Banes Motor České Budějovice
15.02.2021, Denisa Józsová

Dokázal jsem, že mohu chytat extraligu. Za to jsem hrozně rád, říká brankář Jan Strmeň

Jan Strmeň nastoupil v brance Motoru už ve čtyřech utkáních za sebou. A svými výkony rozhodně nezklamal. Jihočechům se však v posledních duelech nedaří moc bodovat. To se potvrdilo i v duelu s Kometou, ve kterém Motor padl těsně 4:5. Dvakrát přitom v zápase vedl o dvě branky.

Dvakrát jste vedli o dvě branky, nakonec jste ale prohráli… V čem vidíte důvody prohry?
Těžko říct no… Už se je to taková ohraná písnička, ale vyžíráme si to až do dna od začátku sezóny. Říkali jsme si, že je budeme muset rychle dostupovat, tak s nimi budeme moci hrát. Bohužel oni mají rozdílové hráče. Hlavně ty jejich přesilové hry, to je jejich největší zbraň. Těží z nich celou sezónu a my jsme jim nějaké nabídli. Oni je proměnili, čímž se vrátili zpět do zápasu. Dostali díky tomu takový ten klid do hry, pak už to bylo hrozně těžké.

Jak jste sám zmínil, na ledě vládla první útočná formace Komety. Připravovali jste se na tyto hráče nějak speciálně? Jak jste viděl jejich hru z brankoviště?
Připravujeme se na každý zápas, ne speciálně na první formaci Brna. Samozřejmě jsme si ale říkali, že to jsou rozdíloví hráči a že tam mají střelce, kteří umí rozhodnout zápas. Můžeme se připravovat, jenže pak stačí pár chyb… Třeba nevyhodíme puk a pak nás přehrají. Byla to ukázka toho, že mají početní výhody výborný.

Jejich dva nebo tři góly padly do prázdné brány. S tím se toho v brance moc dělat nedá?
Můžeme polemizovat, jestli jsem tam mohl skočit nějak na náhodu. Něco v tom smyslu, jak jsou zákroky na Zlatou helmu. Je to ale hrozně těžký, já jsem si hlídal hlavně střelce. Ti hráči o sobě však na ledě ví, jelikož spolu už pár sezón hrají. Jednou přihrávkou nás přehráli všechny. Je to už trochu smutný. Znovu jsme měli dobře rozjetý zápas, jenže nakonec nemáme ani bod.

Jan Strmeň proti Kometě:

Odchytané minuty: 58:49
Zákroky 37
Inkasované branky: 5
Úspěšnost zákroků: 88,1%

Kometa se už od začátku hnala do útoku, takže vy jste byl v dobré provozní teplotě. To gólmanovi asi musí vyhovovat?
Tak určitě je to lepší, když je brankář stále pod tlakem. Je poté neustále připravený, že na něj přijde nějaká ta střela nebo že bude muset předvést nějaký ten zákrok. K tomu tu nejsou ani ti fanoušci, takže je to na psychiku hrozně těžké. Dneska jsem měl té práce hodně, za což jsem rád. Mrzí mě však, že jsem dostal o nějaký ten gól více.

Vy jste jeden z hráčů, který už má prodlouženou smlouvu i pro další sezónu. Můžete nám trochu přiblížit, jak probíhala jednání?
Jednání probíhalo celkem krátce. Jsem hrozně rád, že tu můžu zůstat. Byl to rozhodně jeden z mých cílů – dokázat všem, že na to mám, že můžu chytat extraligu. Vedení se snaží už skládat tým nyní, což ostatně dělají všechny celky. Takže já jsem rád, že jsem tu šanci dostal a jsem rád, že jsem tu nabídku dostal takhle brzy.

Příští zápas hrajete ve Vítkovicích. Zrovna tam jste zapsali první výhru v extralize, a to 7:0! Nebylo by pěkné na to navázat?
Tak určitě chceme vyhrát každý zápas. Je to ale už strašně těžké. Chceme však pod sebe stáhnout alespoň ten Zlín. Pak uvidíme, co se ještě stane. Budeme hrát ještě vzájemné zápasy se Zlínem i Olomoucí, takže všechno je ještě možné. Každopádně ve Vítkovicích chceme vyhrát, i když to nebude jednoduchý zápas.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....