Banes Motor České Budějovice
11.03.2021, Denisa Józsová

Sezóna řečí čísel. Jak si vedli hráči v individuálním ohledu?

Letos Motoru sezóna skončila už po základní části, navíc obsadil poslední pozici v extralize. Takový návrat si nikdo nepředstavoval. Po dvaapadesáti kolech se však můžeme podívat na statistiky, které už mohou o lecčems napovídat. Kdo se stal nejproduktivnějším hráčem? Kdo byl na ledě nejčastěji či kdo měl nejlepší vhazování?

Kanadské bodování

Góly

České Budějovice v sezóně nastřílely 128 branek, což je třetí nejnižší číslo v celé lize. Nejvíce se na vstřelených brankách podílel Zdeněk Doležal, jenž jich na svém kontě má osmnáct. V celé extralize je z toho velmi dobrá patnáctá pozice. Na deset a více gólů se dostali už jen dva další Jihočeši – Daniel Voženílek a Pavel Pýcha. Prvně jmenovaný jich dal jedenáct, druhý jmenovaný rovných deset. Alespoň jednu branku zaznamenalo v dresu Motoru dvacet osm hokejistů. Z hráčů, kteří odehráli více utkání, měl nejlepší úspěšnost střelby Miroslav Forman. Ten totiž vypálil na branku pětačtyřicetkrát a branek si připsal sedm. Jeho celková úspěšnost byla tedy 15,56%. V proměňování šancí se nejvíce trápil Roman Přikryl (2,04%) a je trochu paradoxem, že jeho jediná branka v extralize byla tou poslední Motoru ve skončené sezóně. Nejlepším střelcem v přesilových hrách byl Daniel Voženílek, který v nich skóroval hned sedmkrát. Nejvíce vítězných branek má na kontě českobudějovický kapitán Pavel Pýcha, který takovéto branky zapsal dvě.

Asistence

Co se týče asistencí, tak tato statistika měla v budějovickém dresu vítěze v podobě českobudějovické desítky. Roman Přikryl má na svém kontě dvacet asistencí. S tímto číslem se vejde do třicítky nejlepších v lize. Šestnáct asistencí si připsala rovnou trojice hráčů, a to Zdeněk Doležal, Pavel Pýcha a Ondřej Slováček. Alespoň jednu asistenci si připsalo dvacet osm českobudějovických hráčů. Důležitými asistencemi jsou tzv. primární asistence, tedy pasy, které přímo předcházely brance. Zde máme, možná trochu překvapivě, na první pozici nejlepšího střelce týmu, tedy Zdeňka Doležala, který má takovýchto asistencí dvanáct. Jen o jednu méně má Pavel Pýcha. Na pomyslné bronzové příčce jsou hned dva hráči – Ondřej Slováček a Roman Přikryl.

Celkové bodování

Zdeněk Doležal měl sice trochu pomalejší start do sezóny, ale poté se rozjel a předváděl velmi dobré výkony. Ty mu vynesly pozici nejproduktivnějšího hráče týmu, jelikož dohromady nasbíral třicet čtyři bodů za osmnáct branek a šestnáct asistencí. Právě jihočeský útočník s číslem devadesát tři se jako jediný vejde do třicítky nejproduktivnějších hráčů v extralize, kde mu patří třiadvacátá příčka. Nebýt operace ramene, nejspíše by mu na záda více dupal Pavel Pýcha. Ten se tak musí spokojit s druhým místem mezi Jihočechy se ziskem šestadvaceti bodů. Kapitána Motoru může těšit alespoň fakt, že mezi všemi obránci skončil na skvělé sedmé pozici! „Stupně vítězů“ uzavírá Daniel Voženílek, jenž získal bodů třiadvacet.

text Daniel Voženílek na svém typickém místě před brankou.

Čas na ledě

Obránci: To, že jsou nejvytěžovanějšími hráči obránci by nikoho překvapit nemělo hlavně z toho důvodu, že budějovické trenérské duo hrálo především na tři obranné formace. Nejvíce vytěžovaným bekem Motoru je Karel Plášil, ten totiž odehrál v devětačtyřiceti zápasech 1092:30 minut, které ho bezpečně řadí na první pozici. Tento čas mu navíc stačí na osmé místo v celé extralize. Hned za ním je jeho parťák z obrany v posledních duelech – René Vydarený (1015:30). Nejvíce času na ledě v samotném utkání strávil na ledě také Karel Plášil, který se jako jediný přehoupl přes dvacet jedna minut (21:25). Těsně za ním je kapitán Motoru - Pavel Pýcha (20:57). V početních výhodách dostával nejvíce prostoru na hráč s číslem dvanáct na dresu Pavel Pýcha, který v nich strávil průměrně necelé čtyři minuty (3:56). Dalším obráncem, který hrál přesilovky pravidelně, byl Karel Plášil s necelými třemi minutami. V početní nevýhodě dostávají příležitost většinou jiní hráči, což se letos na této statistice ukázalo. Nejvíce času na ledě v oslabeních dostávali Niklas Pavel a René Vydarený (2:13).

Útočníci: Na straně útočníků byl suverénně nejvytěžovanějším hokejistou Zdeněk Doležal. Ten byl v padesáti jedna zápasech na ledě 943 minut. Na dalším místě je Daniel Voženílek, který na ledě strávil necelých 900 minut. Na třetí pozici se nachází Roman Přikryl, jenž byl na ledě necelých 900 minut. V početních výhodách nejvíce času získal Zdeněk Doležal, jenž má čtyři minuty a šest sekund k tomu na zápas. Následuje Roman Přikryl, který měl o dvanáct vteřin méně a Daniel Voženílek. Co se týče hry v početní nevýhodě, tam trenéři sázeli na jiné koně. Úplně největší vytížení měl v této činnosti Matouš Venkrbec, který strávil v této činnosti průměrně dvě minuty a třicet jedna sekund v utkání. Byl následován Radkem Prokešem a Martinem Beránkem, kteří v oslabeních hráli těsně nad dvě minuty v zápase.

Nejvytěžovanějším hráčem celého Motoru se stal obránce Karel Plášil.

Vhazování

Jihočeši se po svém postupu do extraligy při vhazování neztratili. Celkově jim totiž patřila solidní osmá pozice, na samém výsluní vhazování skončil po základní části Liberec. Zásluhu na tom mají především tři jména, kterými jsou Matěj Toman, David Gilbert a Roman Přikryl. Nejvíce vhazování vyhrál centr s číslem deset, tedy Roman Přikryl. Dohromady zvítězil v 493 případech. Největší úspěšnost při buly má Kanaďan David Gilbert, jehož úspěšnost byla 53,62%. Na padesát procent a více se dostali, z hráčů, kteří pravidelně stojí na vhazování, Roman Přikryl a Matěj Toman. Celkově se na vhazování postavilo osmnáct českobudějovických hráčů, jedním z nich byl obránce Ondřej Slováček.

Statistika +/-

Obránci: Tato statistika vypovídá o lecčems. Jako první se zaměříme na obránce, kteří odehrají větší čas v zápase než útočníci, takže jejich šance na to, aby byli u branky, je o něco větší. Nejlepší čísla měl v tomto ohledu Jakub Suchánek, který za Motor letos odehrál dvacet jedna zápasů a jako jediný se dostal do plusových čísel (+5). Na druhém pólu této statistiky skončil jihočeský mladík Ivan Lytvynov, který nasbíral dvacet sedm záporných bodů. Celkově naskočilo do obrany v Českých Budějovic dvanáct obránců, z nich deset skončilo v mínusu.

Útočníci: I z útočníků se pouze jediný hráč dostal do plusového bodu, kterým byl Lukáš Bednář. Ten však odehrál za Motor pouhé tři zápasy. Ostatní hráči se dostali do záporných čísel, což jde ruku v ruce s počtem inkasovaných branek. Nejhůře na tom nakonec byl Martin Novák, který skončil na čísle –20.

text Roman Přikryl na vhazování.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 25. Sochor (Pitel, Bystřický), 37. Tomas (Hoch, Kusak), 38. Kusak (Humeník), 44. Kuprijanov (Kusak, Humeník) –...

Branky a nahrávky: 02:13 Lev (Koníř, Mařík; 5/4) – 01:34 Douda (Hofman, Mareš; 5/5), 46:35 Zachariasz (Daněk, Rončka; 5/5)....