Banes Motor České Budějovice
06.08.2021, Michal Špírek, foto Jan Škrle

Útočník Oskar Haas má za sebou debut v dospělém hokeji

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Trenéři avizovali, že v přípravných zápasech dají prostor mladým hráčům, aby ukázali, co v nich je. A tak se také stalo. V Plzni vyjela na led sestava s řadou mladíků, doplněni několika zkušenými hráči - Petrem Šenkeříkem, Martinem Hanzlem nebo Miroslavem Holcem. Jedním z náctiletých v sestavě byl i útočník Oskar Haas.

Obránci Dominik Vaněk a Václav Svach zatím v dospělém hokeji nasbírali minimum zkušeností, v utkání v Plzni dostali na ledě velký prostor. Stejně tak osmnáctiletý Tomáš Tomek, který je v Českých Budějovicích na zkoušku ze Sparty, doposud odehrál jen dvě utkání v Litoměřicích a poprvé se tak poměřil s extraligovými protivníky. Ale pro rovněž čerstvě osmnáctiletého Oskara Haase šlo dokonce o úplnou premiéru. "Poslední utkání jsem hrál někdy na začátku října minulého roku, už to byla nějaká doba. Hodně jsem se tak na utkání těšil, byla to moje první zkušenost s dospělým hokejem," řekl Haas. Tím nepřímo poukázal také na fakt, že mnozí mladíci čekali na start byť v přípravném utkání velmi dlouho, poté, co se kvůli pandemii zastavily v loňské sezóně juniorské soutěže.

Útočník Oskar Haas se s týmem pustil do soupeře povedeně, hosté vedli 3:1. "První střídání jsem se s tím seznamoval, ale myslím, že postupem zápasu, kdy jsem tam chodil víc a víc, tak to bylo daleko lepší. A myslím, že v dalším zápase už to bude zase lepší," hodnotil svůj výkon mladý forvard. A co mu jeho premiéra v měření extraligových celků napověděla? "Že to není žádná sranda, oproti juniorské soutěži je to strašný rozdíl. Chytří hráči, rychlý hokej," vypočítával s úsměvem Haas.

Motor nakonec utkání prohrál 3:5, Haas si ale nemyslí, že by týmu, který nastoupil se třemi útočnými formacemi, třeba došly síly: "Byly tam nějaké chyby, ale to se stane, šlo o přípravný zápas. V závěru byla Plzeň šťastnější." Naopak útočník pozitivně hodnotil, že se alespoň do určité míry dařilo plnit pokyny trenérů. "Trenéři chtěli vidět ve hře věci, které jsme nacvičovali. A myslím, že pár se jich tam objevilo, že jsme na dobré cestě."

Další utkání hraje Motor hned v sobotu na ledě Salcburku a už v úterý se v přípravě představí poprvé doma, kdy přijede pražská Sparta. Vstupenky za 50 Kč jsou již v prodeji.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....