Banes Motor České Budějovice
15.09.2020, Petra Bicková

Co nás čeká v extralize? Hvězdy z NHL i netradiční model

Už se to blíží! Ve čtvrtek 17. září se v Budvar aréně odehraje první kolo extraligy. Moment, na který mnoho Jihočechů čekalo sedm let. Velice příhodně přivítá MADETA MOTOR na svém ledě Mountfield. Co vlastně Motor v extralize čeká? A jak bude vypadat model letošní extraligy?

Z extraligy se nesestupuje. Jak systém soutěže ovlivní covid-19?

S příchodem koronavirové krize zažívá český hokej plno změn. Vedle omezené návštěvnosti na stadionech se následující sezóna bude bude hrát v netradičním modelu. Svaz rozhodl o tom, že letošní sezóna bude nesestupová a otevřená pro vítěze Chance ligy, pokud splní licenční podmínky. V sezoně 2021/22 pak sestoupí poslední z 15 účastníků přímo, zatímco mužstva na 11. až 14. místě mezi sebou sehrají play down a nejhorší z nich bude účast obhajovat v baráži s vítězem Chance ligy.

Tipsport ELH má pro sezónu 2020/2021 naplánováno v základní části 52 kol. Po jejich odehrání dostane první tým tabulky pohár pro vítěze základní části a následovat bude play off včetně předkola, kde si to týmy rozdají o titul mistra extraligy. Do play off půjde tentokrát rovnou dvanáct týmů: 1. až 4. celek čeká rovnou čtvrtfinále, 5. až 12. mužstvo se zúčastní předkola.

Vzhledem k předpokládaným dopadům epidemie a karanténních opatření na průběh soutěže schválil výkonný výbor ČSLH rovněž pravidla, jak postupovat při odložených utkáních a určení pořadí. Zápasy základní části, které kvůli karanténním opatřením neproběhnou podle rozpisu, se musejí uskutečnit do čtyřiceti dnů, jinak budou považovány za nesehrané a o výsledku rozhodne sportovně-technická komise ČSLH.

V případě, že některé z mužstev nesehraje v základní části všechna utkání, do tabulky mu bude započítán průměrný bodový zisk, přičemž podmínkou postupu do Generali play off Tipsport extraligy bude absolvování alespoň poloviny zápasů v základní části.

Zápasy play off, které nebude možné kvůli karanténním opatřením sehrát vůbec, budou kontumovány s tím, že pokud by se opatření týkala obou mužstev, může být série rozhodnutím sportovně-technické komise ČSLH zkrácena.

V případě, že by play off nemohlo být dohráno vůbec, nárok na titul Mistr České republiky získá mužstvo, které dosáhlo nejlepšího umístění v základní části a ke dni ukončení soutěže nebylo vyřazeno z play off.

V Budějovicích opět ty největší hvězdy

Hned v prvním kole extraligy přijede do Budvar arény pro českobudějovické fanoušky nejočekávanější soupeř z celé soutěže, kterým je klub z Hradce Králové. Fanoušci Motoru hned na úvod budou svědky střetu svého týmu se zvučnými jmény v týmu soupeře. Personou týmu je Radek Smoleňák, v Hradci Králové se navíc bude rozehrávat hvězda Detroitu Filip Hronek. V druhém zápase zamíříme do Boleslavi, kde hraje obránce Mitch Fillman, který působil tři sezóny v Motoru. V managementu je zde i Václav Nedorost. Oba dva zmiňovaní se snažili dostat Motor zpátky do extraligy. Nakonec se s Motorem setkají v nejvyšší soutěži jako se soupeřem.

Ve 3. kole čeká na Budějovické Kometa Brno se Zaťovičem, Klepišem či Muellerem. Karlovy Vary, které budou druhým domácím soupeřem Motoru, ulovily posily ze zámoří, které se v týmu rozehrají. Jednou z nich je Jakub Lauko patřící Bostonu, druhou David Kaše, který si loni zahrál v týmu Philadelphia Flyers. Extraliga má už tři roky svého nejlepšího střelce, kterým je Milan Gulaš. Rodák z Českých Budějovic v loňské sezóně zaznamenal dokonce nový český rekord, kdy skóroval v prvních deseti zápasech. Zápas s Plzní čeká na svěřence Václava Prospala v 5. kole.

A následovat budou další a další soupeři s množstvím kvalitních hráčů. Pardubice posílil útočník Martin Kaut z Colorada. Nejlepšího gólmana extraligy za minulou sezonu Dominika Hrachovinu vystřídal pro nový ročník ve svatyni Bílých tygrů budějovickým fanouškům dobře známý Petr Kváča. Roman Horák zase stane proti Motoru v dresu Sparty. Ve vítkovické obraně bude hvězdou Roman Polák. Do extraligy míří rovněž útočník Filip Zadina z Detroitu, který zahájí sezonu v Třinci, kde se setká se svým otcem jako asistentem Václava Varadi. Zkrátka - je na co se těšit!

Zpátky do minulosti

První a na skutečně hodně dlouhou dobu zároveň poslední titul mistra republiky získalo mužstvo ZSJ Sdružené Komunální Podniky České Budějovice v nesmírně vyrovnané lize ročníku 50/51. První a předposlední mužstvo od sebe dělilo pouhých 6 bodů! V sezóně v roce 1980/81 měly České Budějovice k titulu velice blízko. Nakonec se ale radovaly Vítkovice. Pohár tedy putoval do Moravskoslezského kraje a jediný získaný titul je tedy dnes už 69 starý.

V dalších letech sice České Budějovice tak vysoko nedosáhly, byly však stálým účastníkem nejvyšší soutěže, až s výjimkou sezóny 1991/92 a ročníku 2004/05, kdy tým po předchozím nevydařeném ročníku a neúspěšné baráži sestoupil do 1.ligy. Na začátku sezóny 2004/05 nastoupil na místo trenéra Josef Jandač a pod jeho vedením se českobudějovičtí hokejisté úspěšně probojovali zpět do extraligy, kde pak v sezóně 2005/06 vybojovali konečné čtvrté místo.

V sezoně 2007/08 vyhrály České Budějovice základní část a následně se umístily na třetím místě. Zaznamenaly tedy bronzovou medaili a v nejvyšší soutěži to byla na dlouho poslední placka. Poslední rok působení v extralize (2012/13) se Jihočeši umístili na devátém místě.

Motor bude dohánět výpadek z přípravy, o výhry ale bude bojovat od první minuty sezóny

Pojďme zase zpátky k současnosti. Nová sezóna, nový název. Generálním partnerem se s nástupem do extraligy stala Madeta. Na tradiční předsezónní tiskové konferenci prozradil trenér Václav Prospal, že pro tým je obrovské lákadlo play off. Kapitánské "C" zůstává i nadále Pavlu Pýchovi. Mladý kapitán na tiskové konferenci hodnotil situaci, do které se tým během léta dostal, kdy se ocitl se dvakrát v karanténě. "Nebylo to nic příjemného. Když už jsme se dostali do tréninkového zápřahu, tak jsme byli znovu nuceni zůstat doma," povzdychl si Pýcha. I on ale věří, že se s tréninkovým mankem tým popere a bude bojovat o vítězství v každém zápase.

Povede se Motoru start do extraligy, do které se snažil sedm let dostat? První kolo startuje již 17. září v Budvar aréně. Buďte u toho s námi, fanděte Motoru - konečně v extralize!

Na zápasy do Budvar arény budou mít přístup permanentkáři podle určeného klíče - podrobnosti zde. Fanoušci budou moci sledovat zápasy Motoru prostřednictvím tradičních textových online přenosů na onlajny.cz či prostřednictvím televizních přímých přenosů. Pokud se například rozhodnete sledovat utkání Motoru na hokejkaTV.cz, můžete Motoru i přispět do klubové pokladny - více zde.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....