Banes Motor České Budějovice
30.10.2020, Petra Bicková

MUŽI S CÉČKEM: Byla to taková čestná funkce, říká bývalý kapitán Kaucký

V Českých Budějovicích už působilo celkem 40 kapitánů. Nám se podařilo zkontaktovat nejstaršího veterána nosícího kapitánské céčko. Je jím Zdeněk Kaucký, který působil v klubu jako kapitán v sezoně 1958/1959. Co pro něho tato role znamenala?

Zdeněk Kaucký oslavil na jaře 91 let. Jeho hokejová kariéra byla bohatá. Kaucký je rodákem z Jinců u Příbrami, kde si našel cestu k hokeji. Jeho angažmá začalo ve Felbabce. „Felbabka je taková vesnička, která v té době hrála vynikající hokej. Hrálo se tam na rybníku. Já jsem hokej trochu hrál, takže jsem se k nim vetřel. Dá se tedy říct, že moje kariéra začala na rybníku,“ vypráví Kaucký.

Zdeněk Kaucký
- narozen 14. 5. 1929
- v českobudějovickém dresu odehrál 8 sezon, cca 160 mistrovských zápasů, z toho sedm sezón v nejvyšší soutěži
- za Budějovice nastřílel 71 gólů
- byl členem postupového týmu v roce 1960 a ve stejném roce s mužstvem vyhrál i celostátní pohárovou soutěž
- první ligu hrál i za Motorlet (ČLTK) Praha

Kaucký se živil jako zemědělec a dálkově vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze, do Českých Budějovic se dostal jako voják. „V kasárnách se sešlo několik lidí, kteří fandili hokeji. Mezi nimi byl i Karel Kroupa, který působil jako brankář,“ vzpomíná Kaucký. „Vytvořili jsme tým Dukla České Budějovice a sídlo jsme měli v armádním domě ve Slavii, kde bylo naše vedení. Hráli jsme i civilní soutěže,“ doplnil Kaucký. Tehdejší vojna nedovolovala uvolňování hráčů na tréninky a zápasy. „My jsme ale oproti ostatním vojákům měli výhody, dostali jsme možnost trénovat na zimáku a hokeji se věnovat. Bylo to něco, co normálně vojna neposkytovala,“ vysvětluje bývalý forvard.

Z vojenského klubu přešel do Slavoje České Budějovice, kde si silový a důrazný útočník vybudoval pevnou pozici. A v ročníku 1958/1959 zastával Kaucký funkci kapitána. „V té době to byla spíše taková čestná funkce. Nemělo to nic společného s financemi. Byla to taková společenská záležitost, všeobecné uznání mezi hráči a mezi činovníky oddílu,“ hodnotí svou roli kapitána veterán Kaucký.

Kaucký se dostal i do ČLTK Praha, kde strávil sezóny 1956/57 a 1957/58 . „Na to, že jsem z vesnice, jsem se dostal opravdu daleko,“ hodnotí svou kariéru Kaucký. Označit však jeden moment ve své hokejové kariéře je ale pro něho těžké. „Už je to všechno tak dávno. Že už ani nevím, možná ten Spartakiádní pohár (pozn. redakce: České Budějovice vyhrály na jaře roku 1960 ve Spartakiádním poháru, v jehož finálové fázi v Banské Bystrici porazili Jihočeši i favorizovaná mužstva Brna a Jihlavy),“ doplnil Kaucký. Slavojácký dres nosil do roku 1965.

Kaucký i ve svém úctyhodném věku stále chodí na Motor jako divák. „Letos jsem tedy ještě nebyl, i když se ještě mohlo, raději jsem nechodil kvůli koronaviru. Ale jinak chodím pravidelně a Motoru fandím,“ prozradil jednadevadesátiletý Kaucký.

Zdeněk Kaucký vhodil čestné buly při loňském retro zápase.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....