Banes Motor České Budějovice
01.10.2020, Denisa Józsová

Motor zabojuje o první body doma, první zápas sezóny čeká Vítkovice

V Tipsport extralize se hodně odkládají a přehazují zápasy, duel Českých Budějovic s Vítkovicemi se však bude hrát v původním termínu. Pro Jihočechy půjde už o čtvrtý zápas, zatímco RIDERA bude hrát po karanténě první soutěžní utkání. Střetnutí startuje v pátek v 17:30. Na zápas se dostane jen 1000 osob, a budou to fandové s permanentkami do sektorů: A2, A3 (vstup vchodem č. 2 u hlavní pokladny) a C4 (vstup vchodem číslo 4 od řeky)(více zde). Pokud se na utkání nedostanete, můžete ho sledovat prostřednictvím onlajny.com. Zápas bude možné také zhlédnout na portálu HokejkaTV.

HC VÍTKOVÍCE RIDERA

Vítkovice jsou tradičním klubem, jehož kořeny sahají až do roku 1927. Na titul v nejvyšší lize si sáhly dvakrát, a to v sezóně 1951/1952 a 1980/1981. V posledních letech ale RIDERA na nějaký větší úspěch přece jen čeká, jelikož druhé místo brala naposledy v letech 2010/2011. Poslední sezóna však tomuto týmu absolutně nevyšla a byl jen tři body od sestupu do nejnižší soutěže. Nakonec však zůstali vítkovičtí hráči v nejvyšší soutěži a do Chance ligy spadlo Kladno. Nejproduktivnějším hráčem byl Roberts Bukarts, jenž byl také nejlepším střelcem týmu a jenž získal dohromady 42 bodů (16+26). Následoval ho Ondřej Roman s 33 body (14+19) a Dominik Lakatoš s 27 body (14+13). V bráně dostal nejvíce příležitostí Miroslav Svoboda, který naskočil hned do čtyřiceti tří zápasů. Svému týmu vychytal dvacet výher s úspěšností zákroků 92,02%.

Po loňské, vcelku nepovedené, sezóně přišly na řadu celkem značné změny v kádru. Akorát brankáři zůstali v týmu stejní. Co se týče obrany, tam už několik změn přišlo. Smlouva byla ukončena Janu Výtiskovi či Davidu Kvasničkovi, nepokračuje ani Blaž Gregorc nebo Tomáš Černý. Naopak do defenzivy přivítaly Vítkovice obrovskou posilu, kterou je Roman Polák. To je hráč, který už odmítl pokračování play-off v NHL a přesídlil z Dallasu zpět do Vítkovic. Každopádně v NHL odehrál 806 zápasů a větší posilu mohla RIDERA získat jen těžko. Na měsíc má vyřízené hostování také Adam Polášek. V ofenzivě však přišly značné ztráty, jelikož v týmu nepokračují dva nejproduktivnější hráči v podobě Robertse Bukartse a Ondřeje Romana, oba hráči zvolili zahraniční angažmá. Do útoku naopak přišli Zbyněk Irgl nebo Jihočechům dobře známý Josef Mikyska. Změn však bylo ve Vítkovicích podstatně více.

Vítkovice se účastnily Generali Česká Cupu stejně jako ostatní týmy extraligy. Ve skupině se postupně střetly se Zlínem, Třincem a Přerovem. V prvních dvou zápasech nezvládly ani jednou vyhrát, to se jim povedlo až v utkání s Přerovem, který přehrály vysoko 7:1. Poté brala RIDERA ještě další dvě výhry, a tak si to v posledním kole rozdala o postup s Oceláři. V tomto duelu však padla, a tak vypadla už ve skupině. Poté si ještě hokejisté Vítkovic domluvili čtyři přípravné zápasy, avšak zvítězit dokázali jen v duelu se Šumperkem. Poté přišla prohra s Havířovem, remíza s Olomoucí (5:5) a porážka také s Olomoucí po prodloužení. Následně však RIDERU postihla koronavirová pandemie a uvalení karantény. Do Tipsport extraligy tak vstupuje až duelem s Českými Budějovicemi. Vítkovičtí mohli začít trénovat v neděli, a jak uvedl trenér Trličík návrat do tréninkového procesu nebyl lehký: "Upřímně, ten trénink vypadal daleko hůř, než kdyby se jednalo jen o desetidenní volno. Úroveň byla velice rozdílná, což je ukazatelem toho, že někteří hráči měli v minulých dnech daleko horší stav a opravdu prodělali onemocnění. Taková je ale situace, taková je doba. První tréninky máme za sebou a zdárně.“

Sestava Vítkovic ze zápasu s Olomoucí (10.9.)

Dolejš – Štencel, R. Polák, Demel, Trška, Kovář, Koch, Barinka, Černý – Krenželok, V. Polák, Lakatoš – Šišovský, Marosz, Schleiss – Dej, Mikyska, Mallet – Dočekal, Werbik, Kubalík.


6. kolo

MADETA MOTOR České Budějovice – HC VÍTKOVICE RIDERA

pátek 2. října, 17:30, Budvar aréna

Z tábora Motoru

To České Budějovice už za sebou mají tři utkání v Tipsport extralize, ovšem na první body nadále čekají. Hned v prvním duele je čekal pikantní souboj s Hradcem Králové. Start Jihočechům ovšem vůbec nevyšel, kdy záhy prohrávali už o tři branky, nakonec padli 1:5. To v Mladé Boleslavi už byly body blíže, jelikož do poslední periody se šlo za vyrovnaného stavu. Ve třetí části se však trefovali už jen domácí, a tak Motor znovu padl, tentokrát 2:5. Zatím poslední utkání odehráli budějovičtí hokejisté v Plzni. Zde byly body rozhodně nejblíže. Necelé dvě minuty před koncem utkání ovšem přišla chyba, samostatný únik Kantnera a rozhodující branka. Poté se Západočeši trefili ještě do prázdné sítě a vyhráli 4:2. Svůj první start v extralize si na své konto připsal gólman Jiří Patera, který podal skvělý výkon a držel svůj tým ve hře o body až do samotného závěru.

Sestava Motoru ze zápasu s Plzní

Patera – Pýcha, Plášil, Suchánek, Pavel, Vydarený, Allen, – Christov, Venkrbec, Holec – D. Voženílek, R. Přikryl, Slováček – Novák, Jonák, Karabáček - Indrák Prokeš, Beránek.

Předzápasové okénko Aleše Tottera:

Jaký zápas s Vítkovicemi očekáváte?
Vítkovice čeká jejich první zápas, vstupují do extraligy. Sami dobře víme, jak těžké bylo hrát úvodní zápas po delší pauze, takže toho chceme využít, aby se od začátku hrálo v našem rytmu hry. Lepšíme se, v Plzni už jsme bodovému zisku byli blízko. Na extraligovou výhru už se tu čeká sedm let, věříme, že když nám pomůže povolená tisícovka diváků, tak to v pátek zvládneme.

Jak je na tom tým po zdravotní stránce?
Kromě Davida Gilberta, který je po operaci a bude nám měsíc chybět, jsou všichni hráči OK. Gilbert přišel ke zlomenině nosu při tréninku, kdy se při cvičení ve dvojicích střetl s druhým hráčem. Stane se, je to smůla, v tomto případě to ale mohlo dopadnout ještě hůře nějakým zraněním páteře, takže nakonec alespoň trochu štěstí v neštěstí.

Proti Plzni nastoupil Motor se změnami v sestavě, dá se obměna formací čekat i proti Vítkovicím?
Oproti zápasu v Plzni jsme nějaké drobné změny přichystali.

Zaujali jste nasazením Ondřeje Slováčka do útoku. Budete tuto variantu v sezóně využívat častěji?
Loni jsme takto využívali v obraně i v útoku Jakuba Babku, teď je pro to vhodný hráč právě Slováček. Mít ho jako žolíka je pro nás varianta. Mít ho v sestavě se nám vyplatilo už proti Plzni, kdy po udělených desetiminutových osobních trestech našim bekům naskakoval v obraně. Odehrál to výborně jak v útoku, tak v obraně. Sám s tím nemá problém a úplně v pohodě změnu akceptoval. Proti Vítkovicím se vrátí od začátku do obrany.

Úvodní fotka přebrána z webu hcplzen.cz.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....