Banes Motor České Budějovice
16.09.2020, Denisa Józsová

Extraliga je zpět! V prvním kole čeká Motor pikantní duel s Mountfieldem

Koronavirová pandemie zastavila veškeré sportovní aktivity, ale nyní, po půl roce, se konečně rozjede nejvyšší česká hokejová soutěž! Do Českých Budějovic se vrátila extraliga po sedmi letech. A hned první kolo bude velmi pikantní, do Budvar arény totiž přijede Mountfield HK. Zápas startuje ve čtvrtek v 17:30, avšak lístky na tento duel nelze sehnat. O tom, kdo se na zápas podívá, jsme vás více informovali zde. Pokud se na utkání nedostanete, můžete ho sledovat prostřednictvím onlajny.com. Zápas bude živě přenášet O2 TV. Jako každý rok i tentokrát fanoušci Motoru pořádají pochod před prvním zápasem sezóny, informace k němu naleznete na fanouškovském webu.

Mountfield HK

Mountfield HK je mladý klub, jelikož vznikl v roce 2013, když se tehdejší majitel přestěhoval z Českých Budějovic právě do Hradce… Od té doby se Východočeši pokaždé dostali do play-off. Čtyřikrát skončila jejich cesta ve čtvrtfinále, dvakrát se Mountfield dostal do semifinále. Nejlepším umístěním pro Hradec je třetí místo ze sezóny 2016/2017. Loňská základní část se mu tolik nepovedla, přesto by si zahrál play-off. To však kvůli koronaviru nebylo možné. Ve dvaapadesáti zápasech získali východočeští hokejisté sedmdesát čtyři bodů, které jim stačily na osmé místo tabulky. Nejproduktivnějším hráčem týmu byl Radek Smoleňák, jenž byl se třiadvaceti góly i nejlepším střelcem týmu. Celkově získal tento hráč bodů 37 (23+14). Nejvíce asistencí měli na svém kontě Aleš Jergl a Matěj Chalupa. Nejvíce možností v bráně dostával Marek Mazanec, jehož úspěšnost zákroků byla 91,33%.

Co se týče změn v sestavě, tak jako v každém týmu, i v Hradci nějaké přišly. Brankoviště však bude vypadat stejně, jelikož pod smlouvou zůstali Štěpán Lukeš a Marek Mazanec. Obrovská posila však přijde do obranných řad. Do Hradce se totiž na nějakou dobu vrací Filip Hronek, což je hráč, na kterém stojí obrana Detroitu Red Wings. V NHL má odehráno 111 zápasů, a to ve svých necelých třiadvaceti letech. Posilou do obrany je také Jérémie Blain. Útočné řady budou hodně podobné jako loni. Přesto se k týmu ještě připojili Kelly Klíma, Vladimír Růžička, Vojtěch Síla a Jakub Sklenář.

Také Mountfield se účastnil Generali Česká Cupu stejně jako ostatní týmy extraligy. Ve skupině se postupně střetl s Olomoucí, Kometou a Pardubicemi. V prvních čtyřech zápasech brali Východočeši plný počet výher, i když jednu v prodloužení, čímž si zajistili postup do čtvrtfinále. Následně sice dvakrát padli, ovšem to jim postup už vzít nemohlo. Ve čtvrtfinále se Mountfield setkal s Třincem. Zde se mu nepovedl hlavně první zápas, který prohrál vysoko 1:7. V druhém sice vyhrál 3:2 na ledě soupeře, avšak postup získali díky vysoké výhře v prvním zápase Oceláři. Poté sehrál Hradec Králové ještě jeden přípravný zápas, a to s Karlovými Vary. Zde se mu podařilo vstřelit jen jednu branku a padl 1:4. Nejproduktivnějším hráčem byl Kelly Klíma, jenž získal šest bodů (4+2).

Sestava Mountfieldu ze zápasu s Karlovými Vary

Mazanec – Nedomlel, Zámorský, Hronek, Blain, Jank, Pavlík, Šalda – Orsava, Cingel, Smoleňák – Sklenář, Růžička, Klíma – Perret, Klíma, Lev – Chalupa, Koukal, Jergl.


1. kolo

MADETA MOTOR České Budějovice – Mountfield HK

čtvrtek 17. září, 17:30, Budvar aréna

Z tábora Motoru

V Českých Budějovicích před sedmi lety málem skončil hokej. Nakonec vznikl nový klub – Motor a fanoušci mohli do Budvar arény chodit i nadále. A po sedmi letech se dočkali. České Budějovice si totiž zahrají znovu nejvyšší soutěž, a to trochu symbolicky s Hradcem Králové. Co se týče sestavy jihočeského celku, tak Václav Prospal předem deklaroval, že bude chtít dát šanci hráčům, kteří si extraligu vybojovali. To se navíc z většiny naplnilo. Přesto přišly do týmu i nějaké posily. Do branky přišel Marek Čiliak z Komety Brno a měl by plnit roli jedničky. Do obrany přišel Ondřej Slováček a do útoku Miroslav Indrák, Vít Jonák a Daniel Voženílek.

Příprava nebyla pro Jihočechy zrovna ideální, jelikož hned dvakrát se tým ocitl v karanténě. Místo osmi týdnů tak mohli trénovat jen čtyři, přesto stihli odehrát devět přípravných utkání. Stejně jako Mountfield hrál Motor Generali Česká Cup. České Budějovice hrály ve skupině se Spartou, Plzní a Kladnem, kdy nakonec skončily na třetí pozici. Poté ještě hráli hokejisté z města pod Černou věží zápas v Karlových Varech, ve kterém však padli vysoko 3:8. Následně byl ještě k vidění dvojzápas s Lincem. První z těchto duelů se konal v Budvar aréně, kde Jihočeši rozhodli vteřinu před koncem o svém vítězství. O dva dny později se hrálo v Rakousku. Motor stahoval náskok svého soupeře ve třetí periodě, ale padl 2:4.

Sestava Motoru ze zápasu s Lincem

Patera – Plášil, Pýcha, Suchánek, Vydarený, Slováček, Allen – Doležal, Přikryl, Voženílek – Michnáč, Gilbert, Indrák – Beránek, Raška, Jonák – Holec, Venkrbec, Christov.

Předzápasové okénko Aleše Tottera:

Jaká panuje v týmu nálada před startem soutěže?
Na tréninku už bylo znát, že se kluci na zápas těší, že se po dlouhém čekání na extraligu dočkají startu soutěže. Na hráčích bylo znát větší soustředění, první zápas už mají kluci v hlavách.

A jak se těšíte vy, trenéři?
Provádíme standardní přípravu týmu na zápas včetně videa. V den zápasu nás čeká rozbruslení, které absolvujeme společně celý tým. Těšíme se, jsme v určitém očekávání, první zápasy nám ukážou, jak na tom jsme. My věříme, že jsme plně konkurenceschopní. Jak říkal Vinny na tiskovce, chceme prostě co nejvíce vyhrávat.

Budete mít k dispozici kompletní kádr?
Jsme zdraví, všichni jsme připraveni do hry, nikdo nemá sebemenší problém. Vybírali jsme sestavu z osmi beků a patnácti útočníků. Kluci už sestavu pro čtvrteční první kolo znají.

Jaký bude Hradec Králové soupeř a jaký průběh zápasu očekáváte?
Hradec hraje zodpovědně, Vláďa Růžička svůj systém upravuje jen lehce. Hradec dokáže potrestat díky své ofenzivní síle chyby soupeře, nesmíme ztrácet kotouče ve středním pásmu, v tom jsou šikovní. Důležitou roli budou hrát speciální formace, Hradec má v kádru individuality, které umí dát gól. Posílil o útočně laděného beka Filipa Hronka, o kterém se mluví jako o v současnosti nejlepším českém obránci. Určitě budeme muset zacházet s pukem lépe, než tomu bylo v některých přípravných zápasech.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....