Banes Motor České Budějovice
28.11.2020, Tomáš Kučera

Před 20 lety ovládli Jihočeši český pohár!

Jen třikrát v historii se českobudějovičtí hokejisté mohli v seniorské kategorii radovat ze zisku trofeje, o kterou bojovaly všechny nejlepší týmy naší země. Mistrovský titul v roce 1951 byl bezesporu největším triumfem historie klubu, ale i dva další pohárové triumfy v letech 1960 a 2000 rozhodně stojí za připomenutí a mají v síni trofejí Motoru své nezastupitelné místo. Připomeňme si dnes tu nejmladší trofej z roku 2000, kterou získali Jihočeši právě před 20 lety. V českém poháru tehdy zvaném Zepter Cup se ve finále střetly České Budějovice s Pardubicemi na jejich ledě. A po výhře 2:1 se radovaly z cenné trofeje i z prémie za vítězství, která tehdy činila 1 milion korun.
Pohár byl v roce 2000 v naší zemi obnoven po dlouhých letech. V dobách Československa se o různě nazvané trofeje hrálo hned dvacetkrát a jednu z nich v roce 1960 získaly i českobudějovičtí hokejisté, jak jsme připomněli v posledním retro zápase. V roce 2000 se tzv. Zepter Cup začal hrát v předkolech už v únoru a zapojily se do něj týmy od krajských soutěží. V srpnu se připojily i extraligové týmy a v prvním vyřazovacím kole postavil los do cesty HC České Budějovice tým Kadaně, který nekladl velký odpor a prohrál doma 2:6.

Následovala během srpna skupinová fáze, v níž Českobudějovičtí měli za soupeře Plzeň a Spartu z extraligy a také prvoligový Písek. A dařilo se. Ze 6 duelů vyhrály České Budějovice 4, další remizovali a jediná prohra přišla na Spartě. Ani ta ale nezabránila Jihočechům ve vítězství ve skupině.

Ze čtyř skupin postupovali jen vítězové a Jihočechy tak čekalo semifinále a v něm Litvínov. V bitvě na jediný zápas vyhrály České Budějovice doma 3:2 a mohly se těšit na finále, které se hrálo na ledě Pardubic.

Na východě Čech se tehdy nehrávalo snadno, jenže obvykle vyprodaná aréna tentokrát zela prázdnotou, jako by 1029 diváků tušilo, že slavit na ledě budou hosté. A skutečně! Ve 25. minutě se trefil po přihrávce Šimánka Václav Benák. O minutu později zvýšil Luboš Rob starší na 2:0 a i když o další minutu později Kudrna snížil a domácí se ze všech sil snažili vyrovnat, žádný další gól už nepadnul. Z rukou předsedy svazu Karla Guta tak přebral trofej kapitán Rudolf Suchánek a mohlo se slavit.



Do vítězného finále postavili třenéři Jaroslav Pouzar a Jan Tlačil následující sestavu: Michal Mařík - Rudolf Suchánek, Radek Martínek, Stanislav Jasečko, Václav Benák, Ladislav Čierny, Josef Jindra, Pavel Mojžíš, Ivo Kotaška - Luboš Rob, Filip Turek, Kamil Brabenec - Radek Bělohlav, Petr Kořínek, Milan Michálek - Jiří Šimánek, Aleš Kotalík, Michal Vondrka - Petr Sailer, Jiří Novotný, Jiří Brož.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....