Banes Motor České Budějovice
25.07.2006, Tomáš Zetek

Nedorosta i Nováka bych do týmu určitě chtěl, říká Jandač

Č e s k é B u d ě j o v i c e - První porci tréninků na ledě mají již hokejisté HC Mountfield zdárně za sebou. To vše pod vedením Josefa Jandače a Milana Kupky. Tato dvojice zahajuje s týmem již třetí sezonu. Bez váhání se dá říct, že předchozí dvě byly úspěšné. Návrat do extraligy a čtvrté místo v tabulce, to jsou mety, na které by si asi po sestupu vsadil málokdo. Nyní už je ale veškeré soustředění směřováno na start další sezony nejvyšší tuzemské soutěže. „ Příliš cvičení se zatím přímo herní taktiky netýkalo. Ze začátku se budeme věnovat čistě jen kondičnímu bloku. To bude trvat minimálně čtrnáct dnů až tři neděle, které budou zaměřené na objem a fyzičku,“ přiblížil úvodní dny “ledové“ přípravy kouč Jandač v obsáhlém rozhovoru.
Máte za sebou zasloužené volno. Jak se máte po dovolené?
Je to dobré. Měli jsme tři týdny volna a já osobně jsem byl týden u moře, na Mallorce a pak dalších čtrnáct dní doma. Počasí se vydařilo, takže to bylo příjemné. Klidně by to mohlo ještě pokračovat. (úsměv)

Pojďme se vrátit ještě před start letošní přípravy. Na tiskové konferenci po sezoně jste několikrát zopakoval, že se dal udělat s týmem ještě lepší výsledek než je čtvrté místo. Ještě nad tím někdy přemýšlíte, proč postoupila Slavie?
To ne, už je to pryč. Mrzet mě to ale bude vždycky, protože ta možnost tam prostě byla a všichni jsme to cítili. Na tiskovce po sezoně to bylo žhavé, ale teď už je to pryč a soustředíme se na novou sezonu.

Příprava na suchu je ve vašem podání tradičně náročná. Byla ta letošní něčím výjimečná?
Zatím jedeme klasický model řízené přípravy. Skončí sezona, měsíc volno a pak se jde na suchou přípravu. Po té následuje třítýdenní pauza a to je hlavně proto, že kluci mají dovolené a potřebují si samozřejmě odpočinout.

Často se stává, že po tomto volnu je fyzička hráčů horší než by si situace žádala…
V Čechách jsou takové návyky, že se v období prázdnin trochu poleví. V kuse by to ale bylo asi ubíjející, takže se držíme zavedeného modelu. Myslím si však, že jednou stejně dojde k tomu, že se hráči budou v tomto období připravovat sami. Většina kluků už je teď zvyklá, že se během letní pauzy musí udržovat.

Neoblíbené letní galeje proběhly podle plánu?
V podstatě ano. Měli jsme dvě soustředění. První bylo na Lipně. Tam jsme to museli zabalit, protože bylo špatné počasí, velká zima. Druhé soustředění na Železné Rudě už nám vyšlo lépe a hlavně na kole jsme odjezdili to, co jsme chtěli.

Ruku v ruce s prvními tréninky na ledě přichází i přípravné zápasy…
První zápas hrajeme jako charitativní utkání v sobotu v Jindřichově Hradci. Pak bude následovat nějakých dvanáct třináct přípravných utkání.

Podle jakého klíče jste vybírali soupeře pro přípravu?
Měli jsme nutkání zůstat ve výběru soupeřů u nás, a to jak u extraligových týmů, tak i prvoligových. Loni jsme byli v Salzburgu na dobrém turnaji, ale letos to bohužel vyfoukla Sparta.

O zahraničním soupeři jste tím pádem již neuvažovali?
Ani ne. Všechny možnosti, které byly, obnášely příliš mnoho cestování, anebo to bylo týden před soutěží. To už bylo pozdě a navíc nechceme riskovat žádná zranění.

První tréninky jsou za vámi. Jak jste s nimi zatím spokojen?
Bylo to v klidu. Hodně nepřesností, někdy dost nekoordinované pohyby. Jako každý začátek na ledě, vždycky je to stejné. Kluci si potřebují osahat novou výstroj, zvyknout si na brusle a další věci.

Dá se říct, že jste již najeli na tréninkový plán, na jehož konci by měl být start extraligy?
Příliš cvičení se zatím přímo herní taktiky netýkalo. Ze začátku se budeme věnovat čistě jen kondičnímu bloku. To bude trvat minimálně čtrnáct dnů až tři neděle, které budou zaměřené na objem a fyzičku. Postupem času budeme dávat hráče do určitých formací a herních variant. Když se bude blížit začátek extraligy, tak budou dostávat prostor i nácviky zakládání útoků, bránění, útočení nebo třeba přesilových her a oslabení. Jak ale říkám, to bude na programu až někdy v druhé půlce srpna.

V předchozí sezoně se sneslo mnoho stížností na kvalitu ledové plochy v Budvar aréně. Vy zatím trénujete na druhé ploše, ale v takto horkém počasí to asi žádná sláva s kluzištěm nebude, že?
Na vedlejší hale zase tak špatný led není. Je fakt, že to je hodně sněhové, ale v tomhle počasí je velice těžké to uchladit, aby měla plocha nějakou kvalitu. Navíc přes hodinu trénovat v pěti pětkách, to je pro led v tomto období velká dávka.

Přejděme ke kádru HC Mountfield. Když to vezmeme od začátku, tak na ledě se při trénincích objevují čtyři gólmani. Všichni navíc opravdu kvalitní. To je určitě pozitivní, že?
Rozhodně, je to dobře i pro tréninky. Saša Salák nejspíš půjde ven, do Ameriky, aby tam nabral zkušenosti. Kovář by měl být jedničkou v juniorech a trénovat bude s prvním týmem. Eda s Chábym jsou jasní, tam není moc co řešit.

V obraně už to tak valné asi nebude. Po sezoně došlo ke dvojnásobnému oslabení. Prvním byl odchod Iva Kotašky. Ten svou roli v defenzívě splňoval, ne?
Je to kluk, který tady pode mnou odehrál dvě sezony a v nich prakticky všechny zápasy. To všechno bez nějakých větších výkyvů. Navíc je to bek, který už má něco za sebou, a tím pádem má i zkušenosti.

Proč tedy odešel do Znojma?
Asi se nesešly finanční požadavky hráče a klubu. V tu chvíli dostal lepší nabídku, tak šel. Kdyby tady zůstal, tak bych měl dalšího beka. Těch není nikdy dost. Zase na druhou stranu si myslím, že po té dlouhé době, kterou tady strávil, mu změna prospěje. Hráč by měl po určité době změnit prostředí a podle mého názoru jemu to rozhodně prospěje a výkonnostně půjde nahoru. Podobné to bylo s Pepou Jindrou, který tady neměl tolik prostoru a po výměně do Boleslavi hodně ožil.

Ztráta Tomáše Haranta bude asi ještě daleko citelnější, než v případě Iva Kotašky, je tomu tak?
Hary hrál dobře celou sezonu a hlavně v play-off byl ve výborné formě. Je to prototyp beka, který umí zavést puk, má dobré bruslení, je velký a hlavně velmi pracovitý a ctižádostivý. Jeho odchod je určitě ztráta, ale nedá se nic dělat. Dostal nabídku do New Jersey, tak prostě šel.

Naopak do týmu přišel na roční hostování Milan Toman ze Sparty Praha. Všeobecně je brán jako náhrada za odchozivší beky. O tohoto hráče jste stáli už po konci minulé sezony?
Tam spíše hrály svou roli varianty, jestli Tomáš Harant odejde nebo neodejde, protože on sám dlouho váhal. U Milana Tomana to bylo o jednání se Spartou, protože byl pod smlouvou. Kluby se mezi sebou nakonec dohodly a ten hráč je tady. Já osobně si myslím, že Milan Toman je výborný bek s dobrou rozehrávkou, umí přitvrdit. Ve Znojmě měl dvě dobré sezony, zejména tu druhou. Ve Spartě mu sezona až tolik nevyšla, ale i přesto odehrál dost zápasů a nabral zkušenosti. Věřím, že nám tady pomůže.

V útočné fázi se žádná nová tvář neobjeví. Na druhou stranu se na led vrací Václav Nedorost, což je možná daleko lepší, než kdyby přišel někdo “zvenku“. V jaké je momentálně situaci?
Bude se zatím připravovat s námi a uvidíme, jak se bude vyvíjet jeho zdravotní stav, protože to je pochopitelně to nejdůležitější. Celý minulý rok stál, takže ani on sám nemůže dost dobře říct, co s ním zátěž udělá. Všechno musí ukázat čas a pocity samotného hráče.

Jeho aktivní přítomnost v týmu by byla v sezoně určitě vítaná, že?
Pochopitelně! Já osobně o něj velmi stojím a chtěl bych, aby tu byl. Je to ale také na něm, jestli třeba dostane nějaké nabídky. První předpoklad je však to, aby byl zdravý. Když se splní tohle, tak bych chtěl, aby zde alespoň rok zůstal. Rozhodování ale bude zase na něm samotném. Naprosto stejná situace je třeba u Filipa Nováka.

Novákův příchod by byl velkým posílení zadních řad. Vypadá to pro HC Mountfield nadějně?
Zatím s námi trénuje a čeká na nabídku z NHL. U něj je to otázka toho, že je volný hráč a kluby mu tedy dávají nějaké nabídky. Je to řešení jednocestné nebo dvoucestné smlouvy, ale to je spíš otázka pro něj. Pro mě to zatím znamená, že je s námi v přípravě, poctivě trénuje a je to dobrý kluk.

Již velmi krátce po sezoně se nebývale často skloňovalo jméno Lukáše Zíba. Ten se ale v nedávné době dohodl na smlouvě s Bílými Tygry z Liberce…
Je to náš kmenový hráč, který odešel ven, a tím pádem jsme s ním jednali, když se chtěl vrátit do Čech. Manažer Látal s ním byl v kontaktu a zájem z naší strany byl. Pak se ale objevil v Liberci a jestli třeba ta jednání s naším klubem mu nepřipadala kvalitní, to nevím. U jednání jsem nebyl.

I bez výrazných posil máte v tréninku mnoho hráčů. To je také pozitivní zjištění, ne?
Máme v týmu několik juniorů, které je třeba začleňovat pravidelně do týmu, aby zde byla návaznost na mládež. To se nám zatím daří, tak snad tomu tak bude i letos. Cestu nám k tomu navíc otevírá fakt, že je shora uzavřená extraliga.

I tak mi na ledě při prvních trénincích jeden muž citelně chyběl. Nejistá situace je ohledně Radka Bělohlava…
Tam je to otázka zdravotního stavu, který je momentálně špatný. Bude se hledat nějaká pozice vzhledem k jeho věku, aby se mohl zabudovat do klubu. To je teprve všechno před námi.

Existuje eventualita, že by se ještě k týmu připojil jako aktivní hráč?
Ta eventualita jistě je. Všechno bude záležet na zdravotním stavu hráče a situaci v kádru.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho sil v přípravě na ledě.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....