Banes Motor České Budějovice
14.12.2005, Tomáš Zetek

Přátelské utkání: ČR - Finsko 4:1 - Reprezentace v Budvar aréně uspěla

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Vítané zpestření extraligového maratónu se naskytlo hokejovým fanouškům v Budvar aréně. Český národní tým v přátelském utkání před nadcházejícím Rosno Cupem zvítězil nad Finskem 4:1. Domácí byli po dobu takřka celého zápasu lepším mužstvem. Na zasloužené výhře se jednou trefou podepsal i českobudějovický útočník Jiří Šimánek.
Česká republika - Finsko 4:1 (2:0 1:1 1:0).
Od minulého utkání reprezentačního výběru v Českých Budějovicích uplynulo přibližně dva a půl roku. Češi tehdy podlehli ruskému výběru 1:2, když v první třetině dostali hned dvě branky a celý zápas museli dotahovat. Pravý opak se povedl uskutečnit ve středu svěřencům kouče Aloise Hadamczika.

Mohlo tomu být ale jinak. Již ve 2. minutě nabídl svou minelou Ševc kotouč Pirnesovi, jehož střelu však Svoboda kryl. O dvě minuty později Hlaváč nahazoval a odražený puk hbitě dojel Tenkrát, který rozvlnil pouze boční síť. V 6. minutě už se ale povedlo dostat touš tam, kam všichni diváci chtěli. Tvrdou ránu Ševce Bäckstrom ještě vyrazil, ale u tyče číhal českobudějovický debutant Jiří Šimánek a do poloodkryté klece uklidil svou první reprezentační střelu - 1:0. Pár sekund nato dostali Finové první příležitost přesilové hry. V ní však mohli sami inkasovat, když kapitán Jan Hlaváč připravil pozici Hořavovi. Zcela odlišný scénář měla premiérová početní výhoda na druhé straně. Češi zamkli svého soupeře do pásma a jedovaté cinknutí po Tenkrátově tyčce Bäckstroma asi hodně zabolelo do uší. Snad ještě drtivějšímu náporu čelil výběr ze země tisíců jezer při vyloučení Hentunena. Ani tentokrát gól nepadl. Stalo se tak až v čase 19:35, kdy vysokou hůl Hyvönena potrestal tím nejúčinnějším způsobem Miloslav Hořava - 2:0.

Do druhé části vstoupili hosté v ještě větším útlumu. Po devětaosmdesáti vteřinách jejího trvání zvýšil už na tříbrankový rozdíl opět Miloslav Hořava - 3:0. Syn slavného otce znovu těžil z výborné práce třineckého Jaroslava Kudrny, jenž si v utkání připsal tři kanadské body za gól a dvě asistence. Obě byly shodou okolností adresovány právě Hořavovi. Svěřenci Aloise Hadamczika nepatrně polevili v koncentraci, za což je dokázal nepříliš kvalitní soupeř ihned potrestat. Ve středním pásmu chyboval při kličkované Šimánek, a nabídl tak seveřanům brejk, který dokázali využít do puntíku. Tarvainen vystřelil a vyražený kotouč dopravil bez potíží za dobře chytajícího Svobodu Rikku Hahl - 3:1. Od té chvíle se z ledu poněkud vytratily gólové šance a nebezpečné momenty přicházely zpravidla při početních výhodách. Hned dvojnásobnou mohli hrát domácí ve 27. minutě. Za 31 sekund ale zvýšit nestihli. V závěru prostředního dějství se naskytlo stejné rozpoložení sil v opačném gardu. Finskou dvojnásobnou přesilovku rozdělila druhá siréna.

Finští hokejisté nepředvedli ani v jedné z částí této výhody kloudnou akci, která by ohrozila Svobodu, a tak přišla ke slovu opět česká chytrost. Na vlastní modré čáře zastavil po stylu severoamerického bijce protiútok Rachůnek, dojel si v klidu až před fnského gólmana, od jehož chráničů se dostal puk k číhajícímu Jaroslavu Kudrnovi, který ukázal, že je stále střelcem k pohledání - 4:1. Čeští hokejisté dominovali v utkání již od úvodního vhazování a nic na tom nezměnilo ani jejich jasné vedení. V 50. minutě mohl navýšit skóre Moravec, ale ani jeho střela, ani dorážka velmi agilního Hořavi, se neujaly. Utkání tak skončilo jasnou výhrou českého výběru 4:1. Nejlepším hráčem domácích byl vyhlášen brankář Adam Svoboda.

STATISTIKY:

Česká republika - Finsko 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Branky: 6. Šimánek (Ševc), 20. Hořava (Kudrna, Hamr), 22. Hořava (Kudrna), 45. Kudrna (Rachůnek) - 24. Hahl (Tarvainen).
Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.) - Blümel, Pouzar (oba ČR).
Vyloučení: 6:6, navíc Välivaara (Fin.) 10 min. Využití: 1:0.
Diváci: 4927.
Vyhraná vhazování: 30:31, střely na branku: 30:24.

SESTAVY:

Česká Republika: Svoboda - Rachůnek, Blaťák, Ševc, Hejda, Kántor, Hamr, Phillip - Tenkrát, Marek, Hlaváč - Kudrna, D. Moravec, Hořava - Melenovský, Skuhravý, Šachl - Kalla, Hübl, Šimánek.
Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.

Finsko: Bäckström - Välivaara, Niemi, Puistola, Mäntylä, Karalahti, Saravo, Malmivaara - Hentunen, Hahl, Tarvainen - Hyvönen, Pirnes, Tuomainen - Luttinen, Hauhtonen, Salmelainen- Valtonen, Männikö, Uhlbäck.
Trenéři: Erkka Westerlund a Hannu Virta.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....