Banes Motor České Budějovice
28.12.2020, Denisa Józsová

Děláme hrozně chyb, toho se musíme vyvarovat, velí Matěj Toman

V Edmontonu bojoval o účast na mistrovství světa dvacítek, ale do konečné nominace se nakonec nevešel. O pár dní později už ale nastoupil do svého prvního extraligového zápasu v Motoru. Matěj Toman sice nebodoval, ale rozhodně nezanechal špatný dojem.

Mohl byste nám trochu popsat, jak to vypadalo s reprezentací v Edmontonu?
Přiletěli jsme a museli jsme okamžitě na čtyři dny do karantény. Byli jsme sami na pokoji a jídlo nám nosili jenom před dveře. Nemohli jsme se mezi sebou vůbec vídat, až poté jsme šli na trénink. Všude jsme museli nosit roušky a také jsme měli takovou speciální aplikaci, která nám měřila teplotu. Vlastně jsme skoro nic nemohli dělat, bylo to jenom: autobus – hotel – trénink a každodenní testování.

Jaká byla opatření na letištích? Přece jen jste letěli do bubliny.
Cesta tam byla hodně nepříjemná, protože jsme letěli s Rakouskem a Slovenskem, myslím teda. (úsměv) Museli jsme doložit negativní test na Covid-19. Jinak větší opatření nebyla.

Jaké pro vás bylo naskočit do zápasu, s ohledem na časový posun?
Mnohem horší to bylo cestou tam, když jsme letěli s klukama. Cesta zpátky už byla celkem v pohodě. Stával jsem sice trochu dříve, ale necítil jsem, že bych byl unavený nebo že by mě bolely nohy. Věřím, že to bude ještě lepší.

Kolik jste absolvoval tréninků po příletu?
Měl jsem jenom jeden trénink (včera) a dneska jsem už rovnou nastoupil.

Jak byste zhodnotil zápas? Vy jste tu navíc na ty předešlé prohry nebyl…
Já jsem tu sice předtím nebyl, ale samozřejmě jsem koukal na zápasy a věděl jsem, jak si kluci vedli. Je to bohužel smutný, ale nemůžeme věšet hlavy! Musíme jít dál a vyvarovat se těch chyb. Musíme se učit pořád dál a dál a všechno si to pořád opakovat. Nic jiného nám nezbývá.

V utkání jste se dostali do vedení, ale pak jste inkasovali, srazilo vás to?
Spíše nás srazila naše hra celkově. Bohužel nám tam nepadl ten gól dříve na 4:2… Jenže to už je jen to takové kdyby. Jednoduše jsme nedali branky, i když jsme na to měli šance. Prostě děláme chyby a těch se musíme vyvarovat.

Matěj Toman proti Karlovým Varům

Body: 0
+/-: 0
Čas na ledě: 10:13
Počet střel na branku: 2
Trestné minuty: 2

Nakonec z toho bylo ještě drama. Zbyly vám tedy ještě nějaké psychické síly?
Určitě. Potom jsme se ještě zvedli, a ta třetí třetina už byla dobrá. Jenže takhle jsme měli hrát celý zápas. Ještě jsme si to říkali před zápasem, že musíme hrát šedesát minut, a ne jenom třetinu. Přesto jsme hráli pořádně jenom posledních dvacet minut. Toho se rozhodně musíme vyvarovat.

Vy jste hned při svém prvním střídání putoval na trestnou…
Jo, tak to bylo určitě jenom z míry přemotivovanosti. Musím se pro příští zápasy trochu uklidnit, ale to přijde s postupným získáváním sebevědomí v zápasech, pokud budu hrát.

Na konci zápasu jste měl i dobrou šanci, taky je to o tom sebevědomí?
Taky to je rozhodně o tom sebevědomí. Prostě dostat se do těch šancí a proměňovat je. Nejdříve na tréninku, pak by to mělo přijít i v těch zápasech. Musíme se zlepšit v těch maličkostech, pak to přijde.

Jak se vám hrálo s Miroslavem Formanem a Davidem Gilbertem?
Míra Forman je zkušený útočník, a to samé platí i o Davidu Gilbertovi. Mně se s nimi hrálo dobře. Potom to sice trenér změnil, ovšem hrálo se mi s nimi dobře.

Byla nějaká domluva s Motorem, že pokud nevyjde mistrovství světa dvacítek, vrátíte se zpět do Českých Budějovic?
Ne, nijak jsem domluvený nebyl. Jenom jsem věděl, že jsou kluci zranění. Nevěděl jsem o tom, že v případě vypadnutí z nominace budu hrát, a jsem jenom rád, že se Motor ozval.

Spíše jste počítal s návratem do Litoměřic?
No, spíše tak. Řekli mi tam, že se můžu vrátit, pokud se budu muset vracet.

Nyní budete nastupovat za Motor nebo je ve hře odchod zpět do Litoměřic?
Zatím mi nikdo nic neříkal, a tak doufám, že nastoupím v co nejvíce zápasech.

Foto: Jan Škrle

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....