Banes Motor České Budějovice
09.11.2006, Tomáš Zetek

Martin Hanzal je za mořem spokojen a daří se mu

Č e s k é B u d ě j o v i c e / R e d D e e r - Je tomu už nějaký ten pátek, co odehrál za svůj mateřský klub v Českých Budějovicích poslední utkání. Nyní působí v zámořské juniorské lize a má za sebou i premiéru v prvním týmu Phoenixu Coyotes. Martin Hanzal se v novém světě uchytil a zatím se mu daří. Na svou domovinu ale v žádném případě nezapomněl. „Českou ligu určitě sleduji a moc klukům úspěch přeji. Mám z toho radost, že se jim daří,“ říká Hanzal.
Konec minulé sezony se vám v zámoří příliš nepovedl. S mužstvem Omany Lanceta jste vypadli v prvním kole play-off,i přestože jste byli hodně favorizováni. Jak jste tento neúspěch strávil?
Bylo to pro nás všechny trošku zklamání. Já osobně jsem byl nespokojen jak s výkonem a výsledkem mužstva, tak hlavně se svým.

Čím to, že se vám osobně tolik nedařilo? Mohlo to být třeba tím, že jste si nestihl zvyknout na nové prostředí?
To myslím, že ani ne. Mně se moc nedařilo celou sezonu a myslím si, že to bylo hlavně tím, že sem v létě zameškal hodně v letní přípravě. Bylo to hlavně kvůli škole, draftu a reprezentaci. Nestihl jsem toho moc natrénovat a to se potom promítlo v závěru sezony. Tady bych viděl jeden z hlavních důvodů neúspěchu.

Po sezoně jste se vrátil ze zámoří domů a nastoupil do přípravy s týmem Českých Budějovic. Je to tak?
Ano. Nechtěl jsem udělat opět tu samou chybu, takže jsem si dal na letní přípravě hodně záležet. Chtěl jsem se připravit co nejlépe a to vím, že kdybych trénoval sám, tak se tak nepřipravím jako s týmem. Navíc jsem měl ještě platnou smlouvu, takže to vlastně byl normální postup.

Jaká byla letos letní příprava pod trenérem Josefem Jandačem?
Myslím, že každý, kdo trochu zná pana Jadnače, ví, že jeho přípravy jsou hodně tvrdé. To bylo přesně to, co jsem potřeboval. Jezdili jsme hodně na kolech, v tréninku bylo hodně posilovny, prostě od všeho něco. Rozhodně to byla hodně kvalitní příprava.

S mužstvem jste šel i do přípravy na ledě. Co jste vlastně v tu chvíli věděl o své budoucnosti a o tom, kde budete hrát?
V tu chvíli už jsem měl skoro jasno, protože jsem se vrátil z kempu a pak sem hned odjel na sraz reprezentace, takže jsem moc s týmem nebyl. Navíc Phoenix mi jednoznačně naznačil, že pro mne bude lepší, když letos odehraji sezonu v Americe, tak jsem na to samozřejmě kývnul.

Vaše kroky v tu chvíli tedy vedly k prvnímu mužstvu Phoenixu Coyotes?
Ano.

Jak se vám ve staronovém prostředí dařilo?
Já myslím, že to nebylo špatné. Je pravda, že kemp se mi podařil a všichni tam se mnou byli spokojeni. Dokonce jsem hrál i dva zápasy za první mužstvo proti Edmontonu Oilers. Pak se ale stalo něco, co jsem nečekal. Po zápase za mnou přišel generální manažer a řekl, že by mne chtěli podepsat a abych zůstal, ale hned na to řekl, že nemohu podepsat, protože mám smlouvu v Evropě. Z toho jsem byl pochopitelně docela zklamaný.

A co tedy následovalo?
Řekli mi, že odehraji sezonu v juniorské soutěži a že když se mi povede sezona, tak příští rok mi šanci určitě dají, abych hrál NHL, když na to budu mít.

Zmínil jste dva zápasy proti Edmontonu, v nichž jste nastoupil za první mužstvo. Jak na vás premiéra zapůsobila a jak se vám vůbec ty zápasy povedly?
První zápas jsem byl hodně nervózní a ještě k tomu jsem hrál v první lajně s Seanem Doanem a Mikem Comriem. K tomu všemu tam bylo 17000 lidi, sold out (vyprodáno – pozn. autora), takže ta nervozita byla maximální. Rychle to ale ze mne spadlo a myslím, že jsem odehrál slušný zapas.

A to druhé utkání?
V tom už jsem hrál ve třetí pětce, protož už věděli, že mne nemohou podepsat a že po zápase odjíždím do juniorky. Oba zápasy ale pro mne byly obrovskou zkušeností a příslibem do budoucna.

Přesunul jste se tedy do juniorské soutěže. Kde tedy teď působíte?
Jsem v soutěži Western Hockey League a týmu Red Deer Rebbels.

Podle statistik se vám zatím daří nadmíru dobře. Vedete kanadské bodování ligy…
To ano, ale je tu strašná konkurence a je to hodně vyrovnané. Já jsem hlavně rád, že se daří jak mně, tak i týmu. Jsme na tom zatím hodně dobře.

Tak hlavně aby to vydrželo. Sledujete českou extraligu a výkony Českých Budějovic?
Samozřejmě to sleduji a jsem rád, že to klukům šlape. Strašně jim to přeji.

14. prosince sehraje reprezentační výběr do dvaceti let přátelské utkání v právě v jihošeské metropoli. Budete hrát?
Já doufám, že ano. Vracím se 12. Strašně moc se těším, že budu hrát zase doma.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho zdaru!

Martin Hanzal v dresu Red Deer Rebbels. Foto: www.whl.ca

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....