Banes Motor České Budějovice
04.09.2008, Roman Šperňák

Postup do finále. To je cíl HC MOUNTFIELD

Č. B u d ě j o v i c e – Ministr má sto dní hájení, dejte nám také nějaký čas. To byla první slova trenéra HC MOUNTFIELD Ernesta Bokroše na předsezonní tiskové konferenci vítěze loňské základní části extraligy ledního hokeje. Co se ještě za přítomnosti sportovního manažera Jaromíra Látala a předsedy představenstva Zdeňka Blažka řešilo? Cíle klubu, jeho zabezpečení, kádr i síla soupeřů.
Hokejisté z největšího města Jihočeského kraje vstupují do své čtvrté sezony od návratu do extraligy. Co se od té doby změnilo? Mnohé, ale ambice se už druhý rok po sobě nemění. „Chceme do finále,“ překvapili všechny před minulou sezonou zástupci klubu na oficiální tiskové konferenci. Mnozí si klepali na čelo, ale chybělo jen málo a HC MOUNTFIELD svoje ambice naplnil.

V letošním roce už cíle klubu nikoho nepřekvapily. „Finále a co nejlepší umístění v Lize mistrů. Chceme hrát aktivní, pohledný hokej a mít opět průměrnou návštěvu okolo 5600 diváků na zápas“ vypočítával předseda představenstva Zdeněk Blažek.

Vyřčený cíl se od toho minulého liší jen málo. Nově je v něm přání dobrých výsledků v rozjíždějící se mezinárodní soutěži nejlepších hokejových celků v Evropě a také vysoká podpora fanoušků. Právě ta byla jedním z milých překvapení loňského ročníku. Neměla by ochabnout ani v roce letošním, protože klub už dokázal prodat o 300 permanentek více než vloni.

A diváci se budou mít určitě na co těšit. Rozpočet klubu je opět vyšší než sto milionů korun a Zdeněk Blažek vyslovil odhad, že v tomhle ohledu se mohou Jihočeši řadit do horní poloviny tabulky extraligy. Ambicím klubu odpovídá i hráčský kádr, o který se stará sportovní manažer Jaromír Látal.

V klubu skončily Viktor Hübl, Kamil Brabenec či obránce Filip Novák. Náhrada přišla více než rovnocenná. „Touhle cestou bych chtěl poděkovat všem hráčům, kteří tady v minulé sezoně působili a v té letošní už tu nejsou. Odvedli tady kus práce v době, kdy se klub vrátil do extraligy a probíhala určitá konsolidace kádru,“ nezapomněl na bývalé hráče klubu Jaromír Látal a připomněl i dobrou práci bývalého kouče Josefa Jandače. I jemu nezapomněl za přínos poděkovat.

"Podařilo se nám přivést brankáře Kováře, který se v přípravných zápasech jevil velice dobře,“ připomněl Látal. „Dále je tady obránce Lukáš Poživil. Je to pravák a právě takový obránce nám tady dlouho chyběl. Je to hráč z litvínovské líhně a čekáme od něj, že dokáže podpořit útok. Kromě toho jsme získali do útoku dvojici Huml – Duda. Jejich příchod je pro nás vynikající. Tyhle hráče jsme hodně chtěli a slibujeme si od nich zvýšení důrazu v útočné třetině.“

Právě na střídačce došlo k velkým změnám. Dvojici Jandač – Černý nahradil nově utvořený tandem Bokroš – Tlačil. První je v jihočeském rybníce úplným nováčkem, druhý se do klubu vrátil po několikaletém působení v zahraničí. „Ministr má sto dnů hájení a já bych vás chtěl také poprosit o čas, než si všechno sedne jak má,“ pousmál se Ernest Bokroš při proslovu k zástupcům médií.

„Vzhledem k úspěchům předchůdců to tady budu mít ze začátku těžké, ale cílů, které si klub dal se nijak nebojím,“ ujistil Bokroš, že je plně seznámen s vysokými ambicemi klubu a právě to ho motivuje do většího pracovního úsilí. „Mám radši výzvy, než kdybychom se schovávali za prohlášení, že chceme do play-off.“

Sázkaře už teď lituji, říká Ernest Bokroš

Výkonnost posil a jejich přínos pro tým ještě odhadovat nechtěl. „Stát se může leccos,“ prohodil. Zato o konkurenci v extralize měl jasno. „V současné době je tady až deset klubů s velkými ambicemi,“ míní Ernest Bokroš. „Do extraligy se vrátila celá řada velkých osobností a kvalitních hráčů. Já už teď lituji sázkaře, protože v soutěži může každý porazit každého a tipovat výsledek bude hrozně těžké.“

Zároveň i jmenoval největší konkurenty v boji o nejvyšší mety. „Liberec čeká na titul už deset let a dělají tam proto všechno,“ zmínil se Bokroš. „Podívejte se na Spartu jak posilovala. Slávia udržela kvalitní kádr a Vítkovice skoupily kde co.“ Mezi tyhle týmy však patří svým hráčským potencionálem i ambicemi také HC MOUNTFIELD.

Kapitánem týmu zůstalo osvědčené jméno. S „céčkem“ na hrudi povede do bojů svůj tým Petr Sailer. Jeho zástupci budou Ondřej Veselý a nováček Radek Duda. „Kapitána a asistenty, nebo jak já říkám tři kapitány, jsem si určil já sám,“ řekl Bokroš a hned vysvětlil důvody, které ho k tomu vedly.

„Můžou přijít chvíle, kdy budeme v těžké pozici a já potřebuji mít lidi, kteří budou komunikovat a řešit problémy. Že můžu být kritizovaný za výběr Radka Dudy jsem čekal. Radek má určitou pověst, ale u mě začíná s čistým štítem. Pokud nějaké problémy nastanou, tak to s tím budeme řešit. Pokud bude dodržovat nastolená pravidla, problémy mít nebudeme.“

Led se výrazně zlepšil

V nadcházející sezóně by měla českobudějovickým hokejistům ubýt jedna starost a tou je stav ledové plochy. Ačkoliv ledaři dělali v minulé sezoně, co mohli, což v jejím průběhu několikrát ocenil i sportovní manažer Jaromír Látal, stav ledové plochy nebyl ke konci zápasu optimální. Letos prošlo chlazení celkovou rekonstrukcí a stav ledu by se měl rapidně zlepšit.

„Město zakoupilo dvě nové rolby a zajistilo výměnu chlazení, což tomu opravdu hodně pomůže,“ vypočítával Látal. „Zatím se tam dělaly reklamy a celkově to bude chtít ještě nějaký čas než si to úplně sedne, ale už teď je vidět, že by to mohlo být dobré a naříkání na špatný led by mělo ustat.“

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....