Banes Motor České Budějovice
31.07.2006, Antonín Vansa

Jsem patriot a chci si za Budějovice zahrát, slibuje Filip Novák

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Před uplynulou sezonou věřil, že se konečně dočká svého vysněného startu v kanadsko-americké NHL. Dočkal se. Ale po velmi strastiplné cestě a po zranění dvou spoluhráčů. A dokonce ani ne v dresu Floridy Panthers, která jej jménem kouče Mike Keenana v létě 2005 všemožně přemlouvala, aby s jejím klubem podepsal novou smlouvu. „Překvapilo mě jak rychle mě vyměnili, ale nakonec to bylo dobře. Konečně mi to nahoře vyšlo," říká obránce Filip Novák, který se momentálně připravuje s českobudějovickým HC Mountfield.
Výměna z Floridy do Ottawy vás stihla ještě před začátkem zámořské NHL. Překvapil vás tak brzký trejd?
Popravdě jsem to nečekal a bylo to pro mě dost překvapivé. Celou sezonu 2004 - 2005 jsem vedení žádal, aby mě vyměnilo někam jinam, ale nepochodil jsem. Pak se mnou podepíší smlouvu a v tu ránu mě pošlou pryč. Ale jsem rád, že se mě konečně zbavili, kdybych to tak měl říct. (usmívá se)

Myslíte si s odstupem času, že na vás chtěla Florida pouze vydělat a že už v době podpisu smlouvy věděla, že vás pošle jinam?
To nevím. Důvody neznám, ale nemyslím, že na mě chtěli vydělat. Nic za mě nedostali.

Opravdu?
No, možná něco ano, ale asi něco velmi směšného. Možná právo draftu v šestém kole.

Nechal jste si do kontraktu zabudovat klauzuli, že v případě přesunu na farmu můžete odejít hrát do Evropy. Tato možnost přestupem do Ottawy zanikla?
Tak nějak. V Ottawě jsem musel odchod na farmu respektovat.

Znamená to, že jste musel se Senátory podepisovat zcela novou smlouvu?
To ne, ale s Floridou jsem měl gentlemanskou ústní dohodu, že by mě místo na farmu uvolnili do Evropy. V Ottawě jsem viděl šanci, že bych si mohl zahrát v prvním týmu, tak jsem si řekl, že to ještě rok vydržím.

Na start v NHL jste si přesto docela počkal, že?
To docela ano.

Neměl jste během té doby chuť s tím praštit, když jste viděl, že vaše šance opět nepřichází?
A kolikrát. Ale co jsem mohl dělat. Na druhou stranu jsem měl celkem radost ze hry, protože se mi ve farmářském týmu dařilo.

Myslíte, že vedení Ottawy bralo v úvahu vaše výkony na farmě v Binghamptonu?
To asi ani ne, ale už před sezonou mi řekli, že pokud se někdo zraní, budu ten první, koho povolají místo něj. V Ottawě měli sedm špičkových obránců, takže jsem musel čekat, až se zraní dva.

Jaké jste měl dojmy z premiérového startu v kanadsko-americké NHL?
Hráli jsme na ledě Buffala. Byl jsem dost nervózní, ale bylo to nakonec úplně super. Čekal jsem na to dlouho, takže jsem si to patřičně užil. Je to vážně úplný vrchol, čeho může hráč dosáhnout. Úroveň je nebývale vysoká. Skvělé zázemí, všeobecný respekt, vynikající fanoušci - tomu se může těžko něco vyrovnat.

Nastoupil jste k celkem jedenácti střetnutím. Byl jste spokojen se svou vytížeností, nebo jste čekal, že byste toho při utkáních mohl sehrát více?
Říkal jsem si, že toho asi moc nenahraji, takže jsem byl spokojený. Byla utkání, jako třeba proti Montrealu, kdy jsem odehrál i patnáct minut. Naopak zase byly zápasy, kdy jsem se tam mihnul jen na pět minut.

Nedoufal jste v to, že byste v prvním mužstvu mohl zůstat i po uzdravení Rusa Volčenkova, díky jehož zdravotním potížím jste se vlastně do Ottawy dostal?
Ani ne. Nahoře jsem byl celkem měsíc. Poslali mě zpět na farmu až těsně před startem play-off, když už tým ladil formu na vyřazovací boje.

Bylo pro vás těžké přesunout se ze slunné Floridy do mrazivé Ottawy?
Já jsem si té slunné Floridy zase tak moc neužil. Vždy jsem tam byl před sezonou na kempu a pak mě na celých osm měsíců poslali do San Antonia. Já jsem na stěhování zvyklý. Od svých osmnácti let cestuji, rodinu nemám, takže to se mnou nic nedělalo.

Našel jste si v mužstvu nové kamarády, nebo jste byl spíše uzavřený do sebe?
Já už jsem některé z nich znal, protože jsem s nimi hrával na farmě. S tím jsem problém neměl.

Přišel jste do kontaktu i s brankářem Dominikem Haškem. Jaký na vás udělal tento hrdina z Nagana 1998 dojem?
Je to výborný člověk. My jsme spolu trávili hodně času v týmové posilovně a hodně jsme se spolu bavili. Když se pak dostával po zranění do kondice, já jsem na něj při tréninku střílel kotouče. A můžu říct, že se mu dávají góly skutečně velmi těžko. I když nemohl vše dělat stoprocentně a v začátcích hodně těžce chodil do rozkleku, nemohl jsem ho prostřelit.

Vedení Ottawy Senators velmi těžce neslo Haškovo olympijské zranění a po sezoně s ním dokonce odmítlo prodloužit smlouvu. Bylo něco podobného znát i v kabině mužstva?
Já jsem nic negativního nezaznamenal. On chodil normálně na zimák a dělal maximum pro to, aby se dal do play-off do kupy. Myslím, že ostatní to hráči to viděli. A navíc já jsem se snažil starat hlavně o sebe, abych neudělal nějaký průšvih, nebo někam nepřišel pozdě.

Jak vypadá momentálně váš status v zámoří?
Jsem volný hráč, mohu si vybrat jakoukoliv nabídku. Nejsem ničím limitovaný.

Ottawa vám prodloužení kontraktu nenabídla?
Ne a jsem docela rád. Můžu si zvolit to nejlepší.

Znamená to, že budete hlavně hledět na to, kde je největší šance se prosadit?
Přesně.

Z kolika nabídek momentálně vybíráte?
Mužstev se ozvalo hodně, ale zatím to bylo vše dost nekonkrétní a drtivá většina těch nabízených smluv byla dvoucestná. To, že bych zase musel hrát na farmě, se mi moc nelíbí. Nemám žádné přehnané nároky, ale prakticky ve všech těch návrzích jsou detaily, které bych rád vyladil.

Počkejte, žádný klub vám nenabídl jednocestnou smlouvu?
To zase ano, ale ty návrhy jsou strašně komplikované, jsou tam zase jiné věci a já bych to nerad rozebíral.

Svého favorita tedy neprozradíte?
Zatím ne. (směje se)

Sledoval jste v uplynulém ročníku výsledky Českých Budějovic?
Sledoval jsem internetové přímé přenosy, hlavně pak v play-off. Je skvělé, co kluci dokázali.

Minulé léto jste měl možnost s týmem trénovat. Čekal jste upřímně takový úspěch?
Že by to bylo čtvrté místo, to jsem určitě nepředpokládal. Ale věděl jsem, že tým bude strašně silný. Prošel nesmírně tvrdou přípravou a musel mít sil na rozdávání. Navíc Pepa Jandač je trenér, který nikoho nenechá polevit. To se ukázalo proti té Slavii. Četl jsem a slyšel jsem, že to bylo hodně vyrovnané. A přitom, kdo by to podle papírových předpokladů čekal, že?

Zmiňoval jste tvrdou přípravu mužstva. Je to důvod, proč se opět letos připravujete s HC Mountfield?
Pro mě jsou tyhle tréninky výtečné. Myslím si, že hráče dokáží po kondiční stránce kompletně připravit a moc si vážím toho, že mě vedení nechá s mužstvem zatrénovat.

Absolvoval jste s týmem i hrubou přípravu?
To ne. Makal jsem individuálně. Normálně trénuji s Radkem Dvořákem a Vencou Prospalem, ale Vašek tohle léto začal kvůli play-off o dost později a Radek, který hrál s Edmontonem o Stanley Cup, má snad dovolenou ještě teď. Navíc jsem to měl tohle léto takové složitější. Ráno se mi nikdy nechtělo moc vstávat a měl jsem vyřizování kolem stavby domu, což jsem musel oběhat dopoledne a po obědě. Tréninky jsem honil vždy pozdě odpoledne, ale nakonec jsem udělal všechno to, co jsem udělat měl. (směje se)

Jaký byl přechod ze sucha na led?
Těžký, jako každé léto. Pro člověka je to prvních čtrnáct dní hodně kostrbaté, ale postupem času se to lepší.

Dá se vůbec trénovat v současných nelidských vedrech?
My jsme doteď chodili na druhou plochu a ta je výborná. Je tam zima a kvalitní led. Uvidíme, jaké to bude po přechodu na hlavní led. Ale předpokládám, že to pro nás hráče bude horší než na dvojce.

Dobře, řekněte, jaká je šance, že byste se příští sezonu objevil v dresu HC Mountfield?
Šance samozřejmě je. Chci podepsat takovou smlouvu, která by mi místo odchodu na farmu garantovala možnost odchodu do Evropy. A kdyby taková situace nadešla, určitě bych šel do Budějovic. Tedy pokud by tu o mě měli zájem. Sice už teď mám nějaké nabídky z Evropy, ale já jsem prostě patriot a můj sen je zahrát si za České Budějovice. A navíc jsem to slíbil vedení klubu a já sliby držím.

Existuje termín, do kterého musíte podepsat smlouvu v NHL?
Existuje. Jako volný hráč do 1. prosince. Mám čas. (usmívá se)

Děkuji vám za rozhovor!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....