Banes Motor České Budějovice
12.10.2020, Michal Špírek

Zase jsme tam nechali body, štve Radka Prokeše

MADETA Motor v Brně vedl 3:1, nakonec ukořistil do tabulky jen bod. První extraligový bod kariéry si připsal za asistenci útočník Radek Prokeš , ani on ale při samostatných nájezdech na gólmana soupeře nevyzrál. Jak Prokeš duel na brněnském ledě hodnotí?

Jak berete získaný jeden bod?
Chtěli jsme vyhrát. Ještě vzhledem k vývoji zápasu, kdy jsme se dostali do vedení 3:1, tak je to pro nás určitě ztráta. Zase jsme tam nechali body.

Ve druhé třetině se přitom tým po vybraném oddechovém čase dostal do dvougólového náskoku. Můžete přiblížit, proč si kouč Prospal zažádal o time out už takhle brzy?
Zrovna byla na ledě naše lajna. Měli jsme přes minutu dlouhé střídání, kdy se soupeř držel u nás v pásmu a my se z toho dostali pouze za cenu icingu. Trenér tak vzal time out, abychom si odpočinuli a tlak přežili. Což se povedlo a nakonec jsme z toho vytěžili úplné maximum, kdy jsme měli dva rychlé brejky, které jsme proměnili a dostali se do vedení 3:1.

Vy sám jste si připsal první kanadský bod v sezóně. Je to důležité pro psychiku útočníka, že už nemá v kolonce bodů nulu?
Samozřejmě jsem rád, že je tam aspoň něco, i když pořád je to tedy velká bída. Nám by ale více pomohlo, kdybychom zaplnili kolonku výher, než moje osobní statistiky. Už bychom potřebovali něco urvat. Včera nás sice ve třetí třetině mačkali, ale říkali jsme si, že už to prostě na sílu zvládneme a dotáhneme do konce. Jenomže pak nám to tam zase padlo. Bohužel jsme nedokázali proměnit prodloužení ani nájezdy k zisku výhry.

I vy jste byl jedním z exekutorů samostatných nájezdů. Vy i vaši spoluhráči jste volili vesměs střelu, do kliček jste chodit nechtěli?
Byl to náš plán na gólmana Klimeše, ale ani jednomu se nám to nepovedlo vyřešit tak, aby to skončilo gólem. Neudělali jsme to dobře. Bohužel.

Brno je proslavené bouřlivou diváckou kulisou, vy jste ale zažili arénu Komety bez diváků. Jaké to pro hráče je, nastupovat před prázdné tribuny?
Je to pro mě smutné. Konečně jsme se dostali do extraligy, a teď ať už hrajeme u nás doma, nebo přijedeme třeba do Brna, tak to hrajeme bez lidí. Jak zápas začne, tak už to hráč tolik nevnímá. Ale před zápasem to v hlavě člověk má. Pak možná v průběhu zápasu už mám jen takové momenty, kdy si všimnu, jak jsou ty prázdné tribuny smutné. Je slyšet každé slovo, co kdo na sebe štěkne. Ale co bychom teď dali za to, abychom mohli hrát alespoň bez těch diváků na stadionu.

Teď je před vámi minimálně dvoutýdenní herní pauza. Už máte zprávy o tom, jak se budete připravovat, když nemůžete ani trénovat uvnitř stadionů na ledě?
Bude se řešit, co bude dál s extraligovým hokejem. Čekáme tak na informace, jak to s námi bude. Každopádně trénovat nějak budeme, řeší se jak a kde. Za mě je to nesmyslná situace, když je velká většina extraligy promořena, podle hygieny bychom teď měli být několik měsíců imunní, a my tuto dobu strávíme doma. Když už bez lidí, tak hrát mezi sebou mi přijde absolutně nerizikové.

Motor odehrál pět zápasů. Má pět proher, dva body. Jak se s tímto faktem vypořádává kabina, která byla zvyklá prakticky jen na vítězství?
Co na to říct. Zní to strašně. Ale myslím si, že naše výkony jdou nahoru. Blížíme se, chybí nám kousky k tomu, abychom body sebrali. A já věřím, že to nahoru prostě dál půjde. Hrajeme s dobrými týmy, hrajeme s nimi vyrovnané zápasy. Jen se z toho poučit, proměňovat šance, dbát na detaily. Věřím tomu, že ta sezóna nebude špatná.

Omlouvám se, že vás poslední otázkou potrápím. Vrátím se k zápasu s Plzní. Šlo o televizní utkání, ve kterém jste v závěru zaváhal na útočné modré a domácí toho využili ke vstřelení rozhodující branky. Už jste tuto situaci vytěsnil?
To z hlavy úplně dostat nejde. Byla to moje obrovská chyba, která se nemůže stát. Že se nemůže opakovat ani říkat nemusím. Se*e mě to obrovsky. Mohli jsme už tam sebrat první body a třeba první výhru. Bohužel se stalo tohle, nemám se za co schovat. Ale to je hokej, z této chyby se musím poučit a jede se dál.

(foto: Roman Kantor/HC Kometa Brno)

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....