Banes Motor České Budějovice
11.04.2008, Tomáš Zetek

Ernest Bokroš: Nebojím se, že bychom museli hrát jen obranu

Č. B u d ě j o v i c e / B r a t i s l a v a – Konečně je to venku. HC MOUNTFIELD má nového trenéra. Josefa Jandače nahradí slovenský expert Ernest Bokroš. Pro mnohé fanoušky špatná zpráva, pro jiné dobrá. „Doufám, že lidé v Budějovicích mi dají čas na to, abych je přesvědčil, že nejsem to, za co mě mají,“ tvrdí osmačtyřicetiletý kouč, který má za sebou řadu úspěchů a na práci na jihu Čech se těší. „Jsem rád, že budu působit právě v tomto kraji.“

Pojďme pěkně od začátku. Kdy vás poprvé České Budějovice kontaktovaly?
Naše jednání nebylo nic dlouhodobého. Možná poslední měsíc jsme byli v kontaktu. Dříve nic nešlo řešit, protože jsem nevěděl, jestli nezůstanu u mužstva Vítkovic. Nakonec jsem se ale rozhodl, že půjdu jinam.

Proč ve vašem rozhodování uspěly zrovna České Budějovice?
Mapoval jsem si kluby v extralize tak, jako si je mapuje každý trenér, který není nikde smluvně vázán. Dozvěděl jsem se, že pan Jandač by měl skončit, takže tím pádem byly Budějovice ve hře. Nakonec u mě zvítězila značka Mountfield.

Máte na mysli to, že HC MOUNTFIELD vyhrál základní část a byl aspirantem na titul?
Nejen to. Líbí se mi město, stadion a hlavně zázemí, jaké v Budějovicích je. Fungování klubu je na vysoké úrovni. V takovém případě se dělá práce vždy lépe, protože jsou tam velké předpoklady k úspěchu.

Kdy jste byl definitivně přesvědčen, že se domluvíte na kontraktu v jihočeské metropoli?
Přesvědčený jsem až po dnešku, kdy jsem podepsal smlouvu. (Rozhovor vznikal ve čtvrtek v odpoledních hodinách – pozn. autora). Už se mi několikrát stalo, že jsem byl někde domluvený na trénování a nakonec vše dopadlo jinak. Tím pádem jsem dopředu ani nechtěl nic uveřejňovat, dokud nebylo o všem definitivně rozhodnuto.

Nabídka z Ruska pro mě nebyla akceptovatelná

Ještě před několika dny existovala varianta, že by se kouč Josef Jandač rozhodl u týmu pokračovat. Tím pádem byste si musel hledat jiné angažmá…
Nabídek jsem měl několik, takže kdyby pan Jandač zůstal u týmu, nebral bych to jako tragédii. Jen bych prostě začal jednat jinde. Ale jak říkám, jsem rád, že jsem se dohodl zrovna s takovým klubem, jakým jsou Budějovice.

Můžete říct, jaké další kluby vás “lanařily“?
Podepsal jsem smlouvu s HC MOUNTFIELD, takže už není třeba řešit nic jiného. Nechci, aby to znělo nějak povýšeně, ale na bídy jsem měl, takže bez práce bych rozhodně nebyl.

Proslýchalo se, že by vás rádi viděli bossové v Rusku…
Konkrétní nabídka přišla pouze z druhé ligy. Nejvyšší soutěž má kompletně trenérské posty pro příští sezonu obsazeny. Nabídka, kterou jsem dostal nebyla taková, abych ji mohl akceptovat.

Čeká vás první vyloženě české angažmá. Nejste nervózní?
Morava má svá specifika stejně jako Čechy. Já se na angažmá na jihu Čech moc těším a jsem rád, že budu moci pracovat právě v tomto kraji. Pro mě i mou manželku je to vysněný kraj, kde jsme vždy chtěli strávit dovolenou. Teď bude prostor zde užívat volna i pracovat.

Už jste se pokusil v Českých Budějovicích zabydlet?
Strávili jsme tam dva dny, když jsem přijel dořešit podmínky smlouvy, a prošli si to nejzákladnější okolí stadionu a centrum. Doufám, že nám zbude čas i na to podívat se na další místa.

S panem Tlačilem se máme jeden od druhého co učit

Když jste byl v Českých Budějovicích, patrně jste jednal i o tom, kdo bude vaším asistentem, že?
Rozhodně. Budu spolupracovat s panem Tlačilem.

Znáte se s ním osobně z dřívější doby?
Znám se s ním jako hráč, protože jsme stejný ročník. Byli jsme na klubu oficiálně představeni a sedli jsme si spolu. Já jsem řekl jemu, jakou mám vizi. On udělal to samé. Je to člověk, který se vrací domů po angažmá ve Švýcarsku a bude chtít ukázat, že má na to trénovat Budějovice.

Oficiálně je psáno, že bude trénovat “společně“ s vámi. Nikoliv že je vaším asistentem…
Hlavní trenér jsem oficiálně já a on dostal nabídku na post asistenta, kterou přijal. Myslím, že jeden od druhého se máme pořád co učit. Pro dobro věci ale musí být v konečném důsledku člověk, který rozhodne a který také ponese následky. To budu já.

Bráním se pověsti striktního vyznavače defenzívy

Okamžitě, jakmile jste se objevil v seznamu kandidátů na post trenéra HC MOUNTFIELD, se někteří fanoušci začali bouřit proti vaší pověsti trenéra “obranáře“…
Mrzí mě, že si mě lidé spojují pouze se Zlínem, jakožto padajícím týmem. Umím trénovat mužstvo podle toho, jací jsou v něm hráči a jakou má koncepci. Není to rozhodně tak, že bych hrál všude striktně defenzivní taktiku. Doufám, že lidé v Budějovicích mi dají čas na to, abych je přesvědčil, že nejsem to, za co mě mají.

Ale předchází vás pověst kouče, jenž se spoléhá hlavně na defenzívu a útočná fáze hry pro něj není na rovnocenné úrovni důležitosti...
Jsem trenér, který má dva systémy hry. Jeden ofenzivní a jeden defenzivní. Jsem zastáncem toho, že mužstvo musí mít dvě tváře a podle dané situace jednu či druhou ukázat. Záleží na tom, jak se vyvíjí samotný zápas nebo celkově třeba sezona nebo série utkání.

Když jste vyhrál se Zlínem titul, tak jste ale vyloženě spoléhal, řečeno vaší terminologií, na defenzivní tvář. Popřete to?
Nepopřu, protože to je přesně tak, jak říkáte. Se Zlínem jsem vyhrál titul opravdu díky defenzívě. Je ale třeba vidět, že to mužstvo muselo hrát obranu. Na jiný systém nemělo hráče. Když ale vidím kádr Budějovic, kde jsou čtyři silné formace, tak nehrozí situace, že by jsme nezkusili nejprve ofenzivní styl.

Dá se tedy říct, že angažmá v HC MOUNTFIELD berete i jako šanci, jak vyvrátit pověst o defenzivním trenérovi?
Bráním se tomu, že jsem striktním vyznavačem defenzívy. Mám své systémy a až první tréninky a zápasy ukáží, co bude třeba praktikovat. Každopádně pan Jandač tady udělal práci, na kterou bych chtěl navázat. Rozhodně nebudu vše měnit, abych ukázal, že je tu nový kouč. Budeme mít dost času na to vyhodnotit, co je v týmu správné a co ne tak, aby to vedlo ke všeobecné spokojenosti a úspěchu klubu.

Kádr je z devadesáti procent hotov

Někteří hráči jsou na odchodu s týmu. Příchody jiných jsou v jednání. O podobných věcech rozhoduje společně s manažerem právě trenér a většinou mívá i větší slovo. Co vy na to?
Smlouvu jsem podepsal dnes, ale už dříve jsme si s panem Látalem naznačili, kudy se bude ubírat. Letos se dostávám do situace, že převezmu mužstvo, které je už postaveno. Plně důvěřuji manažeru Látalovi, protože i v dřívějších sezonách dokázal poskládat vynikající tým.

To chcete říct, že do přestupové politiky klubu nebudete mluvit?
To zase ne. Ale je třeba vidět, že kádr je z devadesáti procent hotový. Manažer Látal má mou důvěru, ale nikde není napsáno, že se s ním třeba příští rok nebo i dříve nebudu o přestupech hádat. (smích)

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....