Banes Motor České Budějovice
23.04.2008, Antonín Vansa

Blíží se los hokejové Ligy mistrů!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Už jen hodiny dělí českobudějovický HC MOUNTFIELD od losování historicky prvního ročníku hokejové Ligy mistrů. V pátek se v Curychu zástupci loňského vítěze základní část dozvědí jména dvou soupeřů, se kterými se utkají v základní skupině nově vzniklé soutěže. „U čtyřech týmů už víme nyní, že se s nimi nemůžeme potkat. Ostatní se dozvíme až v pátek mezi 13.00 a 13.30 hodinou,“ uvedl sportovní manažer klubu Jaromír Látal.
Liga mistrů bude znát rozdělení ve skupinách již za dva dny. Kdy odcestujete do dějiště losování?
Odlétáme s největší pravděpodobností v pátek ráno. Firma Mountfield nám poskytla letadlo, takže do Curychu letí předseda představenstva Ing. Zdeněk Blažek, člen představenstva Ing. Miroslav Schön a já z pozice sportovního manažera. Losování by mělo pak proběhnout mezi 13.00 a 13.30 hodinami přímo v sídle IIHF.

Ve fotbalové obdobě Ligy mistrů je losování považováno za velkou společenskou událost. Berete tak nadcházející losování i vy?
Určitě. Je to pro nás hodně prestižní událost. A to jak pro klub, tak i pro mě osobně.

Čeká vás v Curychu bohatý program, nebo letíte prakticky jen na otočku?
Je to spíše na otočku. Hned po losování budou probíhat jednání se zástupci soupeřů v základní skupině a hned večer bychom se měli vrátit zpět do Čech. Včera se zveřejnilo rozdělení do jednotlivých košů, takže už nyní víme, že nemůžeme dostat ruský Magnitogorsk, finské Espoo a švédský Linköping a Slavii Praha.

Přemýšlel jste nad tím, kteří soupeři by pro vás byli nejzajímavější?
To ne. Všichni možní soupeři jsou kvalitní a nedá se mezi nimi vybírat. Přeci jen se však přiznám, že bych nerad dostal ruskou Ufu. Je to strašně daleko, navíc je to tým, který by se hodně těžko porážel. Ale počítat musíme se vším.

Start letošního ročníku Ligy mistrů provázela řada dohadů. Jednu dobu se zdálo, že kvůli problémům s podepsáním smlouvy ze strany hlavního finančního garanta soutěže, se možná Liga mistrů ani nerozběhne. Nyní jsou všechny záležitosti vyřešené?
Už je všechno hotové. Největší problém byl skutečně se sponzorskými smlouvami, podle našich informací se jednání o nich táhla hodně dlouho. A to navzdory tomu, že se všude psalo, že Liga mistrů je hotovou věcí. Měli jsme zprávy, že se věci vyvíjejí špatně a chvíli všechno nasvědčovalo tomu, že soutěž zanikne ještě před jejím začátkem. Naštěstí se vše podařilo dořešit, pro hokej i pro nás, jako pro HC Mountfield, je to dobře.

Změnou probíhal i hrací systém. Zatímco původně jste měli hrát pouze předkolo soutěže, nakonec startujete hned v základní skupině. To je asi příjemná skutečnost, ne?
To určitě. Vydělali jsme na tom, že se všechno peklo hodně narychlo. Vzhledem k tomu, že smlouva je podepsaná na tři roky, systém předkol se bude uplatňovat až od následujícího ročníku.

Můžete zveřejnit, na kolik si celkem v Lize mistrů můžete po finanční stránce přijít?
Není to žádné tajemství. Jen za pouhou účast v základní skupině si přijdeme na 300 000 euro, což je podle současného kurzu zhruba sedm a půl milionu korun. Za každý vyhraný zápas pak získáme 50 000 euro, za postup do semifinále můžeme inkasovat 200 000 euro, poražený finalista dostane půl milionu euro a vítěz rovný milion euro. Liga mistrů láká i naše klubové obchodní partnery, od kterých se nám daří získávat vyšší finanční plnění. Na druhou stranu máme silnější a dražší kádr, nějaké peníze spolkne i cestování a ubytování. Rozhodně je však systém odměn velmi zajímavý a hlavně po sportovní stránce je Liga mistrů ohromně zajímavá.

Nehrozí tedy, že by soutěž byla ztrátová tak, jak tomu bylo v Evropské lize, která po čtyřech letech pro nezájem evropských klubů zanikla?
To určitě ne. K jednotlivým zápasům bychom se zřejmě přesunovali letecky, což by bylo náročnější, už nyní jsme hráčům vyplatili postupové prémie, další peníze by si hráči mohli vydělat za vítězství v jednotlivých zápasech. Ale rozhodně Liga mistrů ztrátová nebude.

Poslední otázka - jak moc může účast v Lize mistrů ovlivnit ve vašem případě průběh extraligy? Nehrozí u hráčů vyšší únava?
Základní skupina se hraje vždy ve středu, konkrétně 8., 22., 29. října, 12., 19. listopadu a pak 3. prosince. My budeme hrát vzhledem k lichému počtu účastníků skupiny jen ve čtyřech z těchto termínů. Náročné to samozřejmě bude, ale nejen pro hráče, ale pro celý klub. Před každým zápasem se budou muset přemalovávat reklamy na ledě, budou se měnit reklamy na mantinelech a v interiéru Budvar Arény. Čeká nás opravdu obrovské kvantum práce, kterého si běžný divák možná ani nevšimne. Ale budu se znovu opakovat, ta soutěž bude stát za to.

ROZDĚLENÍ DO LOSOVACÍCH KOŠŮ

1.KOŠ:
Salavat Julajev Ufa (Rusko), Kärpät Oulu (Finsko), Slavia Praha (Česká rep.), HV 71 (Švédsko)

2.KOŠ:
Slovan Bratislava (Slovensko), ZSC Lions (Švýcarsko), Eisbären Berlín (Německo), vítěz kvalifikace (Košice, Bern, Norimberk)

3.KOŠ:
Metallurg Magnitogorsk (Rusko), Blues Espoo (Finsko), HC MOUNTFIELD (Česká rep.), Linköpings HC (Švédsko)

KALENDÁŘ

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....