byl doplněn z Karlových Varů o brankáře Malečka a útočníka Remeše nebo o Haase z Mladé Boleslavi. Nyní přišel Adam Turek, ale to je to ročník 2004. Na takových to stát nemá, my potřebujeme, aby zápasy rozhodovaly dorazové ročníky 2002 nebo 2003. Tito hráči za to musí vzít," zdůrazňuje kouč.

Trenérský tým juniorů sází na to, že klíčem k úspěchu bude v případě Motoru týmový výkon. "Nemáme hráče, který by výrazně převyšoval všechny ostatní. Máme ale dobrou partu a na tom to musíme postavit. Věřím, že kondičně jsme dobře připraveni, dobře jsme na tom i bruslařsky, v dosavadních zápasech se ukázalo, že nás nikdo nepřehrál kondicí, ale herními činnostmi," říká Josef Turek.

Ten si pochvaluje i dle jeho slov výbornou spolupráci s A týmem. "Hráči dostali velké šance v přípravě áčka. Pro kluky bylo skvělé, že viděli hvězdy extraligy zblízka jak na suchu, tak na ledě. Milana Gulaše, Lukáše Pecha a další borce. Sami kluci vědí, že to nedostali odměnou za nějaké své extra výkony, ale z dobré vůle trenérů A týmu, kteří jim chtěli pomoci v další kariéře, aby měli možnost vidět zblízka, jak to má fungovat," vyzdvihuje přínos zapojení mladíků do extraligového týmu Turek. Někteří hráči dokonce nastoupili v přípravných zápasech áčka. Jedním z nich byl Tomáš Chlubna. Devatenáctiletý hráč přišel do Motoru před sezónou jako velký talent z Jihlavy, v sezóně zatím na střídavé starty nastupuje v prvoligových Litoměřicích, vypomáhá českobudějovické juniorce a čeká na případnou šanci v A týmu. O jeho působení rozhodují právě trenéři A týmu. "Nám by se samozřejmě hodil co nejčastěji. Téměř každý tým v juniorské extralize má rozdílového hráče, co pravidelně boduje, my to máme založené na týmovosti, naši hráči jsou méně zkušení. Sezóna běží, věříme, že se nakopneme a budeme bodovat ve více zápasech po sobě," vyhlíží trenér Turek další utkání.

Soupiska juniorů Motoru:

Brankáři: Štěpán Maleček, Michal Kalista, Dominik Ludvík
Obránci: Adam Dvořák, Matyáš Fousek, Matouš Hail, David Kumpfmüller, Lukáš Pavlát, Petr Placek, Jiří Remta, Dominik Vaněk.
Útočníci: Jakub Anderle, Vilém Braun, Tomáš Březina, Oskar Haas, Jahor Hrakholski, Filip Cháb, Jan Janoch, David Kašpar, Marcel Kříž, Matouš Masopust, Filip Petrásek, Jaroslav Pouzar, Alexandr Remeš, František Schwartz, Adam Sochor, Adam Turek, Jan Vavřík.

Systém soutěže extraligy juniorů:

1. část: - 20 družstev se utká dvoukolově každý s každým (38 utkání).
Družstva umístěná po 1. části (umístění družstva klubu EC Red Bull Salzburg po 1. části se pro tyto účely nezohledňuje) na 13. - 19. místě se utkají dvoukolově každý s každým (12 utkání) s tím, že v této části soutěže se započítávají výsledky všech utkání z 1. části soutěže. Družstva umístěná po této části na 15. - 19. místě sestupují do Ligy juniorů.
Družstva umístěná po 1. části na 1. až 12. místě se utkají o účast v play-off - více zde

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice