Banes Motor České Budějovice
15.12.2005, Tomáš Zetek

Útočník Jiří Šimánek má za sebou první reprezentační zkušenost

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Svou premiéru v reprezentačním dresu si ve středu v Budvar aréně odbyl prozatím druhý nejlepší střelec HC České Budějovice v této sezoně, Jiří Šimánek. Přípravné utkání před nadcházejícím Rosno Cupem ho zastihlo ve velké pohodě, což dokázal hned v šesté minutě, kdy otevřel skóre zápasu. "Pouze jsem zametl puk do branky. Nebylo to zas tak těžké," rozdával po utkání úsměvy sedmadvacetiletý útočník.
Máte za sebou první start v národním mužstvu. Jaké z toho máte pocity?
Jsem rád, že jsem se dostal do nominace alespoň na tento zápas. Mám radost.

Hned při druhém střídání jste vsítil svůj první gól v reprezentaci...
Je to velmi příjemné, když se člověku něco takového povede. První start, druhé střídání a hned gól. Je to skvělé.

Té brance předcházela souhra celé vaší formace v útočném pásmu. Mohl byste popsat gól ze svého pohledu?
Byla tam před tím tvrdá střela od beka, kterou gólman vyrazil, a já už jen číhal u tyčky a zametl puk do branky. Nebylo to zase tak těžké. Doufám jen, že se nám začnou dařit tyto situace i v lize. Máme hodně šancí po střelách od obranců, ale dorážky nám nějak nejdou.

Vy jste vyhlášený kliďas. Nebyl jste i přesto před utkáním nervózní?
Tak nějaká nervozita tam určitě byla. To musí být, když se hraje poprvé za reprezentaci a ještě k tomu před domácím publikem. Postupem času jsem se ale oklepal a bylo to lepší. Definitivně to spadlo, když jsem dal branku.

Kdy jste se vůbec dozvěděl, že nastoupíte vy, a ne Petr Sýkora, kterého vyřadilo zranění?
Když jsem ráno zapnul telefon, tak jsem měl dva vzkazy od manažera Látala, že budu hrát.

Jak moc vás tato zpráva překvapila? Počítal jste s tím v koutku duše?
To ne. Byla to pro mne velmi překvapivá zpráva. Vůbec mne nenapadlo, že bych mohl tak narychlo naskočit.

Informace o vaší nominaci vám asi udělala velkou radost, že?
Pochopitelně. Je to sen každého hokejisty hrát za reprezentaci, takže jsem byl samozřejmě šťastný.

Zpět k zápasu. Jste se svým dnešním výkonem spokojen?
Hodně mne mrzí situace, která předcházela jediné brance Finů. Ztratil jsem ve středním pásmu puk a byl z toho gól. Je to škoda. Jinak jsem byl ale víceméně spokojen.

Vstřelil jste první gól v reprezentačním dresu. Puk na památku máte?
Ano. Doma už mám ten, s nímž jsem dal první gól v extralize se Znojmem. Bylo to shodou okolností do stejné branky. Tenhle tedy půjde k němu.

I když jste nastoupil společně s Viktorem Hüblem ve čtvrte útočné formaci, dostávali jste se na led s železnou pravidelností...
Myslím, že jsme si zahráli dobře. Byly tam nějaké přesilovky a oslabení, kdy jsme se na led nedostávali, ale jinak si stěžovat nemůžeme. Trenér točil pětky pravidelně, což nám vyhovovalo.

Hraĺ jste spolu s Hüblem nominační zápas na Rosno Cup. Jediné volné místo nakonec zaujal právě Viktor. Jak vidíte svou šanci v národním celuu do budoucna?
Šanci má každý a myslím si, že když budu v extralize předvádět dobré výkony, že bych se mohl třeba na nějakém tom turnaji v budoucnu objevit.

Děkuji za rozhovor. Ať se daří.

PREMIÉROVÝ START JIŘÍHO ŠIMÁNKA POD SILNOU LUPOU

Čas 2:17
První reprezentační střídání v životě! Jeho první kontakt s pukem bylo vyhrané buly, z něhož byl před tím vykázán Viktor Hübl. Doba pobytu na ledě: 47 sekund.

Čas 5:32
Po předchozím rozkoukání a setřesení nervozity dává v celé své nahotě na odiv střelecký um. V čase 5:48 uklízí za Bäckstroma vyraženou střelu beka Martina Ševce. Doba pobytu na ledě: 15 sekund.

Čas 12:46
Po dlouhé době se dostává opět na hrací plochu. Svým dravým stylem si vykoledoval faul Jukko Hentunena, jenž odchází za katr na dvě minuty za nedovolenou hru vysokou holí. Doba pobytu na ledě: 39 sekund.

Čas 18:10
Po jedné početní výhodě na každé straně se ke slovu dostává opět kompletní čtvrtá formace. Jeho "míchačka" u hrazení usadila českou pětici v útočném pásmu, kde se podílel na třičtvrtěminutovém tlaku svého týmu. Doba pobytu na ledě: 45 sekund.

1. třetina: 2 minuty 26 sekund na ledě (gól, střela, plusový bod, vyhrané buly).

Čas 22:06
Jedno z nejdelších střídání čtvrtého útoku už za stavu 3:0 pro český tým a také asi jediná tmavší chvilka pro Šimánka. Ve středním pásmu přišel při kličce o puk. Toho se zmocnil Tarvainen a namířil si to přímo proti Svobodovi. První střelu pardubický gólman ještě vyrazil, ale na dorážku Hahla byl krátký. Doba pobytu na ledě: 55 sekund.

Čas 28:36
Po další sérii vyloučení, při nichž nedostával od trenéra důvěru, zblokoval v obranném pásmu nebezpečnou střelu Pirnese. V závěru střídání zkusil s Kallou založit protiútok, ale oba odešli střídat. Doba pobytu na ledě: 36 sekund.

Čas 30:38
Svým dotěrným forčekinkem pomohl zhatit pokus o finský protiúder. V závěru založil akci pro Kallu, která však skončila na zadním hrazení. Doba pobytu na ledě: 30 sekund.

34:34
Jedno z nejtěžších střídání v celém utkání. Sílící tlak hráčů ze země tisíce jezer měl své epicentrum v těsné blízkosti Adama Svobody. Češi v čele s dvojící Šimánek - Hübl však odolali. Doba pobytu na ledě: 47 sekund.

2.třetina: 2 minuty 48 sekund na ledě (mínusový bod).

Čas 42:34
Start třetí třetiny, která byla labutí písní za reprezentční misí v Českých Budějovicích. Tvrdý střet u hrazení s autorem jediné branky Finska Hahlem zvládl s lehkostí. Doba pobytu na ledě: 26 sekund.

Čas 44:48
Přihlížel v útočném pásmu vyhranému vhazování Viktora Hübla, po němž přišel icing Finů. Po následné prohrané buly svého centra stíhal rychlý protiútok a poté v nejdelším střídání bránil zodpovědně střední pásmo. Doba pobytu na ledě: 73 sekund.

Čas 47:42
Vlétl za finskou branku, kde vybojoval puk v souboji s Valtonenem a přihrál Kallovi, který rozvlnil pouze ochrannou síť. Ve středním pásmu ho po vhazování hledal Hejda, ale přihrávka mu šla na brusle. Doba pobytu na ledě: 56 sekund.

Čas 50:50
Rozehrál s Hejdou na obranné modré útočnou akci, na jejímž konci nestihl dojet nahozený puk. Doba pobytu na ledě: 39 sekund.

Čas 55:31
Poprvé poslán do hry při nestandardním počtu hráčů na ledě. Spolu s oddílovým kolegou Hüblem nastřádal důležité vteřinky v oslabení. Doba pobytu na ledě: 29 sekund.

Čas 59:40
Poslední střídání večera, při němž si užíval skandované ovace skoro pětitisícovky diváků v Budva aréně. Na uplný závěr poslal do šance Hübla, jemuž však radost zkazila závěrečná siréna. Doba pobytu na ledě: 20 sekund.

3. třetina: 4 minut 3 sekundy.

CELKOVÁ INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKA JIŘÍHO ŠIMÁNKA


G   A   B   +/-   TM   S    BV / BP    B%     ToI
1   0   1   1/1    0   1     1 /  0   100    9:17

Vysvětlivky: Za sebou jsou seřazeny góly, nahrávky, body celkem, +/- hodnocení, trestné minuty, střely na branku, vyhraná a prohraná vhazování, úspěšnost na vhazování a čas strávený na ledové ploše.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....