Banes Motor České Budějovice
11.01.2021, Michal Špírek

Cítím z klubu obrovskou chuť pracovat a zlepšovat se, těší Jana Štencela

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Čerstvá posila Motoru Jan Štencel po konci ve Vítkovicích bez angažmá dlouho nezůstal. Vedení Českých Budějovic o něj projevilo velký zájem a pětadvacetiletý hráč tak již je součástí motoráckého kádru. "Chci důvěru Budějovic splatit," vyhlašuje Štencel.

Máte za sebou první trénink v Motoru, jaké jsou první dojmy?
Vše pro mě bylo takové hektické, shánění nového angažmá, přesun, vše proběhlo v poměrně krátké době. Jsem tu a jsem rád, že už jsem zpátky na ledě v Budějovicích, které o mě měly zájem. Jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo.

Motor aktuálně nemůže lákat hráče z pozice svého postavení v tabulce, co tak u vás rozhodlo pro výběr českobudějovického angažmá?
Myslím si, že většina zápasů, které Motor odehrál, nebyly špatné, ale bohužel rozhoduje třeba jen jeden špatný gól a zápas pak může vypadat úplně jinak. Škoda, že bodů není více. Na druhou stranu, po jednáních s klubem tu cítím obrovskou chuť pracovat, zlepšovat se. Je tu potenciál udělat třeba v příští sezóně daleko lepší výsledek, než který tu zatím je. Tohle víceméně rozhodlo.

Co od působení na jihu Čech očekáváte vy?
Že se zase někam posunu. Snažím se z každého angažmá vzít to, co mi může do kariéry dát něco pozitivního. Doufám, že tomu tak bude i v Motoru. Jdu do toho s tím, že chci odvést maximum a věřím, že se nám to jako celému týmu povede.

Kdy budete připraven naskočit do zápasu?
Je to na jednání s trenéry, myslím si, že páteční zápas už by měl být aktuální a budu ready.

Přicházíte z Vítkovic, které se vás poměrně nečekaně zbavily. Sám jste to popsal jako šok. Máte o to větší motivaci ukázat jim, že se spletly?
Určitě ano. Jak jsem říkal, nic takového jsem z pozice, ve které jsem byl, vůbec nečekal, bylo to pro mě obrovské překvapení. Tady tak chci ukázat, že hokej hrát umím, mám velkou radost, že Budějovice projevily tak velký zájem a teď jejich důvěru chci splatit.

Proti Motoru jste odehrál tři vzájemné zápasy, jaký dojem na vás Budějovice jako soupeř udělaly?
(úsměv) Dost nepříjemný, protože po domácí porážce 0:7 jsme v šatně nezažívali zrovna příjemné chvilky. Ten zápas byl z naší, tedy vítkovické strany tragický. To jsem nechápal, že jsou Budějovice v tabulce na posledním místě. Hrály velmi agresivní hokej, bruslivý, který je nepříjemný každému soupeři. Myslím, že tento styl by pro mě mohl být dobrý a mohl by mi sednout, a že tak do sebe vše zapadne.

Pohled asistenta trenéra Aleše Tottera
„Honza má hokejové myšlení a dobrý pohyb. Patří mezi žádané obránce, protože dokáže podpořit útok a hrát ofenzivně. Zapracujeme ho do sestavy, je tu výhled jeho působení i pro další sezónu. V kádru máme momentálně devět beků, každý je připraven do hry, jejich nasazování budeme určovat podle výkonnosti. Konkurence je prospěšná, pro nás jako trenéry je jen dobře, že si můžeme takhle vybírat.“

Motor má za sebou také poměrně čerstvou porážku 0:7, tak můžete poradit, jak zapomenout...
Nejlepší je to hodit rychle za hlavu, je to jen jeden zápas, někdy je lepší prohrát takhle než 0:1. Ale nic příjemného to samozřejmě není. Tým se musí poučit z chyb, co se staly a v dalším zápase to napravit. Kluci tady to dokázali, další zápas vyhráli, za což jsem moc rád a věřím, že budeme už jen stoupat.

V Motoru ční výkony Pavla Pýchy. Jste na tohoto obránce zvědavý? Myslíte si, že by vám to případně mohlo na ledě společně klapat?
Já mám celkově rád ofenzivní obránce, kteří se nebojí tvořit hru. O něco podobného se ostatně snažím i já. Pavlovy výkony jsem samozřejmě sledoval, vidím, že produktivitu má. Doufám, že nám to pomůže v produktivitě celého týmu a že i já něco podobného mohu mužstvu přinést.

Zatím jste v klubu na hostování do konce sezóny. V Budějovicích budete rovnou bydlet?
Zatím jsem na ubytování od klubu, dále bych to řešil, pokud by se mé angažmá zde prodloužilo. To budu řešit až postupem času, protože prvně se teď musím zabydlet hlavně po hokejové stránce.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....