Banes Motor České Budějovice
03.05.2004, Antonín Vansa

Hráči HC České Budějovice se sešli k prvnímu tréninku

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Čtyřicet, vesměs mořským sluníčkem osmahlých, hokejistů přišlo na zahájení letní přípravy před nadcházejícím ročníkem druhé nejvyšší hokejové soutěže. Přípravu zatím nevede hlavní trenér. Dvě skupiny si rozdělili Milan Kupka a Ladislav Gula.
V pondělí v 9.00 hodin dopoledne se v útrobách Budvar arény sešel téměř dvojnásobný počet hráčů, než který nakonec nastoupí za HC České Budějovice v sezoně 2004/05. „Chceme dát v přípravě příležitost všem hokejistům, kteří patří Českým Budějovicím," konstatoval manažer klubu František Joun. Na první trénink se přišel podívat i robustní forvard Martin Štrba, který si hledá nové angažmá. Chyběli naopak útočníci František Mrázek, který podepsal tříletou smlouvu v Plzni, Zdeněk Ondřej, jenž bude příští sezonu působit ve Znojmě a Jaroslav Kristek, který se po osmi letech vrací do rodného Zlína. Nedorazil ani brankář Mezin, který po posledním prohraném barážovém zápase opustil zklamaně České Budějovice a vychytal Bělorusku postup do skupiny A mistrovství světa. Nepřijeli ani beci Jakeš s Čechem a útočník Bacul, jenž byl na jihu Čech pouze na hostování z Karlových Varů.

Místo nich se objevili hráči, kteří už v minulosti na jihu Čech neúspěšně působili - obránci Tomáš Tupý, Vojtěch Svačina, Lukáš Chaloupka, útočníci Jan Žákovský, Jiří Brož a řada dalších. „Mám pocit, že se jen junioři přestěhovali do kabiny prvního týmu," uvedl jeden nejmenovaný funkcionář českobudějovického klubu. Generální manažer Joun slabé posílení kádru vysvětlil špatnou finanční situací oddílu. „Dokonce není vyloučeno, že dojde k dalším odchodům, protože nebudeme schopni některé hráče zaplatit," dodal bývalý kouč Vajgaru Jindřichův Hradec. Z Českých Budějovic má údajně namířeno útočník Petr Sailer. „Ve smlouvě má klauzuli, že v případě nabídky ze zahraničí může odejít. A Petr projevil zájem tuto klauzuli uplatnit," prozradil manažer HC České Budějovice. Někteří hokejisté se však na prozatimní model, kdy kádr čítá čtyřicet hráčů, nedívají příliš kriticky. „Kluci alespoň dostanou šanci poprat se o místo v kádru. My jsme příliš takových příležitostí neměli," řekl obránce Ivo Kotaška.

Hokejisté se rozdělili na dvě skupiny. V té první trénuje zkušenější jádro mužstva, ve druhé působí hráči, kteří o svou šanci budou teprve muset bojovat. Obě skupiny si mezi sebe rozdělili trenéři Ladislav Gula a Milan Kupka. „Hráčů je nyní v kádru skutečně mnoho, proto jsme se rozhodli, že tým rozdělíme do dvou skupin," řekl Kupka, který si první den přípravy vzal na starost skupinu mladíků. Nadměrný počet hráčů mu vrásky na čele nedělá. „Hráčů je teď v týmu skutečně hodně, ale chceme dát příležitost co největšímu počtu hokejistů. Ostatně, podobně vypadá začátek letní přípravy v každém týmu," připomněl bývalý trenér juniorů Jindřichova Hradce.

Letní příprava nebude mít letos vrchol v podobě týdenního soustředění. V minulých sezonách hokejisté cestovali například na Lipno, nebo na Slovensko. „Letos zřejmě absolvujeme celý blok v domácích podmínkách," informoval kouč HC České Budějovice. Hráči hrubou přípravu zakončí zřejmě první červencový týden. „Další program se bude odvíjet od toho, kdy bude v Budvar aréně hotový led. Počítáme však s tím, že po čtnáctidenní dovolené v červenci ještě hráči prodělají zapracování na suchu a zhruba až po týdnu půjdeme na led," vysvětlil Milan Kupka.

Kdo z loňského kádru přišel na první trénink

Brankáři
Jan Chábera, Josef Kučera

Obránci
Stanislav Jasečko, Josef Jindra, Miroslav Ďurák, Vladimír Gýna, Ján Mucha, Ivo Kotaška, Lukáš Vomela, Ladislav Kolda jun.

Útočníci
Peter Bartoš, Radek Bělohlav, Luboš Rob, Petr Sailer, Jan Fadrný, Jiří Šimánek, Štěpán Hřebejk, Vladimír Škoda, Jan Řehoř, Lukáš Květoň.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....