Banes Motor České Budějovice
19.03.2021, Marek Baloun

V Budějovicích jsem se cítil jako doma, loučí se David Gilbert

Do Motoru přišel ve stejný rok jako Václav Prospal. Původně jen na try-out. Záhy se ale z něho stal klíčový útočník, který na jihu Čech odehrál přes 150 zápasů a zapsal si rovných 100 bodů. Nyní ho čeká cesta zpět do zámoří. Jak se ohlíží za svou nejdivočejší sezónou a jaké jsou jeho další plány?

Měl jste celkem divokou sezónu, tak jak se po ní cítíte?
Cítím se OK. Byla to bez debat nejtěžší sezóna v mé profesionální kariéře. Poprvé v kariéře jsem měl více zranění (mj. zlomený nos a otřes mozku – pozn. red.). Bylo těžké chytit správný rytmus. Taky jsme měli několik karantén, stála liga a prakticky celý tým se potýkal s virem. Kvůli pandemii jsem tu poprvé byl bez přítelkyně a psa, což bylo opravdu psychicky náročné. Přítelkyně Kate má zakázáno cestovat do Evropy, protože je Američanka. Nikdy jsme nebyli tak dlouho odděleni. Když se k tomu přidá neúspěch na ledě, tak to vypadá, že všechno, co mohlo dopadnout špatně, taky tak dopadlo.

Jak jste už sám řekl, tohle nebyl váš nejlepší rok. Bylo těžké si udržet mentální kondici?
Ano. Byli jsme zvyklí vyhrávat, obzvlášť loňskou sezónu. Prohrávat není zábava a je těžké se druhý den vrátit na led a nemyslet na to. Navíc je všechno zavřené, takže jsme neměli nic mimo stadion, kde bychom se mohli odreagovat.

Václav Prospal po třech sezónách opouští klub, jaký to byl trenér?
Vinnie byl velmi náruživý kouč se svým zvláštním stylem. Někteří hráči pod ním excelovali a jiní zase ne. Za svou kariéru jsem nepotkal nikoho tak nadšeného pro hru. Přeju mu hodně štěstí.

Na poslední část sezóny jste měl v kabině dalšího Kanaďana Brandona Aldersona. To jste musel cítit aspoň trochu domovinu…
Brandon se stal mým dobrým přítelem. Vycházeli jsme spolu velmi dobře. Přišel sem za těžkých podmínek a přesto dokázal rozzářit atmosféru na ledě, což jsem si velmi užíval.

Zažil jste premiéru v extralize, jak byste ligu porovnal s ostatními?
Je to dobrá evropská liga a já si jí užívám. Když ji přirovnám k Chance lize, extraliga je více o zkušenostech a řekl bych, že je zde méně agrese při dohrávkách. Týmy vyčkávají na soupeřovy chyby. Hraje se více kompaktně ve středním pásmu a málokdy se otevře cesta středem hřiště. Tady jsme se letos trápili, protože jsme nevytvářeli tolik ofenzivních přečíslení.

Vaše cesty s Budějovicemi se teď rozcházejí, klub již oznámil, že s vámi nejedná o smlouvě.
Chtěl bych za ty tři sezóny vedení a trenérům poděkovat. Ale nejvíc bych chtěl poděkovat fanouškům! Užil jsem si tu možnost hrát v Budvar aréně, se všemi pokřiky a atmosférou. Bude mi to chybět. V Budějovicích jsem se skutečně cítil jako doma.

Jaké tedy budou vaše další kroky? Zůstáváte v Česku, nebo se pokusíte dostat do Ameriky?
Nejprve zpomalím a budu přemýšlet. Chci se vrátit ke svým blízkým a nemyslet na nic negativního. Příští sezónu ale chci ještě zůstat v extralize. Chci ukázat, co ve mně je.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....