Banes Motor České Budějovice
24.07.2006, Tomáš Zetek

HC Mountfield v neděli poprvé na ledě!

Č e s k é B u d ě j o v i c e – Hokejisté HC Mountfield se dočkali! Po letních galejích a třítýdenní dovolené se poprvé v rámci předsezónní přípravy sklouzli na ledě Budvar arény. Stalo se tak na druhé ledové ploše devět dní před prvním přípravným duelem v Liberci a plných čtyřicet sedm dní před úvodním vhazováním extraligového ročníku 2006/2007, na které se přesně za tuto dobu postaví elitní centr Jihočechů na půdě Ocelářů Třinec.
Bylo krátce před pátou hodinou odpolední. Neděle. Rtuť v teploměru se šplhala od hraničních třiceti stupňů proklatě vysoko. Mírně zamračené nebe připomínalo podzimní podvečer nad Jadranem. Na plochu záložní haly v Budvar aréně vstoupil první českobudějovický hráč. Hádejte, kdo jím byl? Po dlouholeté nadvládě Rudolfa Suchánka a krátké epizodě Jana Chábery odstřihl pomyslnou pásku nové sezony Marek Posmyk. Udělal krátké kolečko a stihl i zapózovat před objektivem redakčního fotografa. V tu chvíli už se z útrob spojovacího tunelu soukali další hráči. O tradiční bonmoty a hecování pochopitelně nebyla nouze. Nic nebránilo tomu, aby nažhavení hokejisté vtrhli na led. Nejprve několik okružních jízd kolem mantinelů a pak už to přišlo…Jako když jarní deštík zabubnuje na střechy prvorepublikových činžovních domů, rozsypaly se na led puky z plastové přepravky. Hráči se slétli na hromadu gumových nesmyslů a v tu chvíli už je nešlo zastavit ani násilím. Jedni jen tak nahazovali kotouče po mantinelu, jiní už se sázeli, kdo trefí víckrát břevno prázdné branky z prostoru mezi kruhy, a další již nenáročně prověřovali postřeh trojice gólmanů. Ano, trojice. Tím čtvrtým byl totiž Roman Turek. Známý šprýmař a král dobré nálady v kabině i před diktafony novinářů totiž u mantinelu naoko ohrožoval Radka Bělohlava, jenž stal v blízkosti hrazení opřen o hole, původem z Francie, a tiše záviděl pohledem svým spoluhráčům, jak se prohánějí podobaje se větru nad rozkvetlou loukou.

Jako z galerií Madison Square Garden v New Yorku pohlížel zvysoka na hokejisty chlouby jihočeského mocnářství generální manažer Jaromír Látal. Zkontrolovat hladký průběh prvního vpuštění lvů do arény přišli na pár okamžiků i členové marketingového oddělení klubu Dan Budějický a Lucie Pařízková. V ten moment již ale na kluzišti rybničního typu vládl pevnou rukou muž nejpovolanější - Josef Jandač. Šelmy se mávnutím proutku změnil v krotké ovečky, které raznými gesty posílal do zběsilého kroužení v blízkosti zpevněných hranic ledové plochy. Pak si je zase na chvilku sezval k sobě a už načrtával první z nekonečné řady cvičení, která hokejisty před startem nového extraligového ročníku čekají. Co chvíli však prostřídávali muži ve výstrojích hltání prvního tréninkového “tupláku“ zastávkami u občerstvovací linky, kde se do barmanského hávu oblékl masér “Kendy“ Bezpalec. Zhruba po padesáti minutách musel dokonce se speciálním kanistrem uhánět do kabiny pro novou dávku iontového nápoje. Hokejisté chvílemi připomínali atlety po zdolání světového rekordu na patnáct set metrů pod rudě brečícím athénským sluncem. Žízeň a fyzické vypětí ale nebyly jediným problémem. Tradiční vadou startu tréninkového procesu na ledě jsou brusle. Třeba Zdeněk Kutlák si dokonce musel vyměnit obutí, aby mohl pokračovat pod taktovkou Josefa Jandače a Milana Kupky v nabírání kondice.

Jeden z mála hráčů, který měl takřka výsostní právo na úlevy či pocit únavy, byl Václav Nedorost, jenž celou loňskou sezonu promarodil a nyní se snaží vrátit do dávno ztracené pohody. Dlouhodobé problémy s koleny jej málem zbavily hokejové budoucnosti. Nyní ale záleží hlavně na osudu, zda bude moci supertalent zpod Černé věže beze strachu plout svou slibně načatou kariérou. Na první pohled to v neděli vypadalo nadějně. Grimasa v Nedorostově obličeji sice po cestě do posilovny připomínala něco mezi zvlněným asfaltem a prskajícím batoletem, ale na otázku: „Co kolena?“ si respondent s notnou opatrností zaklepal na zuby. S tradičním úsměvem nezletilého chlapce však posléze pookřál a přidal i vtipnou tečku za mimickým vystoupením. „Nohy, ty sice vůbec necítím. Ruce mě neposlouchají ani trochu a hlava tak o pět sekund pomalejší než by měla. Jinak ale snad dobrý, drží to,“ optimisticky tvrdí na adresu svých kolen Václav Nedorost.

Kdo se objevil při prvním tréninku na ledě Budvar arény?

Chábera, Kovář, Salák, Turek.
Gřegořek, Klíma, Kutlák, Macháček, Mucha, Posmyk, Toman.
Brabenec, Gulaš, J. Hanzal, M. Hanzal, Hřebejk, Hübl, M. Hudec, Ježek, Kotrla, Květoň, Matušík, Mertl, V. Nedorost, Sailer, Slavík, Vak, Veselý.

Na prvním tréninku chyběli Jiří Šimánek a René Vydarený, které sužují zvýšené teploty, a Ondřej Veselý, jenž se vrací z Mistrovství světa in-line hokejistů v Detroitu. Všichni tři by se měli v brzké době zapojit do přípravy.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....