Banes Motor České Budějovice
19.03.2021, Klub

Letošní zkušenost je pro nás ohromně cenná, ví prezident Motoru Roman Turek

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Je jasné, že první sezonu po návratu do Tipsport extraligy si celý klub MADETA MOTOR České Budějovice představoval jinak. Výjimkou není ani prezident klubu Roman Turek. Ten v obsáhlém rozhovoru promluvil o tom, co podle něj nejvíc ovlivnilo špatné výsledky, proč vedení klubu neodvolalo trenéra, jak probíhala jednání o snížení odměn, ale i o tom, jak se vybíral nový trenér a jaké změny v mužstvu nastanou pro následující ročník. "Vidím, že nový trenérský tým hodlá přivést hráče, kteří měli v jiných mužstvech výraznou roli, kterou když budou plnit i u nás, tak určitě prožijeme úplně jinou sezonu, než byla ta letošní," věří neochvějně mistr světa a vítěz Stanley Cupu.
Pojďme nejdřív o rok zpět, Motor ovládl Chance ligu s obrovskou suverenitou a nakonec to stačilo i k postupu. Jakou mělo vedení představu o sezoně následující?
Loňská sezona byla opravdu výjimečná, dařilo se nám prakticky všechno, ale zpětně se ukazuje, že byla škoda, že se nehrálo play-off. Tam by se mohla více projevit skutečná síla týmu, ale i některých jednotlivců, v těžších podmínkách. Podle toho bychom mohli snáz poznat, že pro některé hráče je Chance liga zřejmě stropem. Nicméně taková byla situace, já jsem každopádně před sezonou tomu týmu věřil i v tom složení, v jakém zůstal.

Do týmu navíc přišli hráči jako Čiliak, Slováček, Voženílek, Jonák nebo Indrák, vnímáte to zpětně jako dostatečné posílení?
Tým si sestavoval Venca Prospal jako vedoucí sportovního úseku a měl to plně v kompetenci. Tak to prostě je, každopádně i já osobně jsem vzhledem k tomu, jak jsme odehráli nejen předchozí sezonu, ale třeba i přípravné zápasy, věřil, že to posílení bude dostatečné. Ostatně náš rozpočet na hráče nebyl na extraligové poměry nízký.

Čím si tedy vysvětlujete, že to dopadlo až tak špatně?
Já myslím, že rozhodující byl ten absolutně nepovedený začátek. Jak začnete, to je vždycky důležité. I když máte zkušený tým, který hraje v extralize léta, tak to s ním zacloumá, když se mu nepovede začátek. A tím spíš, když my jsme byli nezkušený nováček. Jakmile jsme byli od začátku poslední, tak už se v tom mužstvo bohužel plácalo a nebylo schopné udělat nějakou šňůru vítězných zápasů.

Jak velký vliv podle vás mělo to, že tým prošel několikrát karanténou a hlavně, že mu nemohli v ochozech pomoct fanoušci?
Vliv to jednoznačně mělo. Chvíli se trénovalo, chvíli ne a tohle několikrát dokola. Naši kluci byli zvyklí, že je pokaždé podporovala plná hala a fanoušci je hnali, a najednou bylo ticho. Tyhle věci sezonu ovlivnily jednoznačně negativně. Ale tohle bylo pro všechny týmy stejné. Pro nás to bylo možná horší v tom, že jsme k tomu ještě byli nezkušený nováček, na kterého navíc padla od začátku deka.

Vy jste podobnou sezonu vlastně také zažil jako hráč. Pro vás byl ročník 1990-91 první v nejvyšší soutěži a za 52 kol jste tehdy vyhráli jen devětkrát a dostali jste 224 gólů. Letos tým vyhrál desetkrát a dostal jich 207. Připomněl jste si to?
Tehdy mi to nepřišlo tak hrozné, sice jsme sestoupili a nehráli jsme dobře, ale nebyli jsme od začátku beznadějně poslední, ta víra v to, že nebudeme poslední, byla v týmu mnohem delší dobu. Ale je pravda, že atmosféra v kabině tehdy nebyla dobrá a sestup byl toho logickým vyústěním. Jenže když prohráváte, tak nikdy není dobrá nálada, to je jasné. Rozdíl vidím hlavně v tom, že letos jsme byli poslední od začátku a hodně nás to táhlo dolů psychicky.

V sezoně, o které se bavíme, tehdy vedení Motoru sáhlo po 20 kolech ke změně trenéra, když pana Zdeňka Uhra vystřídal Miroslav Dvořák. Proč jste ke změně trenérů nesáhli letos?
Ta volba na stole byla, jednali jsme o tom hned několikrát a nebylo k tomu opravdu daleko. Vždycky jsme se ale po dlouhých diskusích rozešli s tím, že převážily důvody to neudělat. V největší míře ekonomické, ale i ty, že jsme nechtěli brát nějakého trenéra jako výplň, když bylo poměrně brzy jasné, že od následující sezony bude hlavním koučem Jaroslav Modrý. A nakonec, když si vzpomenu na tu tehdejší výměnu trenérů, tak ani ta nám nepomohla a sestoupili jsme.

Dá se tedy zpětně říct, co byste udělal v ročníku 2020-21 jinak?
Když to vidím zpětně, tak bych byl pro to před sezonou postavit tým jinak, protože se ukázalo, že v tomto složení na extraligu neměl. Jenže s dnešním vědomím se to říká snadno, tehdy to tak viděl málokdo.

Byl třeba problém i v tom, že vaším vlastně podřízeným a hlavním trenérem byl Václav Prospal, se kterým jste toho hodně odehrál a znáte se tak dlouho? Bylo třeba těžší mu říkat některé nepříjemné věci?
Z mého pohledu ani ne. My máme v klubu nastavený takový systém, že se s trenéry scházíme vždy po každé čtvrtině a snažíme se rozebrat všechno velmi upřímně a otevřeně, i když letos to hodně ovlivnila situace s covidem, kdy jsme se potkávali méně, abychom drželi tým co nejvíc oddělený od okolí. Samozřejmě, když něco potřebují probrat trenéři, není problém se nám ozvat a sednout si k tomu. Žádný další a větší kontakt s trenéry ani hráči nevyhledáváme, chceme jim dát pro jejich práci prostor. Poměrně často se snažím chodit sledovat tréninky, stejně jako ostatní členové vedení, ale neradi chodíme do kabiny. Podle mých zkušeností tohle nemají rádi žádní trenéři a ani v týmu to nedělá dobrotu, když někdo spekuluje, proč byl někdo z vedení v kabině a co se doopravdy děje. Za mnohem prospěšnější považuju, když si s trenérem nebo případně hráčem popovídáme z očí do očí.

Jednou z nepříjemných věcí v sezoně byla i redukce výplat, ke které došlo od prosince v celém klubu. Jak zpětně hodnotíte tenhle krok?
Tohle je strašně těžká věc. Všichni si určitě všimli, že se nám do toho vůbec nechtělo. Za těch sedm let jsme si vytvořili pověst klubu, který platí všechny faktury řádně a včas, a z toho jsme nechtěli ustoupit ani o krok. Některé kluby už ke snižování platů sáhly dříve, pro nás to bylo o to složitější, že týmu se nedařilo a redukce odměn tu atmosféru pochopitelně nezlepší. I v tomhle případě jsme dlouho přemýšleli, jakou cestou jít a jakou variantu zvolit. Chtěli jsme, aby to nebyl až tak velký zásah do fungování týmu. Jenže tohle je zrovna věc, která se snad ani nedá udělat tak, aby to bylo vnímáno dobře. Hráči a jejich agenti s námi vyjednávali jednotlivě o každé smlouvě, někteří to kousali lépe, někteří hůř a někteří vůbec. Ale to se asi dalo očekávat. My jsme k nim ale byli naprosto upřímní a z mého pohledu jsme udělali maximum pro to, aby to vztahy vedení – hráči narušilo co nejméně. Udělali jsme opravdu jen to, co jsme museli, aby klub měl šanci to přežít.

S tím souvisí i kompenzace pro permanentkáře a jednání se sponzory. Vy jste těch jednání absolvoval velké množství, zároveň už existují nějaká čísla o tom, že se zatím více než polovina fanoušků peněz za permanentky vzdala. Jaký z toho máte pocit?
Všichni jsme byli před sezonou natěšení, my, sponzoři i fanoušci. Zájem o permanentky byl obrovský. A najednou přišla sezona, kdy se všichni podívali maximálně na jeden zápas. To byla pro všechny rána. A co teď s tím? Snažíme se hlavně s každým, kdo o to má zájem, co nejvíc komunikovat. Fanouškům jsme nabídli plné kompenzace, stejně jako jsme vyšli vstříc těm partnerům, kteří na pandemii doplatili podobně jako my. Věříme, a teď už to i vidíme, že každý dělá maximum možného. Ti permanentkáři, kteří mohou, se vzdávají svých peněz ve prospěch klubu, stejně tak většina partnerů se ke klubu chová skvěle. Samozřejmě, všichni jsou vesměs zklamaní z toho, jak sezona dopadla, ale to my také. Na druhou stranu od partnerů i nadále cítím podporu pro to, co děláme. Jsme konečně v extralize, kam patříme, a nechceme o ni znovu přijít. Můžu říct, že od žádného z partnerů jsem zatím neslyšel, že do toho s námi nepůjde znovu. I když i to se pochopitelně může stát, protože ta současná doba je opravdu velice těžká.

Pojďme tedy k sezoně následující. Už je jasné, že Motor povedou noví trenéři, jak ten proces jejich výběru probíhal?
Když bylo definitivně jasno, že Venca Prospal po sezoně skončí, měli jsme seznamy trenérů, kteří připadají v úvahu. V těch seznamech byla spousta jmen a jak jsme postupně vyškrtávali některé adepty, nebo někteří vypadávali třeba proto, že nejsou k dispozici, tak poměrně brzy zůstalo několik favoritů, které jsme kontaktovali. A z toho nám jako nejlepší možnost vyšel Jarda Modrý.

Až na jednu výjimku jste vlastně se všemi předchozími trenéry Motoru hrával, patří mezi ně právě i Jaroslav Modrý. Jaký je to podle vás člověk a trenér?
Je to povahově úplně jiný typ člověka, než Venca Prospal, pro hráče to bude určitě změna. Venca je hodně impulsivní, to Jarda Modrý je jednoznačně klidnější člověk, který některé věci podle mého dokáže podat tak, aby to i ten druhý zvládl snadněji přijmout. A co se týká jeho trenérských schopností, tak už když jsme tu začínali, tak jsem ho viděl, jak vedl několik tréninků s tehdejším naším týmem. A líbilo se mi, jak se k tomu umí postavit. Už tehdy jsme si říkali, že by byl vhodným typem člověka na trénování. A on se do toho pak v Americe skutečně pustil. Já jsem ho před několika lety dokonce s rodinou navštívil v Los Angeles a viděl jsem ho i při tréninku týmu AHL Ontario Reign v tréninkové hale Kings, kde dělal asistenta. A i tam se mi potvrdilo, že to je opravdu člověk, který je pro trénování stavěný. Hodně do tréninku promítal svoje vlastní zkušenosti, líbilo se mi, jak s hráči komunikoval, a když jsme pak probírali věci kolem hokeje, tak bylo hodně znát, že je do trénování opravdu ohromně zapálený a že ho to nesmírně baví. I proto jsem moc rád, že bude trénovat náš klub, kde ostatně vyrostl.

A s tím souvisí i skladba kádru pro následující ročník. Je jasné, že dojde k poměrně velké přestavbě, a taky je jasné, že tentokrát už se bude sestupovat. Jak vidíte příští ročník?
Myslím si, že ta letošní zkušenost je pro nás ohromně cenná. Já jsem byl i před minulou sezonou optimistický, ale vzhledem k tomu, jak sezona dopadla, jsme všichni poznali, že je třeba udělat větší změny. A já vidím, že nový trenérský tým hodlá přivést hráče, kteří měli v jiných mužstvech výraznou roli, kterou když budou plnit i u nás, tak určitě prožijeme úplně jinou sezonu, než byla ta letošní. Strašně moc bych si to přál hlavně kvůli našim fanouškům. Opravdu se nemůžu dočkat toho, až budeme hrát zápas před plnou Budvar arénou. Snad to bude hned ten první v nové sezoně. Moc rád bych po tomhle utkání sledoval tradiční vítěznou děkovačku.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....