Banes Motor České Budějovice
13.12.2005, Antonín Vansa

Po dvou a půl letech hraje v Českých Budějovicích národní tým!

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Chcete si odpočinout od extraligového hokeje a zároveň byste se chtěli jít podívat na špičkovou hokejovou podívanou? V tom případě máte jedinečnou možnost. V rámci přípravného utkání se v Budvar Aréně střetnou ve středu od 17.30 hodin národní výběry České republiky a Finska. Za Českou republiku nastoupí i českobudějovické duo Viktor Hübl - Jiří Šimánek.
Přesně po 968 dnech se vrací národní tým České republiky do jihočeské metropole. Naposledy se česká reprezentace představila českobudějovickému publiku v jedné z posledních generálek na světový šampionát 2003, který se konal ve finských Helsinkách. Češi tehdy podlehli Rusku po tragickém vstupu do zápasu 1:2. Po pádu extraligového týmu HC České Budějovice do první ligy nebyla příležitost hokej na reprezentační úrovni do jihočeského kraje vrátit. Šance se naskytla až nyní. „S tím nápadem přišel pan Mojmír Šatava a já jsem vůbec nebyl proti. Budějovice mají krásný stadion, je to hokejové město a podle mě si zaslouží, aby se zde takový zápas odehrál,“ uvedl trenér národního týmu Alois Hadamczik. Jeho svěřenci se budou v českobudějovické Budvar Aréně připravovat necelé tři dny. Ve čtvrtek 15. prosince je pak v pražské Sazka Aréně čeká první část třetího podniku Euro Hockey Tour. V rámci ruského Rosno Cupu se střetnou s Finskem.

Ten samý soupeř je však bude už o den dříve čekat v Českých Budějovic. Finové dorazili na jih Čech v úterý ráno, od dvanácti hodin už absolvovali první trénink. A jejich soupiska čítá rozhodně několik lákavých jmen. Možná největším tahákem pro českobudějovické publikum může být útočník Ville Peltonen, hokejista, který si zahrál i slavnou NHL v dresu Nashvillu Predators a svým gólem například rozhodl souboj o třetí místo na Olympijských hrách v Naganu 1998. Finové tehdy v nádherném střetnutí porazili silnou Kanadu 3:2. Ale i soupiska českého týmu obsahuje několik zajímavých položek. Nejlepší střelec švédské ligy Miloslav Hořava, nebo mistr světa z Hannoveru 2001 David Moravec. K tomu všemu se v zápase představí i českobudějovické útočné duo Viktor Hübl - Jiří Šimánek (v nominaci nahradil zraněného Ondřeje Veselého). Přeci jen, mnohem větším lákadlem však pro potencionální návštěvníky mohl být brankář Roman Turek. Jihočeský patriot naposledy oblékl dres české reprezentace na Světovém poháru 1996, od té doby na pozvánku marně čeká. „Roman Turek by v nominaci byl v případě, že by byl zdráv v době, kdy se nominace dělala. Byl jsem tou dobou v Americe a měl jsem zprávy, že Roman není zdravotně v pořádku. Za normálních okolností vy však v týmu určitě nechyběl,“ řekl Hadamczik, který přiznal, že uvažoval nad variantou pozvat zkušeného gólmana alespoň na českobudějovický zápas. „Uvidíme, třeba se ještě něco změní,“ usmál se.

A to nechybělo mnoho a českobudějovických hráčů v reprezentaci mohlo být ještě více. „Přiznávám, že jsme sledovali ještě Kamila Brabence,“ konstatoval někdejší kouč Třince, Vítkovic a Sparty Praha. A velkou šanci má v blízké budoucnosti i obránce Petr Gřegořek. Letos prožívá v českobudějovickém dresu svou nejlepší sezonu v kariéře. Během dvaatřiceti zápasů nastřílel šest branek, dalších devět dokázal připravit a svou aktuální pohodu dokumentoval v posledním kole na ledě Slavie Praha, kde si připsal dvě asistence. Navíc pro Aloise Hadamczika není šikovný obránce žádnou neznámou. Právě on mu dal při svém působení v Třinci v sezoně 1997 - 1998 první výraznější šanci v extralize, kterou Gřegořek nepromarnil. „Vím o něm. Dělá hodně bodů. Jeho výkony určitě sleduji, ale potřeboval bych jej ještě párkrát vidět v akci a pak bych viděl,“ poznamenal na adresu sedmadvacetiletého zadáka trenér reprezentačního týmu České republiky Alois Hadamczik.

NOMINACE OBOU MUŽSTEV

FINSKO


Niklas Bäckström, Fredrik Norrena - Jere Karalahti, Olli Malmivaara, Tuukka Mäntylä, Antti - Jussi Niemi, Petteri Nummelin, Pasi Puistula, Pekka Saravo, Jyrki Välivaara - Riku Hahl, Janne Hauhtonen, Jukka Hentunen, Hannes Hyvonen, Jyrki Louhi, Ville Peltonen, Esa Pirnes, Tony Salmelainen, Tommi Santala, Marko Tuomainen, Jaakko Uhlbäck, Tomek Valtonen, Timo Vertala.

ČESKÁ REPUBLIKA


Marek Pinc, Adam Svoboda - Miroslav Blaťák, Radek Hamr, Jan Hejda, Petr Kadlec, Robert Kántor, Radek Philipp, Karel Rachůnek, Martin Ševc - Jaroslav Bednář, Miloslav Hořava, Viktor Hübl, Jaroslav Kalla, Jaroslav Kudrna, Jan Marek, Marek Melenovský, David Moravec, Václav Skuhravý, Petr Sýkora, Petr Šachl, Petr Tenkrát, Ondřej Veselý, Tomáš Vlasák.

POSLEDNÍ DVA REPREZENTAČNÍ ZÁPASY V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

18. dubna 1996
Česká republika - Kanada 6:3 ( 2:0, 2:1, 2:2 )


Branky: 8. Vejvoda - 1:0, 10. Ujčík - 2:0, 28. Reichel - 3:0, 36. Bělohlav - 4:0, 37. Dawe - 4:1, 46. Dawe - 4:2, 56. F. Kaberle - 5:2, 58. Michal Sýkora - 6:2, 60. Friesen - 6:3. Rozhodčí: Müller (Německo) - Brázdil, Halas (oba Česká rep.). Vyloučení: 1:4. Využití: 2:0. Diváci: 7 100.

Česká republika: R. Turek - A. Stavjaňa, Veber, M. Sýkora, Neckář, Vykoukal, Zábranský, D. Kadlec, F. Kaberle, Ščerban - Bonk, Dopita, D. Výborný - Kysela, Reichel, Lang - Ujčík, Jiří Kučera, Meluzín - Vejvoda, Patera, Martin Procházka - Bělohlav, Vůjtek.
Kanada: Joseph (36. Brodeur) - Galley, Bodger, Sydor, Richardson, Wesley, Mayer - Dawe, Ray Ferraro, Friesen - Thomas, Jomphe, McAmmond - Buchberger, Green, May - Matsos.

Kurzívou jsou označeni hráči, kteří v té době oblékali dres HC České Budějovice.

20. dubna 2003
Česká republika - Rusko 1:2 ( 0:2, 1:0, 0:0 )


Branky: 3. Antipov - 0:1, 14. Grigorenko - 0:2, 29. Richter - 1:2. Rozhodčí: Jonák (Slovensko) - Blümel, Pouzar (oba Česká rep.). Vyloučení: 6:11, navíc Vašíček, Trnka (oba ČR), Suglubov, Gusev a Saprykin (Rusko) na 5 minut + do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 6 000.

Česká republika: Trvaj - M. Barinka, Modrý, Richter, Špaček, Trnka, Mudroch, Martin Čech I - M. Michálek, Hudler, Martin Straka - Vrbata, Vašíček (41. Marek), Hlaváč - Balaštík, Mikeska, Kotrla - D. Výborný, Broš, Jaroslav Hlinka.
Rusko: Podomackij - Kalinin, Ždan, Jerofjejev, Proškin, Gusev, Turkovskij, Guskov, Vyšedkevič - Grigorenko, Archipov, Kovalčuk - Antipov, Zinovjev, Suglubov - Saprykin, Sojin, Frolov - Gusmanov, Kajgorodov, Semin - Baďjukov.

Kurzívou jsou označeni hráči, kteří v té době oblékali dres HC České Budějovice.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....