Banes Motor České Budějovice
11.04.2007, Radek Papáček, Tomáš Zetek

Ohlédnutí za sezonou 2006/2007 #1 - První čtvrtina základní části

Č. B u d ě j o v i c e - HC MOUNTFIELD se definitivně zařadil mezi elitu extraligové soutěže. Ve druhém roce po sobě dokázal zopakovat semifinálovou účast v play-off. Cesta vedoucí k bráně do vyřazovacích bojů však růžemi vystlána rozhodně nebyla. Jihočechům v cestě stálo 52 dílčích bitev. Českobudějovičtí bojovníci ale oplývali nezdolnou vůlí a se všemi nástrahami se vypořádali se ctí. Nyní vám přinášíme malé pozastavení za prvními třinácti.
Ledacos o možném scénáři následující sezony napověděla již letní příprava. Rozdíl mezi letním obdobím v roce 2005 a 2006 byl zcela diametrální. V prvním roce řada hráčů po ukončení stávky v NHL odešla za moře, nebo opustila jihočeskou metropoli z jiných důvodů. Mužstvo nově vznikající u soutoku Malše a Vltavy se tak muselo takřka stavět úplně od základů. Před letošní sezonou tomu už tak nebylo. Po nováčkovském ročníku zůstala pod Černou věží celá kostra úspěšného týmu. Mezera v zadních řadách vzniklá odchody obránců Haranta a Kotašky byla zalepena angažováním zkušeného Milana Tomana (vpravo) a mladého Martina Vágnera. Obrovským posílením se navíc zdálo být i návrat uzdraveného útočníka Václava Nedorosta.

Vedení klubu, kterému se podařilo získat generálního partnera, jímž se stala firma MOUNTFIELD a.s., si nemohlo pro nadcházející sezonu klást nižší cíle, než kterých dosáhlo v té předcházející. „Je však třeba tvrdě pracovat a nežít ještě z toho loňského úspěchu,“ zdvihal před startem nového ročníku varovný prst trenér Josef Jandač. “Český José Mourinho“, jak se mu u mnohých odborníků přezdívá, připravoval českobudějovické hokejisty v letním období potřetí. „Moc spokojený jsem nebyl, protože nás dost provázela zranění nebo byli někteří hráči s nároďákem,“ vyjádřil se k průběhu nepříliš oblíbené etapy sezony.

Josef Jandač spolu se svými asistenty připravil mužstvo opravdu bravurně. Českobudějovická parta vlétla do extraligového kolotoče velice svižným tempem. Od počátku se držela v horních patrech tabulky. Dokonce si dopřála i několik slunných dnů na samotném vrcholu. Po doběhu první čtvrtiny nejvyšší soutěže, tedy po třinácti utkáních, se mohli borci HC MOUNTFILED pyšnit bronzovou příčkou. Po celý koloběh první porce utkání Jihočeši neklesli níže než na páté místo. To je bezpochyby velice pěkné vysvědčení.

Slavnostní pásku do sezony 2006/2007 českobudějovičtí hokejisté přestřihli na ledě Třince. Start to byl více než vydařený. Nejenže Jihočeši získali tři body za vítězství 3:1, ale také se velice hlasitě připomněl již zmiňovaný Václav Nedorost. Českobudějovický odchovanec se postavil do centru první formace a hned si do bodování připsal dvě čárky za gól a přihrávku. Nedorost byl nucen kvůli zranění vynechat téměř rok a půl. Na jeho výkonech to ale přesto nebylo téměř znát. Ihned se zařadil k tahounům mužstva. Do 11. kola dokonce vévodil kanadskému bodování HC MOUNTFIELD.

Poté však přišel první z mistrných kousků kanonýra Viktora Hübla. Jihočeši hostili ve své hale po třech předchozích porážkách pražskou Spartu. Domácí měli o motivaci obzvláště postaráno. Se Spartou měli v nedávných letech hodně negativní bilanci. Neúspěšná šňůra byla však zpřetrhána. Utkání se nevyvíjelo dobře, Jihočeši v polovině duelu prohrávali 0:2. Poté ovšem Salfického na lelcích nachytal Štěpán Hřebejk a o pár chvil později vyrovnal Petr Gřegořek. Nažhavení hráči MOUNTFIELDU využili momentální psychické výhody a svého soupeře doslova smetli. Hlavní měrou se o to zasloužil právě Hübl, který nasázel soupeři hattrick. Nebýt později opět přivolaných zdravotních patálií Nedorosta, mohli fanoušci zcela určitě sledovat napínavý dostih v soutěži týmové produktivity mezi těmito hokejisty.

Podobný kousek jako Hüblovi se v 7. kole málem povedl i obránci Zdeňku Kutlákovi. Výhru doma 5:3 nad Litvínovem režíroval především on. Stříbrný medailista z mistrovství světa 2006 se podepsal pod čtyři z pěti branek svého týmu. Dvě přesné trefy zaznamenal sám a na dvě přihrál. Vedle Kutlákova majstrštyku se ale v témže utkání udál další významný milník. Tým z jihu Čech nahradil na extraligovém trůnu celek Zlína. Slastný pocit nejlepších si mohl vychutnávat do 10. kola, kdy prohrál v Pardubicích 1:5.
Ve svém vlastním chrámu, českobudějovické Budvar Aréně, se její obyvatelé opravdu chovali jako doma. Jediné klopýtnutí si dovolili jen s Vítkovicemi, kterým podlehli 1:2. Jinak všech ostatních šest zápasů dovedli Jihočeši ke zdárnému konci. Bilance na hřištích soupeřů už tak blyštivá nebyla.

Velice silnou zbraní se v rozjezdu nové sezony jevily přesilové hry. Při nových parametrech pravidel velice cenný poklad. Považte: Ze 37 branek v první čtvrtině soutěže jich Jihočeši 19 nastříleli z přesilových her, což je více jak polovina! Velice pozoruhodnou sérii vytvořil HC MOUNTFIELD hned od startu soutěže. V sedmi po sobě jdoucích utkáních vždy využil alespoň jednu přesilovou hru. Žádné vyloučení soupeře neztrestal až v 8. kole na ledě Znojma. Jihomoravané také zůstali jediným celkem, proti kterému se českobudějovická přesilovková komanda vůbec neprosadila. V rozdílné disciplíně, v oslabeních, se Jihočechům dařilo ataky protivníků krotit především zkraje sezony. Rovných pět zápasů nikdo nepřekonal oslabenou defenzivu MOUNTFIELDU. Podařilo se to až vsetínskému Dubcovi.

Trenéři se mohli na své gólmany spolehnout. Roman Turek předváděl spolehlivé výkony a svého kolegu Jana Cháberu do branky pustil jen na sporých dvacet minut. Chábera naskočil v Pardubicích do třetí třetiny za stavu 1:4 a do konce zápasu inkasoval jednou. Jinak ale k výměně gólmanů nebyla žádná příčina.

Odehraná utkání

(po kliknutí na příslušné utkání zobrazíte jeho detaily)

1. kolo, 8.9.: Třinec - HC Mountfield 1:3
Parádní start do nové sezony! V premiéře se potvrdila tradice, která říká, že Jihočechům se proti Třinci pravidelně daří. „Myslel jsem, že ve hře bude více nepřesností,“ obával se nesehranosti na začátku sezony Josef Jandač. „S předvedenou hrou jsem spokojen,“ rozplýval se. Ve 39. min. utkání nasměroval Mountfield k vítězství využitou přesilovkou Štěpán Hřebejk. Dva kanadské body si připsal navrátilec do sestavy Václav Nedorost.

2. kolo 10.9.: HC Mountfield - Plzeň 3:0
První představení před vlastním publikem vyšlo také na jedničku. „Podařilo se nám navázat na výkon z Třince,“ prohlásil po utkání asistent kouče Milan Kupka. Fantom v brance Plzně Roman Málek dlouho držel českobudějovické střelce zkrátka. Jeho zámek ale přeci jen nakonec polevil. V rozmezí 36. a 40. min. se Jihočeši trefili třikrát, když dvě branky zaznamenal Jiří Šimánek. Poté už Západočeši nekladli žádný odpor a hráči v červených dresech si na tříbodovou nadílku v pohodě počkali.

3. kolo 12.9.: Liberec - HC Mountfield 2:1
Repete loňské čtvrtfinálové bitvy znamenalo první náraz Jandačova týmu. Utkání ale bylo přesto herně velice vyrovnané. „Dostali jsme dva strašně hloupé góly,“ nebral si servítky Josef Jandač. Jeho svěřenci pak stačili v oslabení snížit zásluhou Viktora Hübla, ale ve zbylých deseti minutách se jim už vyrovnat nepodařilo. Pro Liberec to byl vůbec první bodový počin za plný počet v nové sezoně.

4. kolo 15.9.: HC Mountfield - K.Vary 2:1p
To byl boj! Energetici přijeli na jih Čech s jednoznačně defenzivní taktikou. Tento jejich plán navíc umocnila vedoucí branka v 8. min. a také bravurní výkon brankáře Mensatora. „Vary jen bránily a bránily, nic nepředvedly,“ měl jasno Josef Jandač. Recept na Mensatora našel až ke konci druhé třetiny Toman. Pro něj to byla premiérová trefa v dresu nového chlebodárce. Rozdělení bodů nakonec rozsoudil Posmyk. Českobudějovický bombardér předčasně ukončil prodloužení ránou v početní výhodě.

5. kolo 16.9.: HC Mountfield - Slavia Praha 3:2sn
Znovu vydobytý skalp přemožitele v loňském semifinále play-off. Proti Slavii se Jihočeši postavili pouhý den po zdolání Karlových Varů. Utkání přenášela přímým přenosem Česká televize. Mountfied se ujal dvoubrankového vedení brankami Hübla a Hřebejka. Jenže Pražané zbraně nesložili a skóre do konce třetí třetiny vyrovnali. Vítěze neurčilo ani prodloužení. Za hrdinu večera byl posléze oslavován Viktor Hübl, exekutor vítězného samostatného nájezdu. „Proti Slavii je to vždy těžké, za předvedený výkon musím hráče pochválit,“ lichotil svým svěřencům Milan Kupka.

6. kolo 19.9.: Vsetín - HC Mountfield 1:3
Lapač, stadion od počátku podceňovaného Vsetína se stal snadnou kořistí týmu HC MOUNTFIELD. „O osudu utkání jsme rozhodli v první třetině,“ prohlásil trenér Josef Jandač. Měl pravdu. Jihočeši hráli v první třetině dvakrát proti třem Valachům. A jejich úspěšnost byla stoprocentní. Ve zvýhodněných přesilovkách dominoval jeden muž. Vsetínskou nedisciplinovanost dvakrát ztrestal Michal Hudec. Pojistku pak do prázdné klece zavál Brabenec.

7. kolo 22.9.: HC Mountfield - Litvínov 5:3
Sedmička je šťastné číslo? Pro HC MOUNTFIELD možná spíše číslem zasloužené odměny. Výhra nad Litvínovem je totiž vynesla na samé výsluní extraligového pelotonu. Jihočeši mohli svého soupeře především vyučovat ze své parádní disciplíny zkraje sezony – přesilových her. V početních výhodách udeřili hned třikrát. „Chtěli jsme zaskočit Litvínov aktivním přístupem, což se nám povedlo i díky přesilovkám,“ odkryl roušku tajemství Milan Kupka. Souboj s Chemiky sedl hlavně Zdeňku Kutlákovi. Statný obránce se blýskl čtyřmi kanadskými body. Dva góly dal a na dva přihrál.

8. kolo 24.9.: Znojmo - HC Mountfield 4:3p
Po čtyřech výhrách v řadě přišla porážka. Na Znojmo tým vedený tandemem Jandač - Kupka nestačil. Tentokrát se přesilové hry proti Jihočechům obrátily. Sami žádnou nevyužili a naopak v oslabení třikrát inkasovali. Přesto Českobudějovičtí po první třetině vedli v Hostan Aréně 3:1. „Viděli jsme výborný hokej, hrálo se v obrovském tempu,“ mínil Josef Jandač. Náladu jeho mužstvu akorát v polovině prodloužení zkazil rutinér Jiří Dopita. „V prodloužení už to bylo vabank, spadlo to tam Znojmu,“ nelámal si ale nikterak hlavu kouč Jandač.

9. kolo 29.9.: HC Mountfield - Vítkovice 1:2
Budvar Aréna čekala na první gól až do polovinu utkání. Ten ale bohužel přišel z hole vítkovického Káňi. Hosté byli však proti lídrovi soutěže lepší. „Dvě třetiny jsem hráli hodně pasivně,“ hořekoval asistent trenéra Milan Kupka. Jihočeši se spíše trápili, a když jim ve 45. minutě zasadil druhý úder Hubáček, byla to definitivní kapitulace. „Soupeře jsme sice zatlačili, ale podařilo se nám už jenom snížit,“ litoval po utkání Kupka.

v 10. kolo 1.10.: Pardubice - HC Mountfield 5:1
Třetí porážka v řadě a sesazení z trůnu. České Budějovice na výsostném postavení vystřídalo Znojmo. Z prvního místo následoval dokonce sešup až na pátou příčku. Výsledek vypadal tak trochu jednoznačně. „My jsme hráli a soupeř dával góly,“ oponoval ale Josef Jandač. Jihočeši na Jána Lašáka vyslali 48 střel, ale ujala se jen jediná z hole Michala Hudce. „Náš problém je, že jsme v koncovce absolutně impotentní,“ postěžoval si hlavní stratég MOUNTFIELDU.

11. kolo 6.10.: HC Mountfield - Sparta Praha 5:2
Panečku, to byla jízda! Jihočeši na Spartu vyzráli po dlouhých čtyřech letech. Zář všech reflektorů si pro sebe rezervoval jediný hokejista. Kluziště v Budvar Aréně si zcela podmanil útočník Viktor Hübl. Dvougólový náskok týmu v rudých dresech smazali Hřebejk s Gřegořkem. Poté ale už přišel Hüblův střelecký koncert. Třešničku na pomyslný dort za vítězství přidal exlitvínovský útočník dosaženým hattrickem. „Každé vítězství nad Spartou je pro nás velmi cenné,“ glosoval skolení holešovického souboru Milan Kupka.

12. kolo 8.10.: Hamé Zlín - HC Mountfield 5:4
Střelecké dostihy strhl na svou stranu Zlín. Utkání ovládl domácí Petr Leška, který zařídil čtyři z pěti gólů Medvědů. Soupeřům se dohromady podařilo využít pět přesilových her. O jednu navíc než Jihočeši, byli produktivnější hráči Hamé. „Byl to poměrně vyrovnaný zápas a pro nás rovněž také nešťastný,“ tvrdil Josef Jandač. Hosté ve třetí třetině tvrdili muziku, ale paradoxně také inkasovali pátou branku. „Čekal jsem, že duel dotáhneme alespoň do prodloužení, ale soupeř naši chybu potrestal,“ zmínil Jandač opomenutí Tomíka, který Turka překonal ze samostatného nájezdu.

13.kolo 10.10.: HC Mountfield - Kladno 3:0
Druhé čisté konto Romana Turka a úspěšné zakončení první dávky zápasů v základní části. Branky padaly pouze v prostřední třetině, kdy Orct lovil puk ze své sítě třikrát. Přesilové hry opět tvořily jeden ze základních stavebních kamenů k vítězství. Jihočeši své protivníky z trestné lavice propustili předčasně dvakrát. „Útočníci si možná příliš věřili a někdy tam měli o přihrávku navíc, což se snad líbilo divákům, ale efekt to nemělo,“ vnesl mírnou kritiku do řad svých oveček Milan Kupka. Druhá třetina byla ze strany Českobudějovických opravdu výtečná. Dvěma zbývajícím už lesk scházel, ale i přesto to stačilo.

Zápasová bilance

            Z   V   VP  PP   P    Skóre     B
Celkem:    13   6    2   1   4    37:28    23
  Doma:     7   4    2   0   1    22:10    16
 Venku:     6   2    0   1   3    15:18     7
Vysvětlivky: Z - počet odehraných utkání, V - počet výher v zákl. hrací době, VP - počet výher v prodloužení, PP - počet proher v prodloužení, P - počet proher v zákl. hrací době, Skóre - poměr vstřelených/obdržených branek, B - body
pozn: to samé níže u tabulek

Kanadské bodování hráčů

                        U   G   A   B   +/-   TM  
Hübl Viktor (Ú)        13   7   1   8    -2    8
Hudec Michal (Ú)       13   4   4   8    +2    4
Brabenec Kamil (Ú)     13   2   6   8     0   12
Nedorost Václav (Ú)    11   3   4   7     0   20 
Kutlák Zdeněk (O)      11   2   4   6    -2    8
Šimánek Jiří (Ú)       13   4   0   4    +1    2 
Posmyk Marek (O)        9   3   1   4    -4   10
Hřebejk Štěpán (Ú)     13   3   0   3     0    6
Toman Milan (O)        13   2   1   3    +1    6
Gřegořek Petr (O)      13   2   1   3    +2   16 
Vak Tomáš (Ú)          13   1   2   3    +2   18
Vydarený René (O)      13   1   2   3    -2    8
Veselý Ondřej (Ú)      13   1   2   3    +4   16
Sailer Petr (Ú)        12   1   1   2     0   28
Květoň Lukáš (Ú)       13   1   0   1    -5    2
Macháček Petr (O)       4   0   1   1    +4    0 
Mertl Tomáš (Ú)         3   0   1   1     0    0
Gulaš Milan (Ú)        13   0   1   1    -1   12 
Hanzal Jiří (Ú)         1   0   0   0    -1    0
Matušík Jakub (Ú)       1   0   0   0     0    0
Vágner Martin (O)      12   0   0   0     0    8
Mucha Ján (O)          12   0   0   0    -1    8
Kotrla Jindřich (Ú)    13   0   0   0    -1   14
Vysvětlivky: U - počet odehraných utkání, G - počet vstřelených branek, A - počet gólových asistencí, B - součet branek a asistencí, +/- účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech, TM - počet trestných minut
 
                   Min  Gob   Zas.   Pr.  SO     %  
Turek Roman (B)    773   27    343   2.10  2   92.70
Chábera Jan (B)     20    1     11   3.00  0   91.67
Vysvětlivky: Min - počet odchytaných minut, Gob - počet obdržených branek, Zas. - počet zásahů, Pr. - průměr obdržených branek na zápas, % - procentuelní úspěšnost zákroků

Počet střel na branku soupeře

                        Celkem: 527
      Počet vstřelených branek:  37
Procentuelní úspěšnost střelby:   7%
 Průměrný počet střel za zápas:  41
 Největší počet střel za zápas:  50 - K. Vary
 Nejmenší počet střel za zápas:  30 - Vítkovice

Hra v přesilových hrách

 Počet hraných přesilových her: 112
               Počet využitých:  19
   Jejich procentuelní využití:  17%
      Nejvíce hraných v zápase:  11 - Plzeň, K. Vary
      Nejméně hraných v zápase:   5 - Sparta 
    Nejvíce využitých v zápase:   3 - Litvínov
    Nejméně využitých v zápase:   0 - Znojmo
       Počet obdržených branek:   1 - Vítkovice  

Hra v oslabení

     Počet odehraných oslabení:  95
       Počet obdržených branek:  10
         Procentuelní ubránění:  81%
      Nejvíce hraných v zápase:  11 - Vsetín
      Nejméně hraných v zápase:   5 - Slavia, Sparta
     Největší počet inkasování:   3 - Znojmo, Zlín
     Nejmenší počet inkasování:   0 - TRI, PLZ, LIB, 
                                      KVA, SLA, LIT,
                                      SPA, KLA

Vyhrané třetiny

1. třetina - 4 x (TRI, VSE, LIT, ZNO)
2. třetina - 5 x (PLZ, KVA, SLA, SPA, KLA)
3. třetina - 5 x (TRI, LIB, VSE, SPA, ZLN)

Nejrychlejší branky

01:58  -   Milan Toman    vs.   Litvínov
03:28  -   Marek Posmyk   vs.   Zlín
03:49  -   Michal Hudec   vs.   Vsetín

Hvězdy první čtvrtiny základní části

     Václav Nedorost    Roman Turek     Viktor Hübl

Tabulka celková

 1. Znojmo	 13   7   2   0   4   35:23   25
 2. Liberec	 13   7   1   1   4   35:31   24
 3. MOUNTFIELD   13   6   2   1   4   37:28   23
 4. Zlín 	 13   6   2   1   4   41:39   23
 5. Sparta	 13   7   0   1   5   48:39   22
 6. Třinec       13   6   1   2   4   50:47   22
 7. Litvínov     13   5   2   1   5   39:36   20
 8. K. Vary      13   4   3   2   4   28:29   20
 9. Pardubice    13   6   0   1   6   43:38   19
10. Vítkovice    13   6   0   1   6   26:31   19
11. Kladno	 13   4   1   1   7   36:40   15
12. Plzeň        13   5   0   0   8   29:41   15
13. Vsetín       13   4   1   0   8   33:43   14
14. Slavia       13   3   0   3   7   35:50   12

Tabulka domácích utkání

 1. Liberec	  7   6   1   0   0   27:17   20
 2. MOUNTFIELD	  7   4   2   0   1   22:10   16
 3. Znojmo        7   4   2   0   1   24:12   16
 4. Zlín          6   5   0   0   1   23:15   15
 5. K. Vary       7   3   2   1   1   20:15   14
 6. Sparta        7   4   0   1   2   25:20   13
 7. Vítkovice     7   4   0   1   2   15:11   13
 8. Plzeň         6   4   0   0   2   17:14   12
 9. Litvínov      6   3   1   0   2   20:13   11
10. Vsetín        7   3   1   0   3   21:20   11
11. Třinec        7   3   1   0   3   29:30   11
12. Pardubice     5   3   0   1   1   19: 8   10
13. Kladno        6   3   0   0   3   15:14    9
14. Slavia	  6   2   0   1   3   17:22    7

Tabulka venkovních utkání

 1. Třinec        6   3   0   2   1   21:17   11
 2. Sparta        6   3   0   0   3   23:19    9
 3. Znojmo        6   3   0   0   3   11:11    9
 4. Litvínov      7   2   1   1   3   19:23    9
 5. Pardubice     8   3   0   0   5   24:30    9
 6. Zlín          7   1   2   1   3   18:24    8
 7. MOUNTFIELD    6   2   0   1   3   15:18    7
 8. Kladno        7   1   1   1   4   21:26    6
 9. K. Vary       6   1   1   1   3    8:14    6
10. Vítkovice     6   2   0   0   4   11:20    6
11. Slavia        7   1   0   2   4   18:28    5
12. Liberec       6   1   0   1   4    8:14    4
13. Vsetín        6   1   0   0   5   12:23    3
14. Plzeň         7   1   0   0   6   12:27    3

Tabulková křivka HC MOUNTFIELD

 1. kolo  -  2. místo
 2. kolo  -  2. 
 3. kolo  -  4. 
 4. kolo  -  5.
 5. kolo  -  4.
 6. kolo  -  2.
 7. kolo  -  1.
 8. kolo  -  1.
 9. kolo  -  1.
10. kolo  -  5.
11. kolo  -  2.
12. kolo  -  5.
13. kolo  -  3.

Návštěvnost HC MOUNTFIELD

Celkem: 55 380  průměr - 4 260 diváků
               nejvíce - 8 365 -   v Pardub., 10. kolo
               nejméně - 2 690 -  ve Vsetíně,  6. kolo

  Doma: 31 077  průměr - 4 440 diváků
               nejvíce - 5 707 -  se Spartou, 11. kolo
               nejméně - 3 482 -   se Slavií,  5. kolo

 Venku: 24 303  průměr - 4 051 diváků
               nejvíce - 8 365 -   v Pardub., 10. kolo
               nejméně - 2 690 -  ve Vsetíně,  6. kolo
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....