Banes Motor České Budějovice
14.01.2021, Pavel Mádl

Po deseti dnech znovu směr Olomouc. Podaří se Motoru urvat třetí výhru v řadě?

Českobudějovický Motor se v pátek vydá do Olomouce, které chce oplatit porážku z minulého týdne, když na jejím ledě bral bod za prohru v prodloužení 2:3. Jihočeši změří s tímto soupeřem síly už potřetí v sezoně. V prvním vzájemném střetnutí na tým z Hané nestačili, podlehli mu 2:4. Podaří se Motoru konečně přelstít Olomouc? Utkání startuje v 17:00 a vy jej můžete sledovat prostřednictvím streamu na Hokejce zde, popřípadě textový komentář najdete tady.

HC OLOMOUC

Celek z Olomouce se nyní po 31 odehraných zápasech nachází na jedenácté příčce tabulky s 35 body. V úterý brali Olomoučtí veledůležité tři body za výhru ve Vítkovicích, kde se gólově prosadili Vojtěch Tomeček s Tomášem Dujsíkem. Premiérový bod v české nejvyšší soutěži si díky asistenci připsal osmnáctiletý obránce Matěj Tomajko, na kterého ze střídačky dohlíží jeho otec Jan Tomajko coby hlavní trenér. Do duelu s vítkovickou Riderou nemohli zasáhnout Petr Strapáč a Lukáš Klimek vinou onemocnění COVID-19. Na soupisce nemohlo být uvedeno ani jméno nejzkušenějšího hráče Rostislava Olesze, kterému naskočit nedovolila viróza. Ve výčtu posledních pěti utkání se Olomoučtí utkali na svém ledě právě s Motorem, kde brali dva body za vítězství v nastaveném čase. V prodloužení nestačili na litvínovskou Vervu a na týmy, které nyní okupují první dvě místa extraligové tabulky - Spartu a Mladou Boleslav. S Olomoucí se tito dva soupeři o body nerozdělili.

Mužstvo sídlící na Hané se rozhodně nemůže pyšnit počtem vstřelených branek. 59 úspěšných zásahů vypovídá o jeho chabé produktivitě. Kdo ale týmovým statistikám vládne, je útočník Jan Káňa, který má na svém kontě 16 kanadských bodů za deset branek a šest přihrávek. Právě počet branek olomouckého forvarda vynesl na vrchol gólových statistik svého týmu. Trenéři brankářů v tomto ročníku vícekrát postavili do brány Branislava Konráda, který má aktuálně na kontě přesně 600 chycených pokusů s úspěšností 92,02%.

Sestava Olomouce ze zápasu s Vítkovicemi (12. 1.)

Konrád – Švrček, Dujsík, Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek (A), A. Rutar, Valenta – J. Káňa, Nahodil, Kucsera – Ostřížek, Kolouch, V. Tomeček – Burian, Mácha, Bambula – Tomajko, Handl, Gřeš.

Z TÁBORA MOTORU

Byť je Motor stále na posledním místě v tabulce se ziskem 24 bodů, prokázal v posledních duelech zlepšenou výkonnost. Z posledních šesti zápasů čtyři vyhrál, v Olomouci pak může vyhrát potřetí v řadě. Jihočeši v posledních dvou utkáních, které sehráli na svém ledě, porazili Zlín a Litvínov a získali šest bodů do tabulky.

Je vidět, že trenéři ví, proč si před sezónou za kapitána svého týmu zvolili Pavla Pýchu. Třetí nejproduktivnější bek Tipsport extraligy a zároveň nejproduktivnější hráč kádru se může chlubit 23 kanadskými body. Tím, kdo je střelcem číslo jedna, je Zdeněk Doležal, jemuž v kolonce branek svítí číslo devět. Českobudějovický útočník je také jedním z nejčastějších ohrožovatelů soupeřovy branky, na kterou vyslal už 125 střel. Lépe si vede pouze Milan Gulaš z Plzně, který jich vyslal 129.

České Budějovice si v posledních dnech prošly řadou změn v kádru, odešli Adam Raška, Miroslav Indrák a Jakub Suchánek. V zápase na ledě Olomouce nastane pár změn. "Do zápasu poprvé nastoupí Jan Štencel a Šimon Kubíček," avizuje asistent trenéra Aleš Totter. I když je Olomouc nejméně skórujícím týmem extraligy, bude si Motor muset dát na leccos pozor. "Víme, že Olomouc má urputnou obranu a musíme dbát na důraz v osobních soubojích," apeluje Prospalův parťák. Značným dílem k posledním dvěma výhrám také přispěl brankář Marek Čiliak. Dostane důvěru slovenský gólman i na ledě Olomouce? "Gólmani už ví, kdo z nich bude chytat, ale teď to nebudeme prozrazovat," potvrzuje. Vítězstvím na ledě Olomouckých by se Motor mohl přiblížit Zlínu, na kterého ztrácí pět bodů, a také na další pozice. "Výhra za tři body by nás přiblížila ke dvanáctému místu, které zaručuje předkolo play-off, o které chceme bojovat do poslední chvíle, co to půjde," uzavírá Totter.

Sestava Motoru ze zápasu s Litvínovem (12. 1.)

Čiliak – Vydarený, Plášil, Pýcha, Allen, Suchánek, Slováček – Christov, Prokeš, Jonák – Forman, D. Voženílek, Z. Doležal – Holec, Toman, Karabáček – Beránek, R. Přikryl, P. Novák – Ville.


Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....