Banes Motor České Budějovice
29.04.2008, Tomáš Zetek

Lukáš Poživil: Od bývalých spoluhráčů jsem slyšel chválu

Č. B u d ě j o v i c e – Nejen v útoku, ale i v obraně bude tlačenice. O prostor na ledě se bude tvrdě bojovat. Defenzívu HC MOUNTFIELD vyztuží bek Lukáš Poživil. Konkurenceschopnost a kvalita českobudějovického celku se tím zase o něco zvýšila. „Budějovice mě kvůli něčemu braly a já doufám, že očekávání splním,“ tvrdí pětadvacetiletý zadák, jenž je v tuto chvíli v českobudějovickém dresu jediným obráncem držícím hůl na pravou stranu.

Spojení jména Lukáš Poživil a klubu HC MOUNTFIELD se jeví dost nečekaně. Co vy na to?
Možná máte pravdu. O mém příchodu do Budějovic rozhodla řada věcí. Je tady výborné mužstvo, klub je na absolutně profesionální úrovni a velice se mi líbilo jednání ze strany vedení HC MOUNTFIELD. Hodně věcí jsem si také zjišťoval od kluků, které znám z Litvínova. V neposlední řadě hrálo roli město a můj vztah k jižním Čechám.

To zní zajímavě. Jak si severočeský rodák vypěstuje vztah k jižním Čechám?
Odmalička jsem jezdil s babičkou a s dědou pod stan k jihočeským rybníkům. Strašně rád na to vzpomínám. I teď sem jezdím často na dovolenou nebo když mám delší volno. Už jsme byli v Budějovicích s přítelkyní vybírat bydlení a oba se moc těšíme.

Podle toho, co říkáte, to vypadá, že ani nejdete do nového prostředí…
Dá se to tak nadneseně říct. Navíc se znám s řadou kluků, kteří v týmu působí. Ať už jsou to hráči, co se mnou byli v Litvínově, nebo třeba Štěpán Hřebejk a další kluci z juniorských výběrů.

Co vám bývalí spoluhráči o českobudějovickém hokeji řekli?
Nikdo neříkal nic negativního. Všichni měli jen slova chvály a to mě jasným způsobem přesvědčilo o mém rozhodnutí.

Kdy se vám v hlavě poprvé vylíhla myšlenka hrát za HC MOUNTFIELD?
To ani přesně nevím. Agent mi řekl, že by o mě měly zájem Budějovice. Já jsem se tomu rozhodně nebránil.

Dlouhé rozhodování tedy nebylo na místě?
Přesně tak. Ty důvody už jsem zmínil. V Litvínově mi navíc po sezoně skončila smlouva, takže nebylo co řešit.

Setrvání v dosavadním působišti jste nezvažoval?
Hrál jsem tam osm let a už jsem potřeboval změnu. Bylo to ale hlavně zapříčiněno nabídkou zahrát si o stupínek výše. Po hokejově stránce jsem si hodně polepšil.

Jestli tomu dobře rozumím, tak ve srovnání Litvínov vs. HC MOUNTFIELD zvítězil českobudějovický klub. Je to tak?
Dá se to tak říct. Měl jsem i jiné nabídky. Poté, co jsem se dozvěděl o Budějovicích, jsem ale vše dal stranou.

Můžete naznačit, jaká jednání jste vedl před tím, než projevil zájem českobudějovický celek?
Teď už nemá cenu to rozebírat. Okrajově jsem byl v kontaktu i s dalšími kluby, ale po setkání s představitelem HC MOUNTFIELD jsem měl okamžitě jasno.

Nevykládejte si to špatně, ale ve srovnání s dalšími posilami, třeba Radkem Dudou, nejste tak zázračné jméno. Netrápí vás, že nepřicházíte jako významná posila?
Jsem jiný typ hráče, než třeba Radek Duda. Budu dělat všechno pro to, abych fanouškům dokázal, že pro mužstvo můžu být přínosem. Budějovice mě kvůli něčemu braly a já doufám, že očekávání splním.

Vaše role v novém působišti má určitě ledacos společného s tím, že držíte hůl na pravou stranu. Nebo se mýlím?
Má to co spolčeného s tím, že jsem pravák, ale nevím to jistě.

V tuhle chvíli jste v mužstvu jediný obránce držící hůl tímto způsobem. Je obecně známo, že podobný typ hráče je v extralize nedostatkovým zbožím…
Jak říkám, je to možné, že to hrálo důležitou roli. Já každopádně přicházím do Budějovic po dlouhém působení v jednom týmu, a tím pádem s novou motivací něco dokázat a prosadit se.

Vy jste vlastně kromě Litvínova nikde jinde nejvyšší soutěž nehrál. V tomhle je pro vás přestup do HC MOUNTFIELD novinkou, že?
Dá se to tak říct. Chvíli jsem působil ve Švýcarsku a to pro mě byla velká životní zkušenost. Ve Fribourgu jsem sice odehrál jen dvě utkání, ale tenkrát jsem věděl, s čím tam jdu. Měli mě jako záložní variantu, kdyby se někdo zranil. Mimochodem jsem se tam setkal v jednom týmu s Tomášem Kůrkou, s nímž se znám odmala z Litvínova.

Vidíte. A teď jste znovu ve jednom mužstvu. Předpokládám, že i kvůli svým bývalým spoluhráčům jste sledoval výkony Českých Budějovic ještě před tím, než jste se o jejich zájmu dozvěděl. Mám pravdu?
Rozhodně. Znám celou anabázi českobudějovického hokeje. Tu příhodu se sestupem a působením v první lize. Fandil jsem Budějovicím k postupu zpět mezi elitu. Hodně jsem je sledoval, když tady hrál Venca Prospal, Radek Dvořák a další kluci ze zámoří. Dokonce jsem se na nich byl podívat i při semifinále v Chomutově.

Vážně? Tahle série se vryla řadě českobudějovických fanoušků nesmazatelně do paměti…
Tomu se vůbec nedivím. Tenkrát jsem to sledoval jako víceméně nestranný divák a musím říct, že si to v ničem nezadalo se zápasy play off extraligy. I přestože jsem neměl v té sérii vyloženého favorita, kterému bych fandil, tak jsem to prožíval.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....