Banes Motor České Budějovice
05.04.2008, Jakub Hlaváč

Roman Horák bojuje v reprezentaci a touží po extralize

T o r u ň - Letos poprvé nakoukl do extraligy dospělých. Trenér Jandač ho povolal k poslednímu zápasu základní části v Karlových Varech. A Roman Horák mladší rozhodně nezklamal. Už několik let patří mezi největší naděje českého hokeje. V reprezentaci prošel všemi výběry, ale nejtěžší misi v dresu se lvíčkem na hrudi plní právě nyní. V polské Toruni se česká osmnáctka po loňském sestupu z elitní skupiny mistrovství světa snaží o návrat.
České mužstvo nečeká žádná lehká práce. Očekávání hokejové veřejnosti jsou naprosto jednoznačná. Cokoliv jiného než vítězství bude považováno za obrovský neúspěch.

„Český hokej patří mezi elitu. Já doufám, že to zatím potvrzujeme, ale není to snadné. Proti slabším soupeřům musíme hrát jinak, než třeba proti Rusku,“ vysvětluje syn slavného otce zrádnost soupeřů.

Mladí hokejisté si ale zatím vedou velmi dobře. Nejprve přejeli mužstvo Litvy 7:1 a následně rozstříleli domácí Polsko 9:0. Českobudějovický junák se na výhrách podílel brankou a asistencí.

„Hrajeme tady o týmový výsledek. Na nějaké osobní statistiky se moc nehledí, chceme být úspěšní jako celek. Tomu musíme každý podřídit úplně všechno,“ hází za hlavu osobní statistiky Horák.

Jednu výjimečnost mu ale nikdo neodpáře. Mezi všemi hokejisty má největší procento vyhraných buly.

„ Jsem rád, že to tak je. V dnešním hokeji je bule hodně důležitá, třeba v přesilovkách možná i klíčová. Snažím se v Budějovicích sledovat třeba Tomáše Vaka. Při zápasech se koukám, jak se na vhazování staví, co dělá za pohyby hokejkou a pak se to pokouším realizovat na ledě,“ odhaluje svůj recept šikovný centr.

V sobotním utkání na něj bude české mužstvo znovu spoléhat. Reprezentaci čeká Ukrajina. Mužstvo, které má svůj výkon založený především na defenzívě a skvělém brankáři Balabanovi.

„Viděli jsme kus jejich zápasu proti Slovinsku. Stojí v pěti lidech před brankou a urputně brání. Budeme jim tam muset ty puky nějak prorvat,“ usmívá se vůdce třetího útoku Čechů.

O nominaci na turnaj si řekl především výbornými výkony v juniorské extralize. Ty nemohly uniknout ani zraku Josefa Jandače. Pokračovatel hokejového rodu se tak brzy proháněl i na trénincích A-mužstva.

„Rozhodně to pro mne byla obrovská zkušenost. Hokej dospělých je úplně o něčem jiném, než ten juniorský. Ohromně mi to pomohlo, zvedl jsem si sebevědomí, což se na ledě projevuje velmi kladně. Když si hráč s pukem víc dovolí, je to vždy plus,“ nadšeně vypráví o pobytu mezi extraligovými hvězdami.

HC MOUNTFIELD má vždy jen ty největší ambice a proniknout do mužstva je pro mladé hráče velmi obtížné. Se stejnou situací se bude muset vypořádat i Horák.

„Chtěl bych se zúčastnit třeba letní přípravy. Být s prvním týmem co nejvíce, pokud bych se v něm udržel i v sezóně, tak by to byl sen. Musím být trpělivý, uvidíme, jestli se bude při sestavování mužstva počítat i s juniory,“ uvažuje na závěr o budoucnosti sympatický bojovník.

Dosavadní výsledky šampionátu:

Kazachstán - Ukrajina 2:0, Česká republika - Litva 7:1, Slovinsko - Polsko 5:0, Kazachstán - Litva 9:0, Ukrajina - Slovinsko 3:1, Česká republika - Polsko 9:0.

Další program české reprezentace:

5. dubna: 20:00 Česká republika - Ukrajina
6. dubna: 20:00 Česká republika - Kazachstán
8. dubna: 16:30 Česká republika - Slovinsko
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....