Banes Motor České Budějovice
24.05.2020, Filip Kortus

Přípravu juniorům zdokonaluje sporttester Polar

S užitečným pomocníkem zahájila juniorka letní přípravu. Nejen pro kvalitnější trénování používají svěřenci Lukáše Majera sporttestery od firmy Polar, které detailně měří průběh tréninku každého hráče. Jak Polar funguje, přiblížil asistent trenéra juniorky Jiří Hanzal.

O co se jedná?

Základem je pás, který mají všichni hráči připevněný na těle. Není těžký, takže o tom v průběhu tréninku prakticky vůbec neví. Mozkem celého procesu je většinou tablet, který sbírá informace ze všech pásů a dává je dohromady. V aplikaci Polar můžeme i průběžně sledovat, jak jsou hráči na tom. U každého hráče máme zadaná data ze vstupních testů, pochopitelně i výšku, váhu a věk. Všechny tyto aspekty Polar zohledňuje a okamžitě po skončení tréninku můžeme hráčům posílat celý jeho průběh.

Jaké údaje zaznamenává?

Rozlišujeme pět zón, ve kterých se hráči pohybují. Jednat se může například o laktátovou nebo kyslíkovou zónu. Další věcí je tepová frekvence, na jejímž základě můžeme posuzovat, v jaké zóně daný hráč byl a zda pracoval na úplném maximu svých sil.

Používají se sporttestery na všech trénincích v rámci suché přípravy?

Máme je kontrolně na všech trénincích, ale nejvíce jejich funkci využíváme ve středu a v pátek, kdy rozvíjíme vytrvalost hráčů. Tep je pro dané tréninky klíčovým faktorem. V praxi to vypadá tak, že hráči odpracují na sto procent zhruba třicetivteřinovou pasáž a následně regenerují. Trénink je tak řízen tepovou frekvencí a každý je na jednotlivé úseky připraven jinak. Kdo není v optimální kondici, tak mu trvá déle, než se znovu dostane do ideální zóny a může znovu naplno trénovat.

Odkud přišla inspirace pro pořízení Polar sporttesterů?

Už v posledních dvou sezonách jsme o tom uvažovali, ale k ničemu nakonec nedošlo. Hlavním spouštěčem se tak stal až Lukáš Majer, který dal podnět na vedení klubu, které nám vyhovělo a sporttestery zakoupilo. Myslím si, že to byla skvělá investice, protože je výborný pomocník a výrazně nám zkvalitňuje přípravu.

Budou je trenéři využívat i na ledě?

Bavili jsme se o tom a byli bychom rádi, kdybychom je mohli využívat i na ledě. Výrobce udává, že by se při soubojích neměl poničit, tak uvidíme, jak to bude vypadat. Tablet, se kterým jsou sporttestery spárované, mají dosah až sto metrů, takže bychom je mohli mít připravené na střídačce.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....