Banes Motor České Budějovice
16.09.2020, Michal Špírek

Konečně jsme doma. S generálním manažerem Stanislavem Bednaříkem před startem extraligy

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Už se to blíží, zbývá pár hodin do okamžiku, kdy se Motor zapojí do vytoužené extraligy. Generální manažer klubu Stanislav Bednařík ale v souvislosti s tím nezažívá jen pocity těšení a radosti. Trápí ho totiž omezení, které se týká počtu diváků na stadionu. Více uvedl v rozhovoru pro klubový web.

Je to tu, ve čtvrtek startuje za účasti Motoru extraliga. Jak se těšíte?
Musím se velmi nerad přiznat, že mám smíšené pocity. Samozřejmě že v momentě, kdy jsme se na jaře dozvěděli, že postupujeme, tak jsem měl obrovskou radost. A byl jsem skálopevně přesvědčen, že do podzimu nebudou už žádná vládní omezení. Jsou. Příprava týmu byla tak zásadním způsobem ovlivněna karanténami. Nemůžeme pustit do hlediště ani všechny současné držitele permanentek, natož Budvar arénu vyprodat. Na jednu stranu se moc těším, na druhou stranu mě mrzí, že jsme se nemohli připravit tak, jak bychom se jinak připravili a zejména, že nemůžeme vítat soupeře v Budvar aréně vyprodaným hledištěm.

U klubu jste sedm let. Sedm let jste se snažili o postup do extraligy, až se to podařilo. Když se za tím vším ohlédnete – uteklo to, nebo se ten čas vlekl?
Uteklo to strašně rychle. Asi proto, že jsme se pořád měli na co těšit. Rok co rok jsme se těšili na to, že postoupíme.

Co vám proběhne hlavou, až ve čtvrtek uvidíte, jak se Motor staví na první extraligové buly?
Jestli se nepletu, tak městem už letí heslo „Konečně doma“. Pro mě to bude v zásadě tento pocit, že je tu konečně to, co považuji za normální. Prostě Motor je v extralize.

Na zápasy může do Budvar arény přijít podle aktuálně platných opatření omezený počet fanoušků. Jak hodnotíte současná omezení týkající se diváků na stadionech?
Je to pro nás obrovský problém, ale musíme se s tím vyrovnávat. Naštveme některé držitele permanentních vstupenek, protože jich je víc než současná nejvyšší možná kapacita hlediště, kterým sdělíme, že nemohou přijít na utkání. Nemohli jsme dalším zájemcům prodávat permanentní vstupenky a nemůžeme prodávat ani běžné vstupenky na jednotlivá utkání.

Vládní představitelé avizují, že další omezení počtu diváků na hromadných akcích je jedním z možných kroků v boji proti koronaviru. Jak se vám to poslouchá?
Pokud by se opatření mělo dále zpřísnit, tak ta situace pro nás bude samozřejmě opět horší. Nejen z ekonomického hlediska, ale i z hlediska vztahu klubu s diváky. A vůbec z hlediska celkové nálady samotných fanoušků. Jak se mají těšit na hokej a mít ochotu přijít do hlediště, když jsou dennodenně strašeni z médií tím, jaká nebezpečí nám hrozí a jak se budou opatření zpřísňovat. Řekl bych, že jsme z toho všichni společně otrávení a nikdo z nás to pořádně nechápeme. V klubu bylo více než třicet osob s pozitivním testem, a nemoc podobající se běžné chřipce jsme měli tak dva až tři, ostatní byli s malými nebo spíš žádnými potížemi. Doufám, že alespoň těch pár vyvolených, kteří o opatřeních rozhodují, vědí, co dělají. Když už většina národa nechápe, co se kolem toho děje. Přitom my jsme schopni v případě pozitivního testu na Covid-19 některého z návštěvníků našeho utkání, díky inteligentnímu prodeji permanentek, zajistit informace pro trasování. My víme, kdo sedí na konkrétní sedačce, jsme případně schopni poskytnout hygieně informace, kdo seděl v bezprostřední blízkosti případně nakaženého. No, i když co GDPR... Předpokládám totiž, že jeden pozitivně testovaný v hledišti případně nenakazí všechny v Budvar aréně, pouze snad osoby z nejbližšího okolí. Z tohoto úhlu pohledu je, domnívám se, situace v jakémkoliv větším nákupním středisku mnohem rizikovější a trasování hygieny prakticky nemožné. Ovšem omezení máme pouze na stadionech. Tím nechci ani v nejmenším přivolat jakákoliv omezení na nákupní centra. Jen porovnávám dvě částečně podobné situace, mnoho lidí na jednom místě, a sport a hokej z toho vychází velmi poškozen. Ale, nejsem ani lékař, ani epidemiolog.

Jako hlavní posilu jste do extraligové sezóny přivedli gólmana Čiliaka, v poli jste se rozhodli dát převážně šanci hráčům, kteří postup do extraligy vybojovali a přistoupili k jen malé obměně kádru. Nemáte osobně obavy z toho, že mnoho hokejistů Motoru nemá zkušenost s nejvyšší soutěží?
Ke sportovním otázkám se za klub příliš nevyjadřuji. Ale pokud se ptáte na můj osobní pohled, tak když se podívám, jakým způsobem posilovaly kluby do doby, než se ukázalo, že se v soutěži objeví i někteří hráči, kteří jsou na hraně NHL, tak celá řada extraligových klubů doplňovala své kádry zejména o hráče z Chance ligy. Nejinak tomu bylo ve většině případů i u nás, ne ve všech. Přišli jsme o brankáře Kloučka a hledali jsme posilu do brankoviště. Jsem přesvědčený, že se nám ji najít podařilo. Přivedli jsme jednoho z nejlepších gólmanů extraligy posledních pěti let. Pevně věřím, že svoji výkonnost a přínos pro náš klub v brankovišti prokáže. Žádné zásadní obavy osobně nemám, protože mám důvěru ve Vencovu práci. A všichni hráči, kteří sem přišli, tak přišli proto, že si je Venca přál v kádru mít.

Hráče, kteří se nevešli do extraligového výběru, poslal Motor do Havířova a Litoměřic, brankáře do Vsetína. Hledal Motor mezi prvoligovými kluby svou farmu?
Zaregistroval jsem, že médii proběhlo, že Havířov je naše farma. Ale takhle to podle mě vůbec postavit nejde. Havířov je klub, se kterým spolupracujeme už déle, ale farmu já si představuji tak, že na ní hraje deset až dvanáct našich hráčů. Což se v případě Havířova v žádném případě nestane. Aktuálně jsou u něj dva naši obránci, uvidíme, zda se v havířovském dresu v průběhu sezóny objeví ještě někdo další. Nevylučuji to, ale může se klidně stát, že už se to nepřihodí. Takže si nemyslím, že kvůli dvěma hráčům lze Havířov označit jako naši farmu.

Jihočeský kraj má v současnosti kromě extraligového Motoru zástupce jen ve druhé lize. Hodila by se vám farma v první lize z jihu Čech?
Je to tak. Naším prvotním cílem vždy bylo, aby Budějovice hrály v extralize. Ale současně s tím celé roky říkáme, že až se to stane, tak potřebujeme, aby další jihočeský klub působil v první lize. Tak, abychom mohli případně hovořit o farmě, samozřejmě při zájmu některého z jihočeských klubů, a na této bázi s druhým klubem spolupracovat. Celé roky pro to děláme jednu zásadní věc. Mimo kraj pouštíme všechny hráče na hostování, na které má Motor práva, za tabulkové odstupné. Co se ale týče pohybu hráčů na právech Motoru v rámci kraje, tak je to zdarma. Chceme ztížit pohyb hráčů mimo kraj, aby všichni hokejisté, o které zde bude zájem, hráli v jižních Čechách a my alespoň takto pomohli jihočeským klubům. A spolupráce na těchto základech funguje i obráceně, Kuba Suchánek je v Motoru z Tábora také bez finanční náhrady. A velmi podobná pravidla fungují i co se týče mládežníků.

Máte indicie ohledně toho, zda některý z druholigových jihočeských klubů, Písek či Tábor, o postup do Chance ligy vůbec stojí?
Myslím, že stojí. Každoročně jednáme s kluby v kraji o tom, jakým způsobem bychom jim mohli v nadcházející sezóně pomoci. Domnívám se, že třeba současný kádr Tábora je více jak z jedné třetiny složen z hráčů, kteří jsou na hráčských právech v Motoru. V úzkém kontaktu jsme rovněž s Pískem.

Příští extraligový ročník je nesestupový, play-off a jeho předkolo si zahraje hned dvanáct týmů. Další rok sestoupí poslední tým přímo a 14. tým si zahraje s vítězem první ligy baráž. Jak tento přijatý herní model hodnotíte? Zůstáváte příznivcem přímých postupů a sestupů?
O takovém systému bylo rozhodnuto Výkonným výborem svazu. I přes ty okolnosti, které nastaly, jsme jako klub i já osobně byli stále pro to, aby existoval přímý postup a sestup. Na první valné hromadě APK, které jsme se zúčastnili, bylo o variantách řešení, které budou Výkonnému výboru doporučeny ke schválení, diskutováno a hlasováno. Mezi variantami připravenými představenstvem APK možnost přímého postupu a sestupu vůbec nebyla, takže jsme pro ni nemohli zvednout ruku. Hlasovali jsme tak alespoň pro variantu, kde byl zachovaný postup a sestup, třebaže ne přímý, ale tuším, že přes nějakou formu baráže. Výkonný výbor nakonec ale rozhodnul o variantě vlastní, nesestupové soutěže.

Majitel Komety Brno Libor Zábranský tehdy do médií přitom osočil Motor s tím, že nehlasoval pro variantu přímého postupu a sestupu.
Libor Zábranský se této valné hromady APK nezúčastnil, ani nikdo z Komety. Kdyby byl, tak by slyšel, že když jsem dostal prostor se verbálně vyjádřit k navrhovaným variantám, tak jsem konstatoval, že ani jedna z variant není tou, kterou bychom si my představovali a že jsme stále pro přímý postup a sestup. Ale že pokud jsou na stole varianty jiné, tak se přikloníme k té, která se alespoň blíží našemu přesvědčení, tedy zachovat sestupovou soutěž.

Médii proběhla zpráva o tom, že klub MADETA MOTOR nechtěl jako jediný z klubů podepsat smlouvu s marketingovou agenturou BPA. To se změnilo v úterý, kdy Motor k podpisu přistoupil. Můžete tuto situaci fanouškům objasnit?
Ve své podstatě se o žádné zásadní téma nejednalo. Jak tomu podle mého soudu má být, tak tomu bylo i tentokrát. Pokud se mají dva subjekty domluvit na nějaké spolupráci, uzavřít smlouvu, tak smlouva by měla pro oba partnery být v rámci možností výhodná. Tak to pro nás ale nedopadlo. Přesto jsme z důvodu solidarity k ostatním klubům ELH podepsali. Snad se nám to v budoucnu vrátí i z druhé strany.

Ani do budoucna zde nebude šance se ucházet o zmíněnou výjimku, která by umožnila místo Radegastu na stadionu čepovat výhradně Budvar?
Pevně věřím, že bude. Když to trochu přeženu, mohu v tuto chvíli konstatovat, že jsme prohráli bitvu, ne ale válku. Celý problém má celou řadu možných důsledků. A jedním z nich je, že celosvětově známý budějovický pivovar Budvar nebude mít trpělivost čekat na ulici před Budvar arénou několik sezón, zda bude či nebude puštěn dovnitř a jednoduše hokejové prostředí po mnoha a mnoha letech opustí. Nevím, zda si může hokejové prostředí dovolit hazardovat se zájmem tak silného a stabilního partnera, kterým Budvar je.

Na závěr si neodpustím požádat vás o tip. Jak dopadne zápas prvního kola Motoru s Mountfieldem?
(úsměv) Před každým zápasem jsem přesvědčený o tom, že vyhrajeme. Nejinak je tomu i nyní.

Vyjádření Stanislava Bednaříka k rozpočtu na sezónu a další můžete zhlédnout na záznamu z tiskové konference od času 2:00

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....