Banes Motor České Budějovice
08.12.2020, Marek Baloun

MHK – CEB 6:1 - Vysoká porážka, Motor si k lepšímu výsledku nepomohl ani v přesilovkách

Byť do začátku vstoupili hokejisté Motoru velmi bojovně, slepené góly poslaly Hradec v první třetině do dvoubrankového náskoku. Vaz hostujícímu celku lámala v utkání i koncovka a hned šest nevyužitých vyloučení. Hradečtí většinu branek nastříleli z dorážek a nakonec berou tři body. Jedinou branku Motoru vstřelil Vít Christov.
foto: Stanislav Souček
Úvod zápasu vůbec nevypadal, jako ten v prvním kole v Budvar aréně. Motor zdárně bránil střední pásmo, nepouštěl Hradec do gólových pozic a zřejmě i díky tomu se hrálo sedm minut bez přerušení. Více práce měl přesto Jiří Patera, a nakonec to byl on, kdo poprvé inkasoval. Cingel po neúspěšném vlastním pokusu předal kotouč Filipu Pavlíkovi, který vyslal směrem na branku nekompromisní dělovku z voleje. Ta sice trefila jen jihočeského gólmana, ale u něho už stál pohotový Jakub Orsava a puk nakonec skončil na zadní tyči. 1:0. To domácí nabudilo a brzy přišla druhá trefa z dorážky. Radek Smoleňák vyšel tváří v tvář brankářovi naprázdno, od lapačky se však odrazil puk přímo do jízdy Vladimíru Růžičkovi, který tuto hozenou rukavici milerád zvedl – 2:0. Budějovice dostaly ve 12. minutě početní výhodu, která málem i skončila brankou, Matouš Venkrbec však trefil jen spojnici brankové konstrukce a domácí už pak soupeře k ničemu nepustili. Ani druhá přesilovka hostím nic nepřinesla a do kabin se tak šlo lépe domácím. V průběhu první třetiny odstoupil ze zápasu obránce Motoru Roth.

I ve druhé třetině dokázaly Budějovice leckdy soupeře přehrát. Motor si udržoval tlak, koncovka už však byla slabá. Zlepšit ji nepomohlo ani několik dalších početních výhod, které kvalitou nestačily na tu první. Hradec tu a tam zahrozil v přečíslení dva na jednoho, pokaždé si ovšem vylámal zuby na Paterovi. Třetinu však nakonec opět získali domácí. Petr Zámorský od modré napálil pravou tyč a odražený kotouč trefil v pádu Radek Smoleňák - 3:0. Hned na to přišla čtvrtá branka Mountfieldu, opět z dorážky. Tu si připsal Radek Pilař po závaru v brankovišti – 4:0. Snížit za Motor mohl vzápětí David Gilbert při samostatném nájezdu. Marek Mazanec však zůstal klidný a vyrazil puk do ochranné sítě. Nakonec ale i tým Václava Prospal měl důvod k mírné radosti. Po neúspěšném bekhendovém zakončení Adama Rašky se v nepřehledné situaci podařilo doklepnout puk záhadným způsobem za Mazancova záda Vítu Christovovi - 4:1.

I poslední třetina přinesla změnu stavu. Hosté do ní nevstoupili tak bojovně a domácí je postupně přetlačovali. Do té doby až neuvěřitelně disciplinovaný Motor začal faulovat a dokonce se před faulem Orsavy ocitli v oslabení 3 na 5. To však s přehledem zvládli. Sami pak v závěru měli dvojitou početní výhodu, kterou dokonce po odvolání Patery na střídačku přetavili v největší možný rozdíl - 6 na 3. Mountfield ji však ubránil a naopak se radoval, když opuštěnou klec trefil Kevin Klíma - 5:1. Patera tak musel opět do branky a inkasoval i pošesté, když se z dorážky prosadil Filip Hronek - 6:1.

Ohlasy po zápasu

Václav Prospal, MADETA Motor České Budějovice: Já to řeknu jenom jednou větou: Nevím, co bych řekl. Snažíme se pracovat za jakéhokoliv stavu, ale pakliže si nepomůžeme gólem, nejsme schopni kompenzovat chyby, kterých se dopouštíme. Adamský odehrál výborný zápas, přinesl to, co jsme od něj čekali.

Vladimír Růžička, HK Mountfield Hradec Králové: Zápas byl relativně vyrovnaný. Je vidět, že Budějovice vůbec nehrají špatně, v některých pasážích nás i docela přehrávaly. Důležité ale bylo, že k tomu naši hráči přistoupili velice zodpovědně. Dali jsme góly a i když Budějovice za stavu 4:0 snížily, dovedli jsme utkání do vítězného konce. Překopali jsme sestavu, protože poslední dva zápasy se nám nepovedly a nehráli jsme ani nijak dobře, takže jsem rád, že tentokrát ano. Je to ale jeden zápas, teď máme před sebou další a v nich potřebujeme taky bodovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....