Banes Motor České Budějovice
07.09.2020, Michal Špírek

Restart č. 2! Promořený Motor začíná s tréninky, zapojí se už i Conor Allen

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Jde se na věc! Motor může po karanténě a prodělaném onemocnění covid-19 u téměř kompletního kádru znovu naskočit do přípravy. Akorát v nejvyšší čas - plánovaný start extraligy se blíží!

Koronavir už podruhé přerušil přípravu Madety Motor na extraligovou sezónu 2020/2021. Tentokrát už nejen nařízenou preventivní karanténou. Pozitivně testovaných totiž nyní bylo rovnou 22 hokejistů a rovněž 6 členů realizačního týmu. "Onemocnění naštěstí všichni přešli bez komplikací, buď s žádnými, nebo jen s minimálními příznaky. Jsme rádi, že to máme za sebou a na nějaké tři čtyři měsíce máme v sobě protilátky, kdy bychom měli být proti covidu-19 imunní," říká za tým asistent trenéra Aleš Totter.

Motor by skutečně měl být pro následující období v bezpečí. Naprostá většina hráčů si již nákazou covidem-19 prošla a pokud by případně došlo k pozitivnímu testu některého z několika mála jednotlivců, u kterých se nákaza dosud neprokázala, neznamenalo by to dle současného náhledu hygienických stanic a epidemiologů karanténu pro celé mužstvo. "Jak se říká, všechno špatné je pro něco dobré. My tak můžeme pozitivum najít v tom, že další karanténa už našemu mužstvu snad nehrozí. Vybrali jsme si to, ale minimálně do prosince bychom neměli mít žádný problém," hodnotí Totter a těší se na již nepřerušovanou přípravu týmu: "Paradoxně tohle může být v sezóně nakonec naše výhoda, můžeme se věnovat souvislé přípravě a případné odkládání zápasů bude maximálně ze strany našich soupeřů."

V pondělí se tak tým mohl sejít k dalšímu tréninku. "Na start tréninků jsme se těšili moc. Ze sedmi týdnů přípravy jsme čtyři týdny stáli, takže jsme rádi, že se můžeme začít připravovat," kvituje asistent Václava Prospala. A nemá obavy, že by snad mužstvo kvůli dvojitému přerušení přípravy nemělo být na start soutěže řádně nachystáno: "Kdyby extraliga začala v plánovaném termínu, tak máme pořád dostatek času se na to připravit. Nehledal bych za tím žádné výmluvy, výpadek se určitě dá svým způsobem dohnat. Myslím, že na první zápas budeme dobře připraveni."

Na mužstvo teď ale čeká skutečně nabitý program. Od pondělí 7. září do plánovaného startu extraligy ve čtvrtek 17. září budou mít hráči jen jeden volný den, a to v pondělí 14. září. Jinak každý den včetně víkendu absolvuje tým buďto trénink, nebo přípravný zápas. "Budeme se teď snažit hráčům nakládat větší tréninkové dávky, dosadit do deseti dnů maximum, abychom dohnali, co jsme nemohli odtrénovat. Hodně nám pomůžou přípravné zápasy, které jsou s kvalitními soupeři. Zápas je nejlepší trénink, proto jsme neustoupili ze záměru odehrát v týdnu před extraligou rovnou tři duely," připomíná Totter, že v tomto týdnu sehraje Motor utkání v Karlových Varech a dvojzápas s Lincem.

I trenérský štáb Motoru samozřejmě sleduje zvyšující se počty nakažených koronavirem v České republice, onemocnění se nevyhnulo ani dalším klubům. "Každý si tím musí projít sám. Pokud nebudou mít hráči vážnější potíže, je jinak pro průběh soutěže vlastně prospěšné, když si to týmy vyberou před startem sezóny. Od 1. září je navíc karanténa zkrácena na deset dní, kdy se ušetří čtyři dny absence a pro hráče je to přijatelnější. Asi si tím projde postupně každý tým. Pro nás ale zůstává nejdůležitější především to, aby na zimácích bylo co nejvíce fanoušků," přeje si Totter důstojnou extraligovou atmosféru v hledištích.

A jedna dobrá zpráva na závěr. Americký obránce Conor Allen již má vyřízeny všechny náležitosti a je na cestě k týmu. Po pondělním příletu naskočí už v úterý do společné přípravy.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....