Banes Motor České Budějovice
21.04.2008, Tomáš Zetek

Budu se snažit, abych byl oblíbený, říká Duda

Č. B u d ě j o v i c e – Někdo tu informaci přivítal s otevřenou náručí, jiný naopak nemůže tenhle příchod vystát. Radek Duda je hráčem, který zaručeně vzbudí pozornost při každé změně působiště. Nyní se devětadvacetiletý útočník stěhuje do Českých Budějovic, kde chce HC MOUNTFIELD pomoci do finále extraligy. „Je tady mužstvo složené pro výrazný úspěch, na který všichni čekají,“ míní Duda.

Hned na úvod jasná otázka. Proč jste si za své další působiště vybral klub HC MOUNTFIELD?
S klubem jsme byli delší dobu v kontaktu. Bylo pro mě potěšující, že o mě mělo vedení zájem. Chtěl jsem ještě zůstat venku. S Basilejí jsem měl předběžnou dohodu, že tam budu pokračovat v případě, že se udrží liga. S Budějovicemi naopak byla dohoda, že když půjdeme dolů, tak jsem, dá se říct, jejich.

Takže jednání mezi vámi a českobudějovickým klubem bylo dlouhodobé?
Pamatuji si, že před dvěma lety jsme se s Jardou Látalem potkali. Bylo to v době, kdy jsme se Slávií vyřadili Budějovice v play off. Mluvili jsem spolu a on mi řekl, že by mne měl rád v týmu. Tehdy jsme se tomu pousmáli. Věcná jednání nabírala na intenzitě tak od letošního února.

Existovala varianta, že zůstanete ve švýcarské Basileji?
Basilej mi předložila nabídku na příští sezonu. Byli jsme předběžně domluveni, ale mužstvo sestoupilo, a tím pádem nebylo co řešit.

Nechtěl jste hrát druhou ligu, že?
Nechtěl. A navíc ve Švýcarsku je to tak udělané, že když klub sestoupí, okamžitě všem hráčům končí smlouva. S manažerem jsme si rozuměli a i fanoušci mě měli rádi, ale teď už je zbytečné o tom něco říkat.

Ve Švýcarsku jste byl u fanoušků oblíben. V Česku ale platíte za kontroverzní osobnost. Nebojíte se toho, jak vás příznivci HC MOUNTFIELD přijmou?
Kdybych se bál, tak tady hrát nebudu. Je to věc každého fanouška, jestli mě bude mít rád nebo ne. Mám smlouvu od MOUNTFIELDU proto, abych mu pomohl k úspěchu. A tak to také musí lidi brát. Budu dělat všechno proto, aby mě fanoušci měli rád. Musí si uvědomit, že hraji hokej pro lidi. Jde mi o to, abychom vyhrávali a něčeho v životě dosáhli.

Zmínil jste semifinálovou sérii play off 2005/2006 mezi pražskou Slávií a Českými Budějovicemi. Nejde nepřipomenout vaše spory a slovní přestřelky s některými hráči soupeře a trenérem…
Nevím, jestli to nazývat úplně jako spory. Tohle prostě patří k play off. Série jsou vyhecované a každý chce vyhrát. Každý hráč dělá pro vítězství maximum a co si pamatuji, tak tenkrát to pomohlo. Postoupili jsem do finále.

Znáte se osobně s někým ze současných českobudějovických hráčů?
Některé kluky znám lépe, jiné hůře. Když proti sobě nastupujete v lize, tak víte, koho máte proti sobě.

V jednom angažmá jste se sešel pouze s Tomáše Kůrkou ve finském Ilvesu Tampere…
Dá se říct, že jsme se tam s Kůrou míjeli. Když jsem tam přicházel z Malmö, tak zrovna měnil působiště.

Dá se tedy říct, že jdete do neznámého prostředí. Sledoval jste poslední výsledky HC MOUNTIELD?
Zajímám se celkově o českou ligu i ostatní soutěže. Mám přehled o tom, kdo kde hraje play off a kdo sestupuje. Je to moje hobby a také práce.

A nějaký speciální zájem o to, jak se vede Českým Budějovicím?
Budějovice jsem pochopitelně sledoval. Když mi zavolal manažer a začal zjišťovat, jestli bych měl zájem hrát za MOUNTFIELD, tak i já jsem zjišťoval, jak se věci mají. Řekli jsme si řadu věcí o tom, jak probíhá dění v klubu, kteří hráči mají podepsáno a podobné věci. Všechny podstatné informace jsem se dozvěděl.

Po právě skončené sezoně nahradil na trenérské lavičce Josefa Jandače slovenský kouč Ernest Bokroš. Hrála tahle změna ve vašem rozhodování roli?
Ne. To jde mimo mě. Je to věc vedení, koho dosadí k týmu. Trenérům musíme všichni ukázat to nejlepší, co v nás je. Společnými silami teď musíme dotáhnout klub tam, kam patří.

A to znamená kam?
Hodně lidí je zklamaných, že se letos nepostoupilo do finále. Tým, který v Budějovicích je, má na to, aby hrál o titul. Je to mužstvo složené pro výrazný úspěch, na který všichni čekají. Klub je ekonomicky stabilizovaný a jsou v něm skvělé podmínky pro práci. Celkově jde o velmi profesionální prostředí, kterému by slušel velký úspěch.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....