Banes Motor České Budějovice
06.08.2021, Marek Baloun, foto: Jan Škrle

První výjezd do Rakouska! Proti Salcburku nasadí Motor zkušenější hráče

Po úvodním neúspěchu na ledě Plzně čeká Motor první soupeř ze sousedního Rakouska. Tým Red Bullu ze Salcburku se naposled s Motorem potkal během příprav na sezónu 2015/16 a Budvar aréna tehdy viděla debakl Rakušanů. Jak se soupeř změnil po šesti letech, to se dozvíme po šedesáti minutách hry, které se začnou odpočítávat v sobotu v 19:15.

Náš soupeř – Red Bull Salcburk

Tým z rodiště slavného Wolfganga Amadea Mozarta rozhodně není radno podceňovat, v minulé sezóně skončila jeho cesta ICE ligou v semifinále. Několikanásobný vítěz rakouské mezinárodní EBEL (dnes ICE) ligy je častým účastníkem i hokejové Ligy mistrů (CHL), kde se objeví i letos. Tým proto během letní přestávky značně posiloval. Do obrany z americké AHL přišel dvoumetrový Keegan Kanzig (ten proti Motoru ale nenastoupí), ze Švýcarska pak získali T.J. Brennana, který okusil i NHL a je dodnes jedním z nejúspěšnějších zadáků AHL, kde odehrál téměř 680 utkání se ziskem téměř 480 bodů. Třikrát vyhrál ocenění nejlepší obránce sezóny, čtyřikrát byl nejlepším střelcem mezi beky a pětkrát se dostat do AHL all-stars teamu. Další posilou se stal Peter Schneider, který loni v dresu Komety nasázel dvacet branek. V neposlední řadě pak ze švédské SHL přišel Fin Jan-Mikael Järvinen, který s Tappara Tampere dvakrát vyhrál finskou ligu a zahrál si i Ligu mistrů.

S Motorem se Rakušané naposledy potkali v přátelském zápase v únoru 2016. Vzpomínat na toto utkání může z dnešního týmu Roman Vráblík, který tehdy na přelomu druhé a třetí třetiny zapsal dvě branky a pomohl tak k drtivé výhře 10:1. Letošním zápasem Salcburk odstartuje kratičkou sérii přátelských zápasů před prvním porcí soubojů v CHL. S přípravou na ledě začal Salcburk v závěru července.

Z kabiny Motoru

Jihočeši ve čtvrtek odstartovali letošní šňůru přípravných utkání výjezdem do Plzně. Tamní Škodovku hned po dvou minutách zaskočil Martin Beránek, který s debutantem Tomášem Chlubnou přidali poté každý ještě jednu branku. Plzeň ale postupně ukusovala z náskoku a jak se nakonec ukázalo, Motor už další branku nepřidal. Indiáni naopak v poslední čtvrthodince zabrali a třemi góly zápas otočili a vyhráli 5:3. „Udělali jsme plno dobrých věcí, které jsme si říkali, měli jsme dobrý začátek, jen jsme to nedotáhli ke konci. Byli jsme unavení, objem se nahromaďuje, ovšem to není výmluva. I když hrajete sto utkání, musíte najít cestu, kterou se vydat a my jsme ji dnes nenašli,“ okomentoval svou premiéru na lavičce Jaroslav Modrý.

Motor oproti prvnímu přáteláku v Plzni nasadí v Salcburku zkušenější sestavu. "Do utkání tentokrát zapojíme už i druhou část, ty zkušenější hráče, naše lídry, kteří budou mít šanci si zahrát," sdělil pro klubový web hlavní kouč. Proti Salcburku tak Jihočeši nastoupí i s Milanem Gulašem, Lukášem Pechem a Michalem Vondrkou, v bráně se představí Dominik Hrachovina. Do zápasu naopak nenaskočí kvůli zranění palce z letní přípravy Jindřich Abdul. "Dáme mu čas, aby se mu zranění správně zahojilo a neměl do sezóny žádné problémy," vysvětlil Jaroslav Modrý.

Utkání v Salcburku nebude pro Motor v přípravě jediným, ve kterém změří síly s rakouským protivníkem. Generálku na extraligu totiž absolvuje v podobě dvojzápasu s Lincem. "Je fajn, že kluci mohou sehrát přípravná utkání proti celkům, které neznají, které nehrají českou extraligu, je to pro ně zpestření," konstatoval Modrý.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....