Banes Motor České Budějovice
19.08.2005, Antonín Vansa

Setrvání Marka Posmyka potvrzeno, Kudělka naopak končí

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Tři nominační zápasy stačily. Vedení českobudějovického klubu potřebuje zalepit díry, které vznikly po odchodech beků Josefa Melichara a Filipa Nováka do zámoří. Proto v jihočeské metropoli na začátku nadcházejícího týdne zřejmě podepíše smlouvu hokejový světoběžník Marek Posmyk, který naposledy působil v rakouské lize. „Zůstane u nás. V pondělí bychom měli domluvit konkrétní podmínky kontraktu,“ uvedl prezident HC České Budějovice Jaroslav David. Naopak David Kudělka se bude muset poohlédnout po angažmá někde jinde.
Informace o možném příchodu statného zadáka přinesla koncem minulého týdne jako první Mladá Fronta Dnes. Hokejista, který má ve svých záznamech i několik utkání za Tampu Bay Lightning ve slavné NHL, měl v týmu nováčka extraligy absolvovat dvouzápasovou zkoušku. Jeho angažování se rodilo ve velkých bolestech. Posmyk poprvé zasáhl do přípravného střetnutí s Mladou Boleslaví. Zápas, který neměl valnou úroveň, však jeho kvality mohl jen těžko prokázat. Přesto se na jeho osobu druhý den snesla přísná kritika ze strany regionálního tisku. „První zápas mu skutečně moc nevyšel,“ podpořil jí svým názorem asistent hlavního trenéra Milan Kupka. V dalším střetnutí, navíc v době, kdy už byl jistý odchod Filipa Nováka do zámoří, podal podstatně lepší výkon. V utkání se Znojmem sice byl jednou hodně zbytečně vyloučen, ale jinak podal velmi solidní výkon a znovu vnesl do hlav českobudějovických trenérů otazník. Posmykův případ měl rozřešit zápas na ledě Bílých Tygrů. Přes porážku 2:5 byl klubovou generalitou jeho výkon hodnocen kladně. „V pondělí bychom se měli dohodnout s ním a s jeho agentem na délce kontraktu,“ potvrdil setrvání metrákového obránce prezident klubu Jaroslav David.

V úplně opačné pozici se ocitl třicetiletý David Kudělka. Po dvou zápasech se vedení klubu ve spolupráci s trenéry rozhodlo ukončit testovací období a upustilo od případného angažování bývalého beka Znojma. Kudělkovi se nedařilo už v zápase proti Znojemským orlům. Lepší výkon nepředvedl ani v Tipsport aréně a kouč Josef Jandač mu ihned po utkání sdělil nepříjemný ortel. Kudělkovi v létě nevyšly kvůli finanční otázce už testy v Karlových Varech, nyní padla i možnost startu za HC České Budějovice.

Naopak, jak už bylo dříve avizováno, v pondělí se zapojí do tréninku s mužstvem nováčka extraligy střední útočník Milan Kopecký. V Českých Budějovicích by měl hostovat ze Slavie Praha do 12. prosince. Informaci už potvrdil i generální manažer a trenér pražského klubu Vladimír Růžička. Důvod, který vedl českobudějovické funkcionáře k angažování čtyřiadvacetiletého forvarda, je prozaický. Po podepsání smlouvy mezi NHL a IIHF o podmínkách odchodu hráčů z Evropy se výrazně zvýšila šance, že za mořem zmizí jeden z největších talentů jihočeského hokeje za poslední roky Martina Hanzala. A centr, který v dresu A-týmu naskočil poprvé v loňském ročníku, se svým úmyslem odejít do Ameriky nijak netají. „Už jsme se smířili s tím, že u nás hrát nebude,“ přiznal Jaroslav David. Hanzal sice ještě kontrakt s Phoenixem, jenž jej letos v červenci draftoval, nepodepsal, ale v nejbližších dnech by k tomuto právnímu aktu mělo dojít. Zámořská strana má čas do 24. srpna, kdy vyprší termín pro odchod hráčů s platnými smlouvami z evropského kontinentu.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....