Banes Motor České Budějovice
20.12.2005, Antonín Vansa

V Českých Budějovicích je hodně fajn věcí, říká Andrew Ference

Č e s k é   B u d ě j o v i c e / C a l g a r y - Letos v kanadsko-americké NHL nastoupilo už devět hráčů, kteří v minulosti nastoupili za českobudějovický tým. Jedním z nich je i kanadský bek Andrew Ference. Hráč, který loni pomáhal jihočeskému klubu v návratu mezi českou elitu, hájí barvy Calgary Flames. A kanadský klub letos prožívá skvělé období. S přehledem vede Severozápadní divizi.
Vedení klubu musí být zatím s vašimi letošními výkony hodně spokojeno, že?
Zatím se sezona vyvíjí hodně dobře. Měli jsme na začátku těžké rozlosování, ale dokázali jsme se s tím vypořádat a myslím si, že naše výkony se zápas od zápasu zlepšují. Přesto vedení nedává spokojenost najevo. Teď jsme sice na pozicích v play-off, ale stačí jeden pokažený týden a najednou jste mimo elitní šestnáctku. Sezona se bude hodnotit až v červnu.

Vy osobně jste však čekal, že by mohlo být Calgary v tabulce tak nahoře?
Ano, čekal jsem to. Klub podepsal mnoho hráčů, kteří za nás hráli už před vypuknutím stávky v NHL. Navíc přišli hráči jako Amonte a McCarthy, kteří nám hodně pomohli. Já si myslím, že nejsem z týmu sám, kdo čekal, že budeme hrát dobrý hokej.

Jaký je hlavní důvod toho, že se vám tak daří?
Snažíme se v každém utkání soupeře přehrát rychlým bruslením a pohybem. Navíc hrajeme velmi důrazně a každý tým s námi má v tomhle ohledu velké problémy. Máme velmi dobře propracovaný herní systém a co víc, všichni věříme tomu, že nás to dovede k úspěchu. Nemáme tolik individualit, ale hrajeme týmově a to je hlavní.

A navíc máte v brance finského gólmana Miikku Kiprusoffa...
Je to výtečný brankář, ale daleko důležitější je, jak hraje tým v obraně. Všichni do puntíku plníme své úkoly, navíc nejsme zbytečně vylučovaní. I díky tomu je naše obrana nejlepší v celé lize. Soupeř se proti nám nedostane k tolika střelám a my mu v našem obranném pásmu nedáváme skoro žádný prostor k tomu, aby se prosadil.

Myslíte si, že současné Calgary má na to, aby vyhrálo slavný Stanley Cup? Před dvěma lety jste k tomu měli velmi blízko, ale nevyšlo to...
Je to velmi těžká a náročná cesta, ale před dvěma lety si jí většina z nás vyzkoušela a víme, co obnáší. Šanci na zisk Stanley Cupu máme, pokud jsme si zapamatovali chyby z předloňské sezony. Věřím, že tomu tak je.

Vedení ligy před sezonou zavedla nová pravidla, která jsou především k obráncům velmi přísná. Jak je snášíte vy osobně?
Před sezonou jsme neměli moc času na to, abychom se s nimi seznámili. Ale určitě se nyní hraje lepší hokej. Hodně se vylučuje a víme, že jsou trestaná veškerá držení, hákování a nedovolená bránění. Pro hráče je to určitě lepší. Mohou více ukázat své schopnosti.

Potkal už jste během letošní sezony někoho, s kým jste loni hrál za České Budějovice?
Hrál jsem proti Radku Dvořákovi, ale neměli jsme čas si popovídat. Akorát jsme se před vhazováním pozdravili a zeptali se jeden druhého, jak se má. Každý teď hrajeme za jiný tým, jsme protivníci.

Výkony HC České Budějovice v letošní extraligové sezoně sledujete?
Občas se podívám na webové stránky, abych zjistil, jak si tým vede. Samozřejmě sleduji i statistiky Romana Turka. Přál bych si, aby České Budějovice hrály v horní polovině tabulky. Město si to zaslouží.

Zmínil jste Romana Turka, jste s ním stále v kontaktu?
Chystám se mu zavolat na Vánoce. Chybí nám v Calgary.

Poslední otázka, existuje něco, co v Kanadě postrádáte z loňského působení v Českých Budějovicích?
Jasně. Nejvíce asi pivo, ačkoliv si zde můžu koupit Pilsner Urquell. Ale chybí mi toho víc. Třeba moc rád vzpomínám na novoroční oslavy na náměstí, na českobudějovické trumpetisty a povzbuzování lidí při zápase. Dále mi chybí bramboráky, knedlíky a česneková polévka...zkrátka, v Českých Budějovicích je hodně fajn věcí. Docela se mi občas stýská.

Díky moc za rozhovor!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....