Banes Motor České Budějovice
16.03.2021, Denisa Józsová

Sezóna řečí čísel. Jak si vedl Motor jako tým v kontextu celé extraligy?

Článek s individuálními statistikami jsme vám už ukázali. Jak si ale vedl Motor jako tým v základní části v rámci celé Tipsport extraligy? V některých ze statistik patřil k lepšímu průměru ligy, ovšem v některých byl mezi nejhoršími, ne-li tím nejhorším týmem.

Body získané v základní části

Na venkovních hřištích: Přesný opak loňské sezóny… Zatímco loni Motor válel na hřištích soupeře, kde jasně ovládl tuto statistiku, letos skončil na opačném pólu. Jihočeši získali venku jen osmnáct bodů. Naopak první Sparta jich tam ve dvaceti šesti zápasech zapsala jednapadesát. Daleko to neměly České Budějovice alespoň na předposlední místo Zlína, ovšem na to jim chyběly tři body. Vyhrát dokázaly na ledě soupeře jen čtyřikrát v základní hrací době a jednou po samostatných nájezdech. Ještě zapsaly čtyři body za prohru v prodloužení / samostatných nájezdech. Venku nasázel Motor třiasedmdesát branek, což je dokonce šesté nejvyšší číslo v extralize! Jenže počet inkasovaných branek je tím nejvyšším… Dohromady jich bylo 111 a jihočeští hokejisté se jako jediní dostali nad stovku inkasovaných branek v sezóně. Nejméně jich dostal Liberec, a to padesát sedm.

Na domácím hřišti: Bohužel pro českobudějovické hokejisty i fanoušky to na domácím hřišti bylo ještě o něco horší. Motor získal jen patnáct bodů z osmasedmdesáti možných. Navíc rovnou deset z nich získal v období dvou týdnů (od konce prosince do půlky ledna). Budvar aréna nebyla tou pevností, na jakou byli Jihočeši zvyklí z Chance ligy. Jen dvakrát vyhráli v základní hrací době, třikrát po prodloužení či nájezdech. Ještě získali tři body za prohru v „nastaveném čase“. Jen pro srovnání, Sparta a Třinec doma získali bodů shodně padesát sedm. Budějovice doma vstřelily pětapadesát branek, což je druhé nejnižší číslo v celé extralize. Naopak jich inkasovaly devadesát šest, to je opět to nejhorší číslo v základní části.

Celkem: Celkově tedy Motor získal jen třiatřicet bodů, což nemohlo stačit na lepší než poslední pozici… Na předposlední Zlín ztratil bodů deset, na postupovou dvanáctku rovnou šestadvacet. Je trochu paradoxem, že Budějovice neměly nejhorší ofenzivu, jelikož na tom hůře byl třeba Zlín nebo Olomouc. Defenziva však byla tou jasně nejhorší, vždyť Jihočeši inkasovali 207 branek! To je jasně nejvyšší číslo, jelikož Zlín, který byl druhým nejhorším týmem v tomto ohledu, jich dostal 178.

Kdy padaly góly v zápasech s Motorem?

Vstřelené podle třetin

První – 37
Druhá – 50
Třetí – 37
Prodloužení – 2
Nájezdy – 2

Inkasované podle třetin

První – 53
Druhá – 71
Třetí – 76
Prodloužení – 5
Nájezdy – 2

text

Hra v nerovnovážném stavu

Přesilové hry

Přesilové hry na hřištích soupeře: Ze začátku soutěže to nevypadalo, že přesilové hry budou zbraní jihočeského týmu, ovšem nakonec to tak špatné nebylo. Na venkovních ledech patřil k průměru ligy. Celkově tam vstřelil osmnáct branek ze sto devíti možností v přesilových hrách, což je úspěšnost 16,51%. Hned pět týmů bylo v tomto ohledu horší, tím nejhorším byly Karlovy Vary. Nejlepším byla Sparta, kterou měla těžkou uvěřitelnou úspěšnost 25,25%!

Přesilové hry na domácím hřišti: V Budvar aréně to bylo hodně podobné, přestože Motor doma nenastřílel tolik branek jako venku. Hned devatenáct z nich vstřelily České Budějovice v početních výhodách, a to dělalo úspěšnost 16,81%. I zde bylo pět týmů horších, tentokrát na tom byla nejhůře Olomouc. Na opačném pólu tabulky skončila Kometa, jejíž využití bylo bezmála třicet procent!

Celkově si Jihočeši nevedli špatně. Využili 16,67% všech přesilových her (222) a nasázeli v nich 37 gólů. To dělá z Motoru osmý nejlepší tým v extralize.

Oslabení

Oslabení na hřištích soupeře: Hra v početní nevýhodě - ta v podání Českých Budějovic nebyla moc dobrá. Hokejisté Motoru hráli venku 95 oslabení, což je třetí nejnižší počet. Dostali v nich dvaadvacet branek, což je třetí nejvyšší číslo v lize, celková úspěšnost venku tedy je 76,84%. Této tabulce vévodí Plzeň, jelikož ubránila 87,90% početních nevýhod. Na opačném konci jsou Pardubice, jejichž úspěšnost je o 15% nižší – 72,29%. Navíc vstřelili Jihočeši jen jednu branku v oslabení, a to právě na hřišti soupeře.

Oslabení na domácím hřišti: Na domácím ledě je to hodně podobná pohádka, oslabení letos Motoru prostě nešla vůbec ideálně. Celkem si doma zahrál rovnou sto osm oslabení, to je třetí nejvyšší číslo ze všech. Nejvíce jich hrála doma Plzeň, a to rovnou 125! České Budějovice v nich inkasovaly dvacet osm branek, hůře na tom v tomto ohledu byla jen Kometa, která inkasovala o jeden gól více. V Budvar aréně se Jihočechům nepovedlo ani jednou skórovat v početní nevýhodě.

Celková úspěšnost Motoru v oslabeních patří k nejhorším týmům v lize, hůře na tom byla jen Kometa. Budějovičtí hokejisté ubránili jen tři čtvrtiny početních výhod soupeřů, přesněji řečeno 75,37% a dostali v nich padesát branek.

Tresty

České Budějovice se ve většině zápasů prezentovali aktivním napadáním rozehrávky soupeřů, jenže z toto často plynuly jen zbytečné fauly. Právě proto se Motor stal jedním z nejvylučovanějších týmů v lize. Celkem totiž inkasoval tresty v hodnotě 658 minut. Toto číslo ho řadí na druhé místo. Hůře na tom byly jen Vítkovice, které měly trestných minut 775. Celkem dostali hokejisté z jižních Čech 222 dvouminutových trestů, tři pětiminutové, třináct osobních desetiminutových trestů a šestkrát byli hráči vyloučení do konce zápasu.

text

Střely

Střely na branku

České Budějovice se loni naprosto jasně ovládly Chance ligu v této statistice, ale letos se musely přece jen přeorientovat na vyšší soutěž. Zrovna v této statistice patřily v základní části k průměru ligy, když dohromady vyslaly 1571 střel. Nejlépe na tom byl v tomto ohledu Třinec, který zaměstnal gólmany soupeřů 1685 pokusy. Jenže střely nejsou vše, což ukazuje jejich úspěšnost. Jihočeši totiž vstřelili branku v 8,10% případů! To je třetí nejhorší produktivita v lize! Na druhém pólu tabulky je Sparta (11,90%). Co se týče střel, které jsou vyslané na branku Motoru, vedl si jihočeský tým ještě o něco lépe Celkem museli jeho gólmani čelit 1645 střelám, což je pátý nejnižší počet v lize. Průměrně vyšlou České Budějovice 29,85 střel na branku v šedesáti minutách. Naopak se musí bránit v průměru 31,23 střelám v šedesáti minutách. Procentuálně letí v zápase s Motorem 49% střel na branku soupeře a 51% procent na branku Českých Budějovic.

Statistika Corsi

Corsi je statistika, která sleduje střelecké pokusy, mezi které patří střely na branku, střely mimo branku a zblokované střely. Pokud sečteme všechny tyto pokusy, vyjde nám, že Motor má celkem 2784 střel, což je pátý nejnižší počet v lize. Nejlépe je na tom Třinec, který má 2945 pokusů. Z jihočeských pokusů šlo celkem 553 střel mimo nebo trefilo tyčku. České Budějovice si v zápase připsaly něco přes padesát střel (52,96), cože je takový horší průměr ligy. Naopak proti nim bylo vysláno 58,57 střel v průměru na šedesát minut, a toto číslo je poslalo na druhé místo, bohužel od konce… Hůře na tom byl už jen Zlín, který musel čelit skoro jednašedesáti pokusům v zápase. Celková statistika Corsi, která porovnává střely pro a střely proti, nevyznívá pro českobudějovický klub zrovna úspěšně. Ve střelách byli aktivnější soupeř, jelikož Jihočeši vyslali v zápase střelu v 47,48% případů.

text

Vhazování

Jihočeši sice postoupili do nejvyšší soutěže, avšak zrovna vhazování nebyla od Motoru špatná. Ten se totiž nakonec umístil na osmém místě, když vyhrál 49,49% vhazování. Tuto statistiku naprosto opanovaly dva týmy – Liberec (58,35%) a Sparta (56,13%). České Budějovice absolvovaly 3247 vhazování, z nichž jich vyhrály 1607. Českobudějovičtí hokejisté by potřebovali zlepšit buly v obranné třetině. Tam se jich celkem odehrálo 1080 a hokejisté Motoru jich vyhráli 500, což dělá úspěšnost 46,30%. Ve středním pásmu už to je o něco lepší. Tam proběhlo 1027 vhazování a Motor jich vyhrál 505. To dělá celkovou úspěšnost 49,17%. Nejlépe jsou na tom Jihočeši v útočném pásmu. Úspěšnost tam mají slušných 52,54%, což je čtvrté nejlepší číslo.

text

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....