Banes Motor České Budějovice
03.06.2021, Adam Pavlíček

Snad utvoříme zase dobrou partu, přeje si gólman Jan Strmeň

V minulé sezoně se s ním ze začátku počítalo jako s brankářskou trojkou. Vrátil se ale z hostování a v brance, kde nakonec pravidelně nastupoval, zanechal dobrý dojem. Takový, že se s ním trenéři rozhodli prodloužit smlouvu. Jan Strmeň bude moci dokazovat své brankářské dovednosti i v druhé extraligové sezoně.

Už jste hodil minulou sezonu kompletně za hlavu?
Sezona se vůbec nepovedla, byla výrazně ovlivněna také covidem, takže kvůli tomu bylo poměrně jednoduché hodit ji za hlavu. Vesměs se na to zapomíná radostně. Teď se soustředíme na další sezonu, která bude lepší. A doufáme, že už konečně s fanoušky.

Právě probíhá letní příprava. Jak?
Řekl bych, že pro nikoho to není oblíbená část. Je to nicméně potřeba. Oproti tomu, kdy nás trénoval pan Prospal, je to něco jiného. Tehdy jsme měli individuální přípravu, teď máme týmovou, společnou. Tři týdny jsme my, brankáři, trénovali s týmem. Nyní jsme se ale oddělili a trénujeme se Standou Hrubcem. Věnujeme se jen gólmanským věcem, chodíme taky na led, o to to máme pestřejší.

Dotýkají se vás ještě nějak covidová opatření?
Řekl bych, že už ani ne. Jediné, co podstupujeme, je testování. Na něj musíme chodit každý týden. Víceméně nás ale nic neomezuje. Můžeme být všichni hráči spolu. V týmu, musím to zaťukat, se naštěstí nic neobjevilo.

Do brankoviště přichází Dominik Hrachovina, kterého znáte z působení v Havířově…
Známe se. Já v Havířově tehdy chytal za juniorku, Hrášek pak přišel do mladšího dorostu, když se rozjížděly akademie. Odtud se známe. Jsme kamarádi, bude s ním sranda, na spolupráci s ním se těším. Teď tu ale ještě není, momentálně trénuje ve Finsku. Jsme v kontaktu, budeme dobrá parta, jsem si jistý. A snad uděláme úspěch!

Podle papírových předpokladů by měl zřejmě dělat brankářskou jedničku. Neštve vás, že druhou sezonu po sobě přichází do branky zase tak zvučné jméno?
Je to, jak to je. Soustředím se na sebe. Před minulou sezonou jsem říkal, že ani Markovi Čiliakovi nedám nic zadarmo, že na něj budu tlačit. Chtěl jsem, aby tým věřil Čilovi, když nastoupil. A chtěl jsem, aby věřil také mně. Letos budu dělat to stejné. S Hráškem máme výborný vztah, známe se opravdu dlouho. Oba se budeme pošťuchovat k lepším výkonům. Snad se do brány dostanu více než loni, i když upřímně jsem ani tehdy nečekal, že dostanu příležitost tolikrát, hlavně ke konci sezony. Dokázal jsem si, že na extraligu mám. Budu se snažit prosadit.

Jak na vás zatím působí tým, který se zde skládá?
Určitě je hodně zajímavý. Hodně kluků jsem ještě nepoznal. Ti zkušenější, starší trénují individuálně. Milana Gulaše jsem zatím jednou potkal na tréninku. Jinak s námi trénuje třeba Roman Vráblík a Martin Hanzl. S většinou se musíme ještě seznámit. Snad se nám podaří vytvořit dobrou partu.

Myslíte, že bude koncepce stylu hry týmu jiná oproti minulým ročníkům?
Zatím nedokážu říct. Pan Modrý se k nám připojí až v následujících dnech. Ale že to bude něco jiného než s panem Prospalem, to víme. On byl velmi impulsivní, to také všichni víme. Byl do toho opravdu zapálený. Obecně si ale myslím, že se toho moc měnit nebude. Začínáme od znovu, nový tým, nová sezona, noví trenéři. Teď se musíme hlavně připravit, abychom byli konkurenceschopní a probojovali se do play off.

Sledujete mistrovství světa v hokeji a vaše kamarády Šimona Hrubce nebo Petra Kváču?
Musím se přiznat, že mistrovství letos příliš nesleduju. Jen trochu po očku. Znám výsledky, vím, že letos může vyhrát opravdu každý. Hodně se nyní věnuji letní přípravě a našemu pejskovi Čestmírovi. Je to pro kluky těžký, tým je velmi dobrý, máme hodně hráčů z NHL nebo KHL. Je to ale mistrovství světa, může se stát cokoli. Hlavně v této sezoně. Vidíme, že se trápila Kanada i Švédsko…

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....