Banes Motor České Budějovice
17.03.2021, Michal Špírek

Patrik Martinec: Jsem toho názoru, že mužstvo potřebuje velkou obměnu

Patrik Martinec bude v Motoru důležitou postavou. Čeká ho hned několik funkcí - asistent hlavního trenéra, hlavní skaut a sportovní ředitel akademie Motoru. Devětačtyřicetiletý bývalý skvělý hráč, který již má bohaté zkušenosti s extraligou jak z pozice trenéra, tak sportovního manažera, se po konci svého působení v Jižní Koreji přesouvá na jih Čech.

Před týdnem jsem volal s Jaroslavem Modrým do Los Angeles s posunem osm hodin. S vámi do Soulu je to sice také o osm hodin, jenomže na druhou stranu. Tak mě pobavila představa, jak spolu asi komunikujete vy dva, to musí být těžká domluva, kdy se spojit, ne?
Už jsme se trefili do času, který tak nějak vyhovuje oběma, to už jsme vychytali. Horší to bylo, když jsme měli společný hovor ještě s budějckými kluky, s vedením, to bylo nejkomplikovanější, aby to bylo schůdné pro všechny tři strany.

Co vašemu novému českobudějovickému angažmá říkáte?
Velice si vážím toho, že jsem tuhle nabídku dostal, od lidí, ke kterým chovám velký respekt za to, jak Motor vlastně zachránili. Těším se na to, je to parádní výzva a já mám výzvy rád.

Patrik Martinec
Patrik Martinec je bývalým skvělým útočníkem, extraligu hrál v dresech Pardubic, Hradce Králové, Sparty, Slavie a Litvínova. Vyzkoušel si i zahraniční angažmá v ruské Kazani a korejském klubu Anyang Halla. Po dlouhé a úspěšné kariéře, ve které mimo jiné slavil se Spartou mistrovský titul nebo se stal nejproduktivnějším hráčem extraligy, se už několik let prosazuje na trenérských a manažerských postech. Vynikající přehled o české extralize získal coby sportovní manažer Sparty, trenérské zkušenosti a vítěznou mentalitu pak nabral ve funkci trenéra celku Anyang Halla. Korejský tým se pod jeho vedením stal hegemonem čím dál lepší Asijské hokejové ligy, kterou třikrát vyhrál.

Na lavičce Motoru budete po boku právě Jaroslava Modrého, který bude hlavním trenérem.
Jasně, Jarda bude šéf. A já budu dělat vše proto, abych mu co nejvíce pomohl. Vedli jsme spolu nejprve dlouhé hovory, povídali jsme si o hokeji a filozofii, kterou Jarda má a teprve ve chvíli, když jsme zjistili, že by to mohlo fungovat, že máme podobné názory a v zásadních věcech se nelišíme, tak došlo k dohodě.

V Koreji jste měl jasnou pozici hlavního kouče, teď budete asistent. Jak to vnímáte?
Pro mě je důležitá týmová spolupráce. Už když jsem byl na Spartě a dělal na pozici sportovního manažera a asistenta trenéra, tak vždy je to o tom, že máte kolem sebe lidi, se kterými chcete spolupracovat. Když jste mezi nimi rád a cítíte, že to dává smysl, tak za mě ani není podstatné, kdo má jakou tu roli. Hokej je týmová záležitost, doba jednoho muže typu Viktora Tichonova je dávno pryč. Hokej se tak zrychlil a změnil, že je třeba mít vytvořen dobrý tým, o jednom člověku už to dávno není. Stejně tak jsem to měl i v Koreji, kde jsem jako hlavní potřeboval dobrý tým lidí kolem sebe. Takže jsem rád, že budu součástí tohoto týmu v Motoru, znám roli, kterou budu mít a budu dělat vše co umím, aby byl Motor úspěšný.

V Koreji jste strávil jako hráč a následně trenér klubu Anyang Halla dohromady jedenáct let. Jak těžké pro vás bylo rozhodování, zda tuto zemi opustit?
Když jsem odcházel z Koreje prvně do Sparty, tak jsem dal místnímu šéfovi hokeje slib, že v případě zájmu jim přijdu pomoci před olympiádou 2018, která se konala v Pchjongčchangu. Na Spartě, kde jsem tehdy končil bohužel prohraným finále s Libercem, jsem tak smlouvu neprodloužil a odešel do Koreje, protože své slovo jsem dal. Smlouvu jsem měl původně jen do olympiády, a následně jsme ji prodloužili o další tři roky. Po pěti letech je na čase se vrátit domů. Dcera tu loni dostudovala univerzitu, mluvili jsme o tom s manželkou, navíc do toho přišly okolnosti způsobené koronavirem a tak dále, až v nás uzrálo rozhodnutí, že to tu po této sezóně skončíme. A do toho přišla nabídka z Motoru.

Takže se budějovické vedení s nabídkou přesně trefilo. Ale předpokládám, že vás majitel korejského klubu musel hodně přemlouvat, pozici jste tam měl hodně silnou…
Už to bylo dané, bavili jsme se o tom s majitelem vlastně už loni. Navíc letos se Asijská liga nehrála a ani se neví, jestli to už bude možné v příští sezóně. Pro asijský hokej je to období velké nejistoty, Jižní Korea i Japonsko mají čtrnáctidenní karantény pro každého, kdo přijede do země. To znemožňuje konání Asijské ligy. Letos jsme trénovali a k tomu se hrály soutěže pouze v rámci Koreje. Mám a budu mít na Koreu krásné vzpomínky, ale prostě mi končí smlouva a bylo víceméně dáno, že k jejímu prodloužení nedojde.

Dával jste v Anyang Halla tipy, kdo by vás mohl nahradit?
Měl jsem tu asistenty, kteří v klubu působí dlouhou dobu, oba byli asistenty i u národního týmu na olympiádě a mistrovství světa, mají zkušenosti a jeden z nich je tak jedním z hlavních adeptů na hlavního kouče. Dále je možností Jim Paek (bývalý hráč NHL, pozn. autora), který byl trenérem národního týmu. Bude záležet i na soutěži, kterou budou příští rok moci hrát, podle toho se asi budou rozhodovat.

Nemůžu se nezeptat na to, co vy a korejština?
Je to strašně těžký jazyk. Nedá se říct, že bych mluvil korejsky. V restauraci si ale objednám, v obchodě nějak domluvím, mail v korejštině si přečtu. Ale pořád je to řekněme na úrovni začátečníka.

V roce 2016 jste z pozice kouče vedl tým Anyang Halla v přípravném utkání v Budvar aréně proti Motoru.
Zápas byl pro nás parádní. Na pozici hlavního trenéra jsem tehdy začínal a startovali jsme povedeným soustředěním v Čechách. Hned rok poté pak stejné soustředění absolvoval před olympiádou korejský národní tým. Byl jsem rád, že nám Budějovice vyšly vstříc a mohli jsme utkání sehrát.

Sehrát a vyhrát k tomu, Motor jste porazili 2:1.
(úsměv) Já chci vždycky vyhrát, jasně, že jsem byl rád, že se nám to povedlo.

Je vůbec možné uvažovat o angažmá nějakého hráče z Asijské ligy v české extralize?
Před touto sezónou byl jeden z korejských hráčů velice blízko kontraktu v extralize, smlouva byla připravená, nakonec to nedopadlo z důvodu, že Korejec se nakonec rozhodl nepodepsat. Letos ale nic takového v plánu není. Přece jen rok bez hokeje korejským hráčům hodně uškodil. Nehráli kvalifikaci na olympiádu, nehráli žádné mezinárodní zápasy v Euro Hockey Challenge, nehrála se Asijská liga. V jejich kariéře to byl krok zpátky a v současné době tak dle mého není prostor pro to, aby nějaký hráč z Asie šel hrát do české extraligy, navíc v sezóně, která bude opět sestupová.

V Budějovicích budete vykonávat i funkci hlavního skauta a sportovního ředitele mládežnické akademie. Co od vás vedení v těchto pozicích očekává?
Že dojde k většímu propojení A týmu a akademie, juniorského týmu. Filozofie je taková, aby se vychovávali hráči v akademii a byli zapojováni do do hlavního týmu a dospělého hokeje, aby v Motoru získali odchovanci první kontakt s profesionálním hokejem. To bude hlavním úkolem.

A k tomu skautování?
Chtějí využít zkušeností, které jsem získal ve Spartě na pozici sportovního manažera. Ty se pokusím dát ve prospěch Motoru.

Znamená to, že se budete sám jezdit na hráče i dívat?
Pochopitelně, že když máte o nějakého hráče zájem, kromě dobrých informací o něm musíte mít i možnost vidět ho naživo, pokud možno několikrát. Když budeme mít zájem o nějakého hráče, kterého budu doporučovat, tak ho budu chtít vidět. K tomu cestování a podobné věci samozřejmě patří.

Letošní tým Motoru v konkurenci extraligy neobstál. Je tu tak otázka, jak velkou obměnu kádru udělat, jak velká je nutná k tomu, aby se příští rok dosáhlo na daleko lepší výsledky.
Na to je celkem jednoduchá odpověď. Někteří hráči byli v Budějovicích pod smlouvou ještě, než jsem nabídku dostal. Teď je na nás v rámci finančních možností klubu a trhu dotvořit mužstvo tak, aby bylo konkurenceschopnější. Loňský výsledek hovořil za vše a můj názor je ten, že mužstvo potřebuje velkou obměnu, aby fanoušci ze hry a výsledků mohli mít větší radost. Strašně doufám, věřím a přeju si, aby fanoušci Motoru mohli být na stadionu. Pro ně se hokej hraje, fandové Motoru jsou skvělí a já si nechci ani představovat hraní bez nich nebo před nějakým omezeným počtem diváků. Děláme vše pro to, abychom mužstvo doplnili a obměnili tak, aby fanouškům Motor dělal radost a pohyboval se na jiných pozicích.

Jakým způsobem jste si dělal obrázek o hráčích Motoru? Sledoval jste zápasy?
Od chvíle, co jsem byl s Motorem v kontaktu, jsem se díval na všechny zápasy. Jarda byl navíc v kontaktu s Vencou Prospalem, s kterým hodně hovořil. Teď jsme v hovorech na denní bázi s vedením Budějovic, stejně tak s Jardou, diskutujeme o každém jednotlivém hráči a snažíme se postupně tvořit tým tak, aby byl úspěšný.

Vy už máte s extraligou bohatou zkušenost, ať už jako hráč, nebo jako asistent trenéra či sportovní manažer ve Spartě. Umím si představit, že vám přišlo hodně zpráv, co vyšlo najevo, že se do ní vracíte.
Nějaké hecování samozřejmě proběhlo, ale i z mého okolí byli všichni celkem překvapení, protože se to vše odehrálo celkem rychle.

Kdy vás čeká přesun do Čech?
Koronavirus teď dost často mění plány, ale když bude vše probíhat podle aktuálního plánu, měl bych se objevit už během dubna v Budějcích a na začátek letní přípravy, kterou plánujeme na začátek května, už bych měl fungovat a věnovat se jen a pouze Motoru.


ČTĚTE TAKÉ: Rozhovor s hlavním trenérem Jaroslavem Modrým
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....