Banes Motor České Budějovice
22.07.2007, Tomáš Zetek

Milan Toman si zlatou medaili zatím nevystavil

Č e s k é B u d ě j o v i c e – Zbytek mužstva si oddechl, že skončil letní dril. Někteří hráči ještě odcestovali na pár dní na dovolenou. Aby ne, byla to poslední možnost volna před startem nového ročníku extraligy. Milan Toman už řadu let praktikuje jiný systém. Odpočinek má zkrácený zhruba o týden, protože se pravidelně zúčastňuje světových šampionátů v in-line hokeji federace FIRS. „Pokud to jde a klub proti tomu nic nemá, tak jezdím na takovéhle akce rád,“ přiznává obránce HC MOUNTFIELD. Letos vybojoval s národním mužstvem ve španělském Bilbau zlaté medaile.
Probíhá léto jako řemen. Užíváte si dovolené?
Jestli se tomu dá říkat dovolená, tak vcelku ano. Teď mám trochu volno. Po návratu ze Španělska jsme byli za známými a trochu jsem odpočíval. Zařizuji nějaké věci v Praze a ještě si nechávám pár dní volna a pak zase budu myslet na hokej.

Jste tedy rád, že od letní dřiny už je pokoj?
Loni jsem neměl skoro žádnou přípravu a letos to bylo už celkem dlouhé. Třeba se to bude hodit. To poznáme až někdy v listopadu nebo v prosinci.

Byla letošní příprava na suchu pod vedením Josefa Jandače hodně drsná?
Každá letní příprava je svým způsobem drsná. Nikdo to nemá příliš rád, ale pokud jde o mě, já proti tomu nic nemám. Je to fáze, která je potřebná, tak proč řešit, jestli je nebo není drsná.

Po skončení letního drilu jste si neužíval volna jako ostatní hráči, ale cestoval jste do španělského Bilbaa na mistrovství světa v in-line hokeji, kde jste získali zlaté medaile. Úspěchu předcházela série druhých míst z předchozích šampionátů…
Já byl u třech z nich. Poslední dobou už se z toho stával jen boj proti Americe. Letos už to nebylo takové, že člověk přijel na turnaj a hrál proti všem. Nejdřív bylo plno lehkých zápasů a pak až se o něco hrálo.

Takže to letos už nebyla příjemná dovolená, jak si někdo může myslet?
Dřív to opravdu bylo jako dovolená se sportovní náplní. Ve skupině bylo šest zápasů z toho tři lehcí soupeři. Od letoška se změnil systém a hraje se to jako dvě top skupiny, takže na rovinu se hrají tři dobré zápasy ve skupině a pak hned čtvrtfinále. Už nebyl prostor na to jít ráno k moři a večer hrát.

Pokolikáté jste se zúčastnil takovéto akce?
Moje to byla, myslím, pátá. Byl jsem na čtyřech mistrovstvích a jednom poháru v Americe. Pokud to jde a klub proti tomu nic nemá, tak jezdím na takovéhle akce rád.

A vedení HC MOUNTFIELD nebylo proti?
Dohodli jsme se s trenérem, že za určitých podmínek tam můžu.

Jakože kdybyste se zranil, tak dostanete pokutu nebo jak to myslíte?
To úplně ne, ale něco na ten způsob.

Všech šest utkání na letošním šampionátu jste zvládli vcelku jednoznačně, jen jediný zápas byl o gól. Semifinále s Kanadou skončilo 8:7…
Hráli jsme s nimi už ve skupině a tam jsme je vcelku lehce porazili. Jenže i v in-linu se ukazuje, že pro zámořské týmy je playoff úplně nová soutěž.

Vy jste v tom zápase vstřelil dvě branky, takže jste přispěl k výhře svého celku velkým dílem. Takhle vypjatá utkání vám sedí, ne?
Mám je rád, ale do toho zápasu jsme šli s tím, že by to mělo být trochu jednodušší. Prohrávali jsme 1:3 a pak 2:4. V tu chvíli mi moc do smíchu nebylo. Dokud nezazněla siréna nemohli jsme si být ničím jistí.

V ledním hokeji je Kanada pověstná tvrdostí svých hráčů. Je znát, že proti vám stojí hráči z této země, i při in-linu?
Rozhodně, oni to mají v povaze. Hráli možná tvrději než hokejisti.

Zápas jste nakonec zvládli a ve finále pak porazili Švýcarsko 5:2. Souboje o zlato jste se ale nezúčastnil, protože jste odcestoval předčasně domů. Co se stalo?
Bylo to domluvené dopředu, že takhle odjedu. Vracel jsem se na svatbu sestry mojí ženy.

Konečně zlato a vy si ani neužijete finále. Nemrzelo vás to?
Jsem rád, že jsem byl aspoň do té doby u toho. Finálové utkání bylo už dost klidné, oproti zápasu s Kanadou. Ten poslední zápas vyměním za to, že si můžu dát medaili na krk.

Takže medaile vám byla hned doručena?
Jasně. Mám ji v Budějovicích pověšenou na kalendáři, ale zatím nemám možnost moc přemýšlet nad tím, kam si ji vystavím.

Pomalu vám končí volno a už tenhle týden máte s českobudějovickým mužstvem nástup na led. Asi už se všichni těšíte, že?
Těšíme se jako každý rok, ale abych pravdu řekl, tak v tomhle počasí, se mi ani do té haly moc nechce. Snad se to ale trochu umoudří a už taková vedra nebudou, až začneme s plnou zátěží.

Do Švýcarska sice odešel váš kolega z obrany Zdeněk Kutlák a do Ústí Martin Vágner, ale naopak s HC MOUNTFIELD podepsali smlouvu Vladimír Sičák a Tomáš Frolo a do mužstva má namířeno i Filip Novák. Ve finále tedy konkurence v obranných řadách několikanásobně vzrostla. Cítíte, že budete v přípravě bojovat o místo?
O místo hrajete každou sezonu. Otázkou je, jestli se v sestavě posouváte nahoru nebo dolu. Rozhodně plus je to, že budeme mít silnější tým. Kdo se prosadí lépe, tak bude v popředí. Každý musí makat aby hrál.

Po čtyřech letech se vrací do letního programu hokejový pohár. Bere to jako pozitivum, že ještě před startem ligy sehrajete v podstatě mistrovská utkání?
Příprava je dost dlouhá a hraje se hodně zápasů. Jestli se to hraje jako pohár nebo přátelsky, v tom nebude rozdíl. Dřív byly přípravy úplně jiné. Teď se hraje pomalu každý zápas úplně na plno.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho sil v přípravě.


Milan Toman (druhý zprava) byl v loňské sezoně součástí nejůdernější řady Českých Budějovic. S kolegou v obraně Petrem Gřegořkem kryl záda trojici Hudec - Hübl - Brabenec.


Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....