Banes Motor České Budějovice
10.04.2008, Tomáš Zetek

Kůrka: Z finále je mi špatně

Č. B u d ě j o v i c e - Okamžitě po svém příchodu se stal oblíbencem fanoušků HC MOUNTFIELD. Svým dravým stylem dělal obranám soupeřů notné problémy. V základní části byl Tomáš Kůrka nejproduktivnějším hráčem Českých Budějovic. I v následném play off patřil k tomu lepšímu, co bylo k vidění v jihočeském dresu. K postupu do finále to ale nestačilo. „Každý si musí sáhnout do svědomí, co pro úspěch udělal,“ nebojí se říct šestadvacetiletý útočník.

Proč se nepodařilo přejít přes Karlovy Vary do finále?
Chyběl nám k tomu kousek štěstí, ale hlavně větší oddanost v zápasech. Všichni jsme sice moc chtěli postoupit, ale to nebylo dostačující.

Jak to myslíte?
Když bych rozebral celou semifinálovou sérii, tak problém byl v nás, hráčích. Hlavně v utkáních venku jsme neodvedli stoprocentní výkon.

Myslíte, že hrát finále není dostatečnou motivací?
Motivace to je obrovská, v tom problém většinou není. Šlo o přístup. Někteří hráči možná netuší, co to je titul. Že o něj mohou hrát třeba jen jednou v životě. Každý si musí sáhnout do svědomí, co pro úspěch udělal. Jednoduše řečeno, někdo se chtěl o postup poprat víc, někdo míň.

Cítíte rozhořčení?
To ani ne. Jak říkám, je to každého věc, kolik pro úspěch udělal, a ukazovat prstem nemá cenu. Sezona skončila a už se to neřeší. Stejně se to nedá vrátit.

Jaké ve vás tedy převládají pocity týden po vyřazení?
Velké zklamání. Cítil jsem totiž od první chvíle, co jsem přišel do týmu, že máme na to vyhrát ligu. Celý rok jsme hráli výborně a byli blízko. Těsně před konce nám to ale někdo sebral.

Co může znamenat vyřazení v semifinále pro další sezonu?
Jsou to zkušenosti. Udělali jsme chyby, ze kterých se musíme ponaučit. K určitým věcem musíme přistupovat jinak. Začne nová sezona a jede se nanovo.

Sledujete finále mezi pražskou Slavií a Karlovými Vary?
Výsledky ano, ale na zápasy se moc nekoukám. Je mi chvílemi špatně z toho, že jsme tam měli hrát my. Vary mají sice i proti Slavii štěstí, ale táhnou za jeden provaz a na jejich hře to je vidět. Mají nejlepší sezonu a užívají si to.

Střelci HC MOUNTFIELD si vylámali zuby na Lukáši Mensatorovi. Slávisté ale ukazují, že není zas tak nadlidským úkolem jej překonat…
Je to tak. Slávie dává playoffové góly. Takové jsme mi nedávali. Věděli jsme, že musíme střílet, ale chtěli jsme všechno hrát až do hotových situací. Nevyužívali jsme prostor ke střelbě tak, jak bychom měli.

Takže jsme zase u toho. Chvílemi zbytečně profesorský výkon…
Přesně tak. Play off se hraje jednoduše, bojovně a střílí se z každého úhlu, z každé pozice. Jsou to zápasy o jednom gólu.

Vy osobně jste si mohl spravit náladu z vyřazení startem v reprezentaci. Stejně jako vaši spoluhráči Sičák, Veselý, Vak a Kotrla jste dostal od kouče Hadamczika pozvánku k přípravnému kempu. Proč jste odmítl?
Musel jsem se omluvit ze zdravotních důvodů. Celé play off jsem hrál s poraněným kotníkem a rozhodl jsem se zranění doléčit. V posledním utkání s Vary mi navíc po jednom souboji prasklo kloubní pouzdro v lokti. S tím už by se opravdu hrát nedalo.

Přišel jste tím tedy o možnost bojovat o účast na světovém šampionátu…
Přiznám se, že netuším, jak se tyhle výběry před mistrovstvím sestavují. Podle mě bych na mistrovství šanci neměl, ani kdybych byl zdravý. Beru to tak, že to pro mě mohla být další zkušenost, protože každý zápas za reprezentaci na jakémkoliv turnaji nebo akci je přínosem.

Vraťme se ještě ke klubu. Vy jste před sezonou podepsal kontrakt na jeden rok. V jaké jste tedy situaci nyní?
S vedením klubu jsem v kontaktu. Víc bych zatím neřešil.

Nabídky ze zahraničí vás nelákají?
Něco tady je, ale nechtěl bych říkat přesně, o které kluby jde. Jsem spokojený v Budějovicích a líbí se mi tu. Mám tady určitou pozici a zázemí je zde na vysoké úrovni. Nebudu zastírat, že mě také láká zahrát si Ligu mistrů. Snad jednání s klubem dospějí ke zdárnému konci.

Momentálně je spekulací číslo jedna jméno trenéra pro nadcházející extraligový ročník…
Čekáme, kdo to bude, ale myslím si, že většině hráčů je to de facto jedno. Hlavně ať je to člověk, který má autoritu a bude se s ním dobře spolupracovat.

Co byste říkal na to, kdyby smlouvu prodloužil stávající kouč Jandač?
Vůbec bych se nezlobil. Každý totiž ví, co od něj čekat.

Sám Josef Jandač se ale otevřeně bojí toho, že je už možná okoukanou tváří jak pro fanoušky, tak pro hráče…
Je to věc názoru. Letošní sezona byla moje první v Budějovicích, takže na to koukám možná trochu jinak než jiní. Ale o nějakých stereotypech nevím.

A když to bude někdo jiný? V úvahu připadají jména jako Václav Sýkora, Tlačil, Bokroš či Hořava nebo dokonce reprezentační kouč Alois Hadamczik…
Já vůbec nevím. Tohle neřeším. Hlavně aby to byl kouč, který z nás dokáže dostat maximum.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....