Banes Motor České Budějovice
28.12.2019, Jiří Michal

SLA - CEB 4:2 - I přes střeleckou nadvládu prohrál Motor podruhé v řadě

Po čtvrteční porážce s Chomutovem se svěřenci Václava Prospala vypravili na led pražské Slavie v rámci utkání Chance ligy o pořadí pro playoff. Ačkoliv byli Jihočeši střelecky aktivnější, domácí dokázali vždy svému sokovi odskočit a na svém ledě nepustili hráče Motoru do pozice vedoucího týmu ani jednou. Za tým Českých Budějovic se prosadili Zdeněk Doležal a Jiří Šimánek.

Oba dva týmy hned z počátku začaly velmi aktivně. Herní tempo však již ve třetí minutě narušilo domácí vyloučení. Motor se sice dostal k pár střelám, větší šanci si však při početní výhodě připsali domácí. Filip Kuťák ujel sám na Kloučka, obránci Českých Budějovic se dokázali dobře vrátit a nebezpečí zažehnali. Po pár dobrých příležitostech na obou stranách přišel faul i ze strany Motoru. Hokejisté Slavie si však přesilovou hru moc neužili, jelikož o půl minuty později usedl na trestnou lavici i jejich hráč. Ani hra čtyři na čtyři neměla dlouhého trvání, David Gilbert se provinil podražením a v přesilové hře čtyři na tři Adam Kubík nastřelil tyč Kloučkovy branky. Na první gólový moment si diváci museli počkat až do patnácté minuty, kdy David Šteiner mezi kruhy propálil Kloučka. O minutu a půl později bylo pro Motor ještě hůře, kdy se dokázal prosadit Tomáš Šmerha. Ještě před první sirénou se do velké šance dostali svěřenci Václava Propsala, Michajlov svůj tým však fantasticky podržel.

Do druhého dějství vstoupili českobudějovičtí hráči velmi aktivně a moc nechybělo, aby se i oni radovali z prvního vstřeleného gólu. Matoušovi Venkrbcovi však kotouč přeskočil hokejku. Snížení se Jihočeši dočkali až v pětadvacáté minutě. Zdeněk Doležal z levého kruhu překonal Michajlova a ztráta Motoru tak činila jeden gól. Po větší potyčce o chvíli později usedli na trestnou lavici hned dva hráči na obou stranách. Hra tak pokračovala v solidním tempu i nadále. V polovině utkání vrátil domácím dvoubrankový náskok Marek Ryzák, který po krásné přihrávce překonal Kloučka. Radost slávistických fanoušků ale netrvala dlouho, Jiří Šimánek překvapil domácího gólmana a za stavu 3:2 z pohledu Slavie skončila i druhá perioda.

I do třetí třetiny nastoupily oba celky v dobrém tempu. Dvanáct sekund po úvodním vhazování sice Milan Klouček nepředvedl nejjistější rozehrávku, k ohrožení svatyně hostů však nedošlo. Do poloviny poslední dvacetiminutovky se šance střídaly na obou stranách, ale většího ohrožení stavu utkání se diváci dočkali až ve devětačtyřicáté minutě. Puk se nečekaně odrazil od mantinelu příhodně Jiřímu Šimánkovi, Michaljov však lapačkou puk stopil. O pět minut se ale již skóre měnilo. Tomáš Šmerha odrazil rozehrávku hostujícího brankáře a rozjásal tak místní příznivce. Ačkoliv z v závěru utkání Jihočeši zkoušeli štěstí hrou bez brankáře, ukazatel skóre již nezměnil.

Ohlasy po zápasu

Miloš Říha (HC Slavia Praha): Byl to výborný zápas. Budějovice v určitých fázích prokázaly kvalitu a měly hodně příležitosti, při kterých nás podržel brankář. My jsme se dostali do vedení 2:0 a zápas se nám pak lépe hrál. Pro další vývoj zápasu bylo důležité, že nás soupeř nedotáhl ve skóre. Třetí třetinu jsme zvládli dobře takticky a nedostali jsme se pod nějaký enormní tlak. Zvládli jsme to dobře a došli jsme si pro tři body.

Václav Prospal (ČEZ Motor České Budějovice): Každá porážka samozřejmě mrzí, ale když už se prohraje zápas, tak takhle. Byl to parádní zápas ve skvělé atmosféře, ale my jsme bohužel nebyli dostatečně produktivní, abychom dali více gólů než soupeř. Slavia nás dneska porazila a má právoplatně tři body.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....