Banes Motor České Budějovice
14.03.2021, Marek Baloun

Extraliga je hodně dobrá soutěž, na úrovni AHL, hodnotí Brandon Alderson

Uvnitř hektického ročníku zažil vlastní hektickou sezónu. Po nevýrazné štaci v Boleslavi se ocitl na Slovensku, aby se pak opět vracel do Čech, jen k jinému týmu. Kanadský dělostřelec Brandon Alderson po skončení sezóny myslí jen na jedno. Dostat se domů a relaxovat.

Odehrál jste zde téměř dvacet zápasů, jak se po nich cítíte?
Jsem frustrovaný. Rozhodně to nebylo to, co jsem od sebe chtěl. Neudělal jsem moc bodů a dělat body je koneckonců můj styl hry. Takový byl celý můj rok. Vrátím se domů srovnat se a začít se znovu připravovat.

Bylo psychicky náročné přejít sem z výše umístěného týmu, kterým Mladá Boleslav byla?
Je to psychicky náročné pokaždé, když jste trejdován. Já byl letos ve třech týmech (Boleslav–Trenčín–Budějovice - pozn. aut.), takže spousta cestování. Je to těžké, ale takový je hokej a musíme to zvládat jako profesionálové.

Tohle byla vaše první sezóna v české extralize. Jak si liga stojí oproti ostatním evropským nebo i americkým?
Je hodně dobrá. Vlastně by se dala srovnat s americkou AHL. To mi potvrdili i další hráči ze Severní Ameriky, co zde hráli. Pro mě je to nejlepší evropská liga, ve které jsem hrál.

Jaký byl Václav Prospal jako kouč?
Je hodně náročný, což je pro hráče dobré. Dostane z vás to nejlepší a nebojí se říct, kde jste udělal chybu. Určitě by měl v kariéře trénovat dál.

Kdo z týmu vám nejvíce pomáhal?
Všichni hráči v tom byli dobří. Ale asi David Gilbert, protože přirozeně mluvíme nejlépe anglicky a už tu pár let je, takže ví co a jak.

Jaké budou vaše další kroky?
Co teď vím (rozhovor byl dělán bezprostředně po posledním zápase - pozn. red.), tak letím domů do Kanady.

Pokud byste dostal nabídku pokračovat tady, šel byste?
Těžko říct. Zatím nevím, jaké budou moje možnosti. Vždy se po sezóně nejprve vracím do Kanady hodnotit a přemýšlet nad uplynulou sezónou. Neříkám, že bych se nechtěl vrátit, ale musím o tom popřemýšlet.

Pokud se nevrátíte, co je jedna věc, na týmu nebo na městě, která vám bude chybět?
Bude mi chybět vůbec být v Evropě. Je to úplně jiný styl života než doma. Byl to těžký rok. Všechno bylo zavřené, takže člověk toho moc dělat nemohl. Ale být v Evropě, to mi asi bude chybět nejvíce.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....