Banes Motor České Budějovice
02.11.2008, Roman Šperňák

Jihočeši míří na svůj oblíbený led do Třince

Č. B u d ě j o v i c e – Ještě jedno utkání čeká na českobudějovické hokejisty před reprezentační pauzou. Sehrají ho na nejvýchodnějším místě extraligové mapy. V neděli v 17 hodin vyjedou Jihočeši na led Třince. Od posledního vzájemného zápasu si oba soupeři vyměnili pozice. V té době poslední Oceláři se posunuli více do středu tabulky a svěřenci kouče Ernesta Bokroše klesli na samé dno. Po prvním vzájemném utkání se radoval HC MOUNTFIELD. Kdo to bude tentokrát?

O soupeři – HC OCELÁŘI TŘINEC

Pozici, kterou mají hokejisté HC MOUNTFIELD v tabulce, už si celek ze severovýchodu Moravy vyzkoušel. Když v 8. kole prohrál na ledě HC MOUNTFIELD 2:6 a „upevnil“ si poslední příčku v tabulce, skládal trenér Antonín Stavjaňa svojí funkci. Ačkoliv se těsně po utkání mluvilo o tom, že kouč je odvolaný, nakonec zůstal. Klubu se to vyplatilo. Po mizerném začátku soutěže šli Oceláři nahoru výsledkově i bodově.

V současné době jim patří desátá pozice se ziskem 27 bodů. Utkání s HC MOUNTFIELD pro ně tedy bude velice důležité. Jestli ho dokáží vyhrát, odpoutají se od poslední příčky na devět bodů. Jestli ho prohrají, nebezpečně se jí přiblíží. Oceláři trpí v této sezoně nevyrovnanými výkony. Dokáží vyhrát na ledě Liberce či pražské Sparty, ale prohrají doma s Kladnem nebo se zúčastní divoké přestřelky na ledě Mladé Boleslavi, která skončila v minulém kole 6:4 pro domácí.

„Po první třetině 1:1, po druhé 2:3. To je sen mnoha trenérů při zápasech venku. Třetí část nám ale nevyšla. Byla tam souhra individuálních chyb a kontaktní branka, když jsme byli ve třech. Měli jsme tam hráče, kteří hráli výborně, ale bohužel i takové, kteří hráli podprůměrně. Proto jedeme z Boleslavi s prázdnou,“ hodnotil uplynulý zápas kouč Třince Antonín Stavjaňa.

Z tábora HC MOUNTFIELD

Dvě věci mohou uklidňovat hokejisty HC MOUNTFIELD před nedělním utkáním v Třinci. Tou první je fakt, že se jim na Třinec daří. Oceláři už nedokázali českobudějovický celek porazit šestkrát v řadě a ti si na stadion do města oceli celkem pravidelně jezdí pro body. Vždyť jejich poslední dvě tamní návstěvy skončily výhrami 6:3 a 4:2.

Tou druhou věcí je poslední utkání s Pardubicemi. Jihočeši dokázali porazit soka, který je slušně postavený v tabulce a eliminovat jeho útočnou sílu, která byla druhá nejlepší v extralize. Brankář Roman Turek vychytal první čisté konto a v útoku se dokázala prosadit letní posila Radek Duda, který si po střetnutí pochvaloval nasazení, bojovnost a soudržnost celého týmu.

„Všichni jsme makali naplno od Edy v bráně až po posledního hráče,“ říkal po utkání Radek Duda. „A s takovým přístupem musíme jít i do dalších zápasů. Těch zápasů, které jsme ztratili je velká spousta a musí se nám povést nějaká šňura, abychom se dostali výš.“

Zvlášť před reprezentační pauzou by se nějaká povedená série hodila a kde jinde na vítězství nad Pardubicemi navázat, než na půdě celku, kde se týmu tolik daří. V posledním utkání neměl kouč Ernest Bokroš k dispozici obránce Vydareného a brankáře Kováře. V zápase také nenastoupil Bílek a nedohrál ho Poživil.

Utkání HC Oceláři Třinec - HC MOUNTFIELD začne v neděli v 17 hodin.

Pár zajímavostí

- Na Třinec se českobudějovickému mužstvu opravdu daří. Posuď te sami. V posledních šesti utkáních Jihočeši šestkrát vyhráli při skóre 26:10 z pohledu HC MOUNTFIELD. Poslední poražka s Třincem je z 26. listopadu 2006.

- Jedno ze svých nejlepších utkání v tomto ročníku sehrál proti Třinci útočník HC MOUNTFIELD Ivan Huml. Dokázal se v něm dvakrát gólově prosadit. Jihočeši vyhráli 6:2.

- Naprosto vyrovnanou dvojici brankářů má k dispozici kouč Ocelářů Antonín Stavjaňa, který může opět počítat s Vojtkem i Čechmánkem.

- Celkem tři kvalitní gólmany mohl mít třinecký tým. Oceláři dlouho usilovali o Michala Neuwirtha ze zámoří, ale jeho příchod se nakonec nepodařilo dotáhnout do konce, protože trenéři nemohli mladému brankáři garantovat místo jedničky.

Statistiky

21. kolo
HC MOUNTFIELD

HC OCELÁŘI TŘINEC
14.
Umístění v tabulce
10.
20 - 5/2/2/11
52:63/ 21
Statistiky v sezoně
21 – 5/4/3/9
66:74/ 27
1) 1:3 Znojmo(D)
2) 1:5 Litvínov (V)
3) 5:4sn Plzeň (D)
4) 2:5 Kladno (V)
5) 3:0 Pardubice (D)
Aktuální série
1) 3:4pp Kladno (D)
2) 3:1 Liberec (V)
3) 3:2 sn Sparta (V)
4) 3:2 Pardubice (D)
5) 4:6 Ml. Boleslav (V)
Ivan Huml
13 (7+6)
Nejproduktivnější hráč
v sezoně
Jiří Polanský 20 (9+11)
Ivan Huml (7)
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Polanský (9)
David Květoň (9)
Radek Duda (8)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jan Peterek (12)
Milan Toman
11 (4+7)
Nejproduktivnější obránce
v sezoně
Tomáš Malec 7 (0+7)
Ivan Huml, Vladimír Sičák (+1)
Lukáš Květoň (-7)
+/- bodování v sezoně
Daniel Seman, David Rangl (+3)
Jan Peterek, Lubomír Vosátko, Jan Peterek (-8)

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy - výhry / výhry v prodloužení / prohry v prodloužení / prohry - skóre / body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....